Följ Ford Motor Company AB

FORD PRESENTERAR EN PLUGIN-BATTERIHYBRID PÅ GENÈVE MOTORSHOW

Pressmeddelande   •   Mar 02, 2009 22:35 CET

  • Genève-debut för Ford Tourneo Connect med nytt utseende
  • Konceptbilen Tourneo Connect BEV visar hur den kommersiella BEV-tekniken kan användas i en personbil
  • BEV-tekniken har utvecklats i samarbete med Smith Electric Vehicles, en del av Tanfield Group med bas i Storbritannien
  • Smith arbetar redan idag med att konvertera och sälja BEV-versioner av Ford Transit och Transit Connect i Europa
  • Fords globala elbilsprogram utökas nu även till Europa - vid stort intresse för Tourneo Connect BEV, kan den komma att tas i produktion

Göteborg, den 2 mars, 2009 - En Ford Tourneo Connect med nytt utseende presenteras vid 2009 års motormässa i Genève. Den har begåvats med nya designdetaljer både exteriört och interiört, och dessa kommer lanseras över hela Connect-serien senare i år.

Bilen som visas vid mässan i Genève har dock en unik specialfunktion - en BEV-drivlina (Battery Electric Vehicle), som ännu så länge är en konceptmodell men som fungerar fullt ut. Detta visar att Ford nu utökar sitt offensiva globala elbilsprogram till Europa.

BEV-drivlinan i Tourneo Connect har utvecklats i samarbete med Smith Electric Vehicles, den europeiska marknadsledaren inom hybridkonvertering av transportfordon, som ingår i företagsgruppen Tanfield Group med bas i Storbritannien.

Sedan 1920 har Smith konverterat tiotusentals fordon till batteridrift. I Storbritannien, och på utvalda europeiska marknader, marknadsför Smith redan plugin-batterihybridversioner av Ford Transit till företagskunder, och senare i år kommer en plugin-hybridmodell av Ford Transit Connect. Det är denna teknik som specialanpassats för Tourneo Connect BEV-konceptmodellen.

"Tourneo Connect BEV-konceptmodellen visar hur Fords samarbete med Tanfield breddar företagets globala elbilsprogram till Europa", säger John Fleming, VD och koncernchef för Ford Europa. "Tekniken är redan färdigutvecklad för transportbilar och vid motormässan i Chicago 2009 bekräftade vi att vi, med Tanfield som partner, kommer lansera transportbilen Transit Connect som en fullständig plugin-batterihybrid i Nordamerika år 2010.

"Det är visserligen en konceptmodell i nuläget, men om det finns tillräckligt intresse kan vi ganska snabbt börja använda denna tysta, utsläppsfria teknik i Tourneo Connect. Vi anser att det är den perfekta lösningar för taxibilar, för hotelltransportfordon och för liknande uppgifter i stadstrafik", tillägger Fleming.

"Att introducera en plugin-batterihybrid i Ford Connect-serien utgör nästa logiska steg i vår strävan efter ökad bränsleekonomi och hållbarhet", säger Derrick Kuzak, vice VD för global produktutveckling hos Ford. "Vi vet att allt fler av våra företagskunder visat intresse för elbilar som en hållbar transportlösning. Genom att utnyttja vårt globala team och våra tillgångar, kan vi snabbt lansera denna miljövänliga, starka, "tysta typ" på marknaden. Vi tror även att det finns enorma möjligheter för en passagerarmodell av Tourneo Connect."

Utvecklad i samarbete med en väletablerad partner för elkonvertering
Tourneo Connect BEV-konceptmodellen har utvecklats i samarbete med en väletablerad partner för elkonvertering, specialistföretaget Smith Electric Vehicles, som ingår i Tanfield Group med bas i Storbritannien.

Ford har sedan 2007 samarbetat med Tanfield om utveckling av plugin-hybridfordon på Fords chassi, däribland Transit och Transit Connect. I Storbritannien, och på utvalda europeiska marknader, marknadsför Smith redan plugin-batterihybridversioner av Ford Transit till företagskunder, och räknar med att leverera sina första Transit Connect BEV-fordon senare i år.

För Tourneo Connect BEV-konceptmodellen har man valt den senaste tekniken för plugin-batterihybrider. Ett 21 kWh litium-jon-fostfatbatteri genererar kraften som behövs för att driva en 50 kW permanent magnetmotor och vridmomentet överförs till drivaxlarna av en enväxlad växellåda. Med denna konfiguration klarar fordonen som konverteras av Smith Electric Vehicles en körsträcka på upp till 160 km och en maxhastighet på 113 km/h.

Uppladdningen är också en okomplicerad historia: Den integrerade batteriladdaren kan anslutas direkt till ett standardvägguttag och batteriet kan laddas upp helt på 6-8 timmar.

"Vi är övertygade om att Tourneo Connect BEV-konceptmodellen är ett steg i rätt riktning", säger Fleming. "Den präglas av en kombination av miljömässigt ansvarsfulla prestanda, praktiska funktioner och låga ägarkostnader som gör den till ett mer än prisvärt och förnuftigt alternativ. Vi kommer mycket noggrant att följa hur allmänheten och media reagerar på den här konceptmodellen och om det finns ett tillräckligt stort intresse, kommer vi samarbeta med Tanfield för att utveckla en produktionsplan för Tourneo Connect BEV."

Global strävan efter hållbara transportlösningar
Användningen av Transit/Tourneo Connect-fordonsplattformen, som nu är global, visar Fords förmåga att leverera produkter som kan marknadsföras över hela världen.

Genomförandet av Ford Motor Companys elfordonsprojekt bygger på den globala produktvisionen "One Ford". Företagets aggressiva nya elfordonsprogram, som presenterades i januari på Detroit Motorshow, ser till att ett flertal batteridrivna fordon, hybrider och plugin-hybrider lanseras först i USA och därefter över hela världen under de kommande fyra åren.

I Europa kommer företagets strävan efter prisvärda, hållbara transportlösningar under den närmaste framtiden att fokuseras på Ford ECOnetic-dieselmodellerna med ultralåga CO2-emissioner, ett omfattande utbud av Ford Flexifuel-bilar och, från 2010, på en ny serie med direktinsprutade Ford EcoBoost-bensinmotorer som förbättrar bränsleekonomin med upp till 20 procent, beroende på fordonstyp, och minskar CO2-emissionerna med upp till 15 procent.

Som komplement till dessa kostnadseffektiva drivlinor erbjuds ny förarfokuserad teknik som förbättrar bränsleekonomin och minskar emissionerna ytterligare. Däribland finns bland annat det avancerade växlingssystemet Ford PowerShift, som redan används i Ford Focus och Ford C-MAX, samt det nya systemet Ford Auto-Start-Stop som presenteras för första gången i konceptbilen iosis MAX i Genève och kommer att tas i produktion i Fords modellprogram inom kort.

Ford Europas engagemang sträcker sig dock längre än så.

"Vi arbetar med att utöka Fords globala elfordonsprogram till Europa. Tourneo Connect BEV är en praktisk modell att börja med som snabbt kan tas i produktion, men vi kommer att berätta mer om våra planer på medellång sikt senare i år", säger Fleming.

Fräscht utseende för nästa generation
Med konceptmodellen Tourneo Connect BEV presenteras även ett nytt utseende för Tourneo- och Transit Connect-serierna som kommer att lanseras senare under 2009.

Den omarbetade stötfångaren och grillen har Ford Europas karakteristiska trapetsform och de nya strålkastarna och baklyktorna förstärker den fräscha stilen. Interiören har uppdaterats med en ny instrumentpanel och bekvämare säten. Den exklusivare kombimodellen av Tourneo Connect som debuterar i Genève, visar även den snygga nya exteriörfärgen 'Noisette'.

"När vi infört formspråket 'kinetic design' i vårt transportfordonsprogram med nya Fiesta Van, ville vi att utseendet hos Transit/Tourneo Connect-serien också skulle kännetecknas av vårt formspråk", säger Chris Bird, chefsdesigner hos Ford Europa. "Samtidigt ville vi dock behålla exteriörens karakteristiska kraftfullhet och presentera en interiör som matchar våra senaste passagerarbilar. Vi anser att slutresultatet gör Tourneo Connect ännu attraktivare som passagerarbil, utan att den förlorat sin tuffa, robusta stil."

# # #

Mer info och högupplösta bilder på Transit Connect BEV finns att tillgå

på: http://www.fordmedia.eu/presskits/geneva2009/index.php?pageID=3

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.