Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

FORD PÅ ÅRETS BILMÄSSA I GENÈVE

  • Den 2 mars: nästa generation av den populära modellen Focus visas upp klockan 11.00 i Fords monter: hall 5, monter 5251
  • Nya Ford C-MAX-serien med två produktionsklara modeller gör debut
  • Ford Kuga kombinerar högre prestanda med lägre CO2-utsläpp
  • Ford Mondeo får nya, högeffektiva drivlinor

Göteborg, 23 februari 2010 – Nästa generations Ford Focus premiärvisas i Europa den 2 mars på bilmässan i Genève. Det är bara för några veckor sedan som bilen för första gången visades upp i Detroit på bilmässan North American International Auto Show. Det här bli första chansen för europeiska kunder att se den bil som går i bräschen för Fords omfattande modellprogram baserat på den nya plattformen för C-segmentet.

Vid sidan av Focus visar Ford upp helt nya produktionsversioner av C-MAX och Grand C-MAX, som förhandsvisades i Frankfurt förra året. Ford kommer även att presentera ytterligare tekniska nyheter för Ford Kuga och Mondeo samt fler alternativ för nya S-MAX and Galaxy.

Ny Ford C-MAX-serien

Med de två helt nya modellerna Ford C-MAX och Grand C-MAX, som kommer att börja säljas senare i år och nu visas upp på bilmässan i Genève, erbjuder Ford eleganta och attraktiva alternativ på marknaden för kompakta MAV-fordon (multi-activity vehicle).

Fords MAV-kunder kan nu välja mellan nya C-MAX med 5 platser och nya, distinkta Grand C-MAX med 7 platser, dubbla skjutdörrar och innovativ design på sätena som ger oöverträffad plats och flexibilitet.

I Genève avslöjas för första gången hur interiören ser ut i nya 5-sitsiga C-MAX. 

C-MAX har fått en kupéliknande, svepande taklinje som faller av bakåt, utan att konstruktörerna gett avkall på utrymme och praktiska funktioner.  Den 7-sitsiga modellen har en högre taklinje och tunnare stolpar, vilket framhäver modellens generösa rymlighet och den goda sikten i kupén.

Förarplatsen i nya C-MAX har försetts med den senaste versionen av Fords avancerade instrumentsystem, HMI (Human Machine Interface). Kärnan i systemet är de två femstegsreglagen på ratten, med vars hjälp föraren styr två skärmar: den ena i instrumentbrädan och den andra högt placerad i mittkonsolen. Det här enkla och intuitiva systemet ger föraren tillgång till viktiga funktioner på ett säkert sätt som inte stör körningen.

Bland de bränslesnåla, lågutsläppande motoralternativen för de två nya C-MAX-modellerna hittar vi en helt ny 1,6-liters Ford EcoBoost-bensinmotor och uppgraderade 1,6- och 2,0-liters Duratorq TDCi-dieselmotorer.

”Lanseringen av de nya C-MAX-modellerna är mycket viktig och visar att kunderna kan se fram emot med en rad spännande nyheter från vårt nya, globala utbud av medelstora bilar”, säger John Fleming, koncernchef för Ford Europa. ”Nya C-MAX är bara början. Snart är det dags för nästa generation av populära Focus – och ännu fler nyheter.”

Nya drivlinor för Ford Kuga

Den eleganta crossover-bilen Ford Kuga stärker sin ställning som ledande modell i sin klass med hjälp av nya drivlinor som ger såväl högre prestanda som lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.  

Kuga med den nya 163-hästarsversionen av Fords 2,0-liters Duratorq TDCi-dieselmotor, fyrhjulsdrift och manuell växellåda har CO2-utsläpp på endast 159 g/km, vilket är sex procent lägre än med den tidigare 136 hk-motorn. Med den högeffektiva växellådan Ford PowerShift och fyrhjulsdrift kommer Kuga med uppgraderade 140- eller 163-hästars dieselmotorer ned till klassens lägsta koldioxidutsläpp på 179 g/km.

Tack vare ett 20 procent högre maximalt vridmoment ger den nya 163-hästarsmotorn Kuga väsentligt bättre prestanda. Toppfarten har spetsats från 180 till 195 km/h och bilen accelererar nu från 0 till 100 km/h på 9,6 sekunder (tidigare 10,7 sekunder). Dessutom uppfyller motorn givetvis de senaste Euro V-kraven.

Ny Ford EcoBoost-bensinmotor och effektiviserade dieselmotorer för Mondeo

Den mångsidiga modellen Ford Mondeo kan nu erbjuda förbättrad bränsleekonomi, lägre utsläpp och högre prestanda tack vare en ny och högeffektiv Ford EcoBoost-bensinmotor och uppgraderade Ford Duratorq TDCi-dieselmotorer. 

Det är samma motorer som redan väckt uppmärksamhet i nya S-MAX och Galaxy, också på plats i Genève.

Mondeo får den helt nya, turboladdade 2,0-liters Ford EcoBoost SCTi-bensinmotorn på 203 hk och de rejält uppgraderade Euro V-versionerna av 2,0-liters Duratorq TDCi-dieselmotorerna på 115 hk och 140 hk samt en helt ny och kraftfull 163-hästarsversion.

Som standard utrustas Mondeo-modeller som har 2,0-liters EcoBoost-bensinmotorn med den smidiga sexväxlade automatlådan Ford PowerShift med dubbelkoppling. Växellådan är tillval för Duratorq TDCi-dieselmotorerna på 140 och 163 hästkrafter.

Med nya 2,0-liters Ford Duratorq TDCi på 163 hästkrafter får Mondeo en mycket god bränsleekonomi – vid blandad körning har bilen en förbrukning på 5,3 l/100 km*, och en utsläppsnivå som uppfyller Euro V-kraven. I kombination med Ford PowerShift-växellådan får Mondeo en bränsleförbrukning på 5,6 l/100 km*.

*Obs! Bränsleförbrukningsvärdena har tagits fram i enlighet med EU-direktivet 80/1268/EEC och kan därmed skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder finns att tillgå på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef