Gå direkt till innehåll
Ford presenterar nya Focus ECOnetic – Europas mest bränsleeffektiva kompaktbil

Pressmeddelande -

Ford presenterar nya Focus ECOnetic – Europas mest bränsleeffektiva kompaktbil

  • Nya Focus ECOnetic som debuterar tidigt nästa år, väntas förbruka under 0,35 liter milen i blandad körning – detta är bättre än någon annan kompaktbil som för närvarande säljs på den europeiska marknaden
  • Med superlåga 94 g/km har Focus ECOnetic C-segmentets lägsta CO2-utsläpp och är dessutom extremt bränsleeffektiv
  • Fords 1,6-liters Duratorq TDCi-dieselmotor får nytt insprutningssystem och ny turboladdare samt förbättrad kylning och friktionsminskning 
  • Ytterligare funktioner som minskar CO2-utsläppen är det unika aerodynamiska paketet med aktiv grillucka, lågfriktionsdäck och ett justerat slutväxelförhållande 
  • Hela uppsättningen Ford ECOnetic-teknik som delas med andra nya Focus-modeller, såsom Fords automatiska start/stopp-system, smart förnyelsebar laddning, Ford Eco Mode och växlingsindikator 
  • Nya Ford Focus ECOnetic kommer att finnas som femdörrars och kombi.

Göteborg, 6 April – Ford presenterar idag det senaste nytillskottet i sin ECOnetic-serie med bilar som har superlåga, klassledande CO2-utsläpp: nya Ford Focus ECOnetic som gör världsdebut på motormässan i Amsterdam.

Den nya bilen bygger vidare på den redan bränslesnåla nya Focus-modellen men erbjuder ännu större bränsleeffektivitet och extremt låga CO2-utsläpp på endast 94g/km.

Ford Focus ECOnetic kommer att finnas som elegant femdörrarsbil och praktisk kombi. Försäljningen i Europa startar i början av 2012.

”Fords ECOnetic-modeller är kända för att vara enastående bränsleeffektiva och ha extremt låga CO2-utsläpp”, säger Gunnar Herrmann, som är global linjechef för Fords C-bilar.

”Med CO2-utsläpp på endast 94 g/km kombinerar Focus ECOnetic nya Focus dynamiska prestanda och smarta teknik med en exceptionell bränsleeffektivitet.”

Den senaste tekniken för låga koldioxidutsläpp

För att uppnå sin utmärkta bränsleekonomi har Focus ECOnetic utrustats med den senaste tekniken för låga CO2-utsläpp – i drivlina, aerodynamik och förarinformationssystem.

Bilen har en helt ny 105-hästarsversion av Fords 1,6-litrers Duratorq TDCi-diesel. Motorn har gjorts ännu bränslesnålare med nytt insprutningssystem och ny turboladdare samt förbättrad kylning och friktionsminskning.

Focus ECOnetic har också försetts med ett antal specialutvecklade funktioner som minskar CO2-utsläppen, t.ex. ett unikt aerodynamisk paket med aktiv grillucka, lågfriktionsdäck och ett justerat slutväxelförhållande.

Givetvis har Focus ECOnetic också de Ford ECOnetic-tekniker som finns på de övriga Focus-modellerna, som Fords automatiska start/stopp-system, smart förnyelsebar laddning, Ford Eco Mode och växlingsindikator.

Unik supereffektiv motor

Dieselmotorns common rail-insprutning har fått en helt ny utformning med 8-håls nanosac-injektorer som arbetar under ett tryck på upp till 1600 bar och hanteras av ett mer kraftfullt motorstyrsystem. Det nya bränsleinsprutningssystemet ger en exaktare kontroll och effektivare förbränning.

För att ge en bättre kontroll av laddningsluften och en svalare, tätare laddning har intagssystemet försetts med en vattenkyld intercooler istället för det luft-till-luft-system som är standard.

Bland andra nya eller omarbetade funktioner för förbättrad bränsleeffektivitet kan följande nämnas:

  • Ny turboladdare med variabel geometri
  • Minskad motorfriktion tack vare lågfriktionskolvringar och oljepump för variabelt flöde
  • Ytterligare minskning av motorförluster tack vare vakuumpump med låg tröghe och asymmetrisk design av axeldreven
  • Uppdaterat avgassystem som kombinerar en NOx-reducerande katalysator med dieselpartikelfilter (cDPF)

1,6-liters ECOnetic-motorn kompletteras av Fords 6-växlade manuella Durashift-växellåda, som också används i de andra nya Focus-modellerna med 1,6-liters TDCi-motorn. Transmission har fått ett helt ny, högeffektiv utformning som optimerats för att minska friktionsförlusterna och använder sig av en specialväxelolja för låg friktion.

Ett justerat slutväxelförhållande leder till en effektivare växling överlag, minskar varvtalet och ger en bättre bränsleekonomi när man kör på den högsta växeln. Bränsleekonomin förstärks ytterligare av de senaste lågfriktionsdäcken.

Unikt aerodynamiskt paket

Även om nya Focus redan i standardutförandet har en exceptionellt aerodynamisk kaross (5-dörrars CD = 0,295) har ECOnetic-modellen finslipats ytterligare för att få ned luftmotståndet.

Mycket av arbetet med den aerodynamiska utformningen har gått åt att få ett jämnare luftflöde under bilen. ECOnetic-modeller har fått ytterligare sköldar och deflektorer, som täcker största delen av underredet mellan fram- och bakaxeln, samt en ny kåpa som täcker delar av bakaxeln.

Aerodynamiken har också förbättrats med stålfälgar och specialutformade ECOnetic-navkappslar som ger ett lägre luftmotstånd än vanliga lättmetallfälgar.

ECOnetic-modellen har aktiv grilljalusi som standard. Det är ett nytt, innovativt system som optimerar aerodynamiken med hjälp av jalusier som styr luftflödet från grillen till kylsystemet och motorrummet.

Om det behövs luft för att kyla motorn öppnas lamellerna, men om inget luftflöde behövs stängs lamellerna, vilket minskar luftmotståndet avsevärt.

Den aktiva grilljalusin är monterad i grillen framför kylaren och har motoriserade horisontella lameller som kan rotera 90 grader för att blockera luftflödet. Med hjälp av bilens elektroniska styrenhet kan lamellerna vridas i 16 olika lägen automatiskt – från helt stängda till helt öppna – beroende på hur mycket kylluft som krävs.

När lamellerna är helt stängda gör det minskade luftmotståndet att den aktiva grilljalusin minskar koldioxidutsläppen med 2 procent.

Ford ECOnetic-teknik för låga koldioxidutsläpp

Nya Focus ECOnetic har som standard alla tekniker för låga CO2-utsläpp som återfinns på andra modeller i den nya Focus-serien.

”Ford ECOnetic-programmet har hjälpt oss att erbjuda alla Focus-kunder prisvärd teknik för låga koldioxidutsläpp”, säger Gunnar Herrmann. ”Det är ett stort steg framåt för att minska våra produkters miljöpåverkan. Nu kan våra kunder välja ett grönare och mer hållbart alternativ.”

Bland de viktigaste egenskaperna finns:

Fords automatiska start-stoppsystem  – Fords automatiska start-stoppsystem stänger automatiskt av motorn när den går på tomgång, till exempel vid trafikljus, och slår på den igen när det är dags att köra i väg. Det är ett enkelt sätt att spara bensin när bilen står stilla.  Systemet kan minska bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen med upp till 10 procent vid stadskörning.

Smart förnyelsebar laddning – Focus ECOnetic har en förbättrad, ny version av det här systemet, som ökar generatoreffekten när bilen bromsas eller när hastigheten sänks. Det omvandlar bilens kinetiska energi till elkraft utan behov av ytterligare bränsle. Den frigjorda energin används för att ladda om batteriet, så att det senare kan användas av elsystemet i bilen. Ett avancerat batterihanteringssystem övervakar laddningsstatusen så att batteriet laddas på bästa möjliga sätt.

Ford Eco Mode – Ford Eco Mode är ett nytt förarinformationssystem som hjälper förare att tillämpa en bränslesnålare körstil med en potentiell minskad bränsleförbrukning på upp till tio procent för många förare. Den avancerade programvaran är utvecklad i samarbete med handledare i ekokörning. Systemet övervakar förarnas körsätt och ger tydlig återkoppling om deras körteknik, tillsammans med enkla tips om hur de kan spara mer bränsle. Genom en blomma på instrumentpanelen kan föraren se vilket resultat han eller hon uppnått inom de tre nyckelområdena växling, planering och hastighet.

Växlingsindikator  Växlingsindikatorn kan vara en stor hjälp för förare som prioriterar ekonomin. En lampa på instrumentpanelen tänds om föraren kan spara bränsle genom att köra på en högre växel.

Focus ECOnetic har också ett antal tekniker för låga CO2-utsläpp som är standard på de flesta modellerna i den nya Focus-serien. Här ingår:

  • Elektrisk servostyrning
  • Motor- och växellådsoljor för låg friktion
  • Lågspännings-FEAD
  • Värmehanteringssystem för optimerad uppvärmning

På svenska marknaden i början av nästa år

Ford Focus ECOnetic, som finns som femdörrars och som kombi, kommer att tillverkas på Focus-fabriken i tyska Saarlouis. Bilen kommer att börja säljas i Sverige i början av 2012.

“Vår nya Ford Focus ECOnetic med koldioxidutsläpp på 94g/km visar att Ford strävar efter att leda utvecklingen mot alltmer bränsleeffektiva fordon och erbjuda prisvärda alternativ med låga CO2-utsläpp”, säger Gunnar Herrmann. ”I Focus ECOnetic använder vi oss av den senaste tekniken för att få fram en mycket bränslesnål bil som dessutom har extremt låga utsläpp.”

# # #

Obs! Denna information utgör preliminära specifikationer och var korrekt vid tryckningstillfället. Ford har dock som policy att ständigt utveckla och förbättra sina produkter. Vi förbehåller oss rätten att när som helst ändra dessa uppgifter.

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök www.media.ford.com eller www.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 164 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef