Gå direkt till innehåll
Ford ökar lanseringstakten för nya produkter i Europa: siktet inställt på lönsam tillväxt med nya bilar, stadsjeepar och transportbilar

Pressmeddelande -

Ford ökar lanseringstakten för nya produkter i Europa: siktet inställt på lönsam tillväxt med nya bilar, stadsjeepar och transportbilar

 • Ford påbörjar lanseringsoffensiv för nya produkter i Europa i jakten på viktiga tillväxtmöjligheter där större bilar, SUV-modeller och transportbilar ingår.
 • Ford utökar i år sitt SUV-sortiment med nya Kuga som senare följs av nya Ford EcoSport och Ford Edge.
 • Helt ny design för Fords utbud av transportbilar i Europa under de närmaste två åren med intressanta funktioner och klassens lägsta ägarkostnader
 • Mustang – den legendariska amerikanska sportbilen – kommer till Europa.
 • Fiesta, Europas bästsäljande småbil, har fått en ny design och ett djärvare utseende, en förfinad interiör och ny teknik med EcoBoost, Ford SYNC och MyKey.
 • Nya stilfulla Mondeo klättrar på marknaden med tre karosser; femdörrars, kombi samt sedan. Flera nya drivlinor så som bensinhybrid, 1,0-liters EcoBoost-motor och fyrhjulsdrift.
 • Femton globala modeller kommer att finnas på den europeiska marknaden inom fem år, bl.a. EcoSport och Edge.
 • Ford Europa räknar med en tredubbling av den årliga produktionen av bilar med EcoBoost-motor; 3,5 miljoner SYNC-aktiverade fordon kommer att köras på Europas vägar innan 2015.  

AMSTERDAM, 6 september 2012 – Idag presenterade Ford Motor Company sina planer på en lanseringsoffensiv för nya produkter i Europa där företagets globala produktutbud One Ford utnyttjas och möjligheterna till tillväxt inriktas på storbils-, SUV- och transportbilssegmentet.

Ford lanserade en serie nya personbilar och transportbilar och ny teknik på ett exklusivt evenemang i Amsterdam vid vilket 2 500 återförsäljare, Ford-anställda och media närvarade.

Företaget bekräftade även att flera ytterligare fordon från det globala produktutbudet kommer till Europa inom den närmaste framtiden – inklusive den amerikanska legendaren, Ford Mustang.

”Även på kort sikt utgör Europa en viktig möjlighet till lönsam tillväxt”, säger Fords koncernchef Alan Mulally. ”Idag ökar vi lanseringstakten för våra nya produkter i Europa och utnyttjar vår One Ford-strategi med en hel serie av bränsleeffektiva fordon av högsta kvalitet som är säkra, smart utformade och prisvärda. Det var så vi gjorde när vi omvandlade verksamheten i Nordamerika.”

Företagets tillkännagivande idag inför Ford Europas produktoffensiv:

 • Nya Fiesta – Europas bästsäljande småbil – i helt ny design inklusive prestandabilen Fiesta ST.  Nya Fiesta börjar säljas i år; Fiesta ST kommer under 2013.
 • Nya Mondeo – en särpräglad och förfinad version av Fords större bil med lyxig design, imponerande detaljomsorg och smart teknik; utrustad med den prisbelönta 1,0-liters EcoBoost-bensinmotorn som förväntas ha klassens bästa bränsleekonomi
 • En utökning av det växande SUV-segmentet i Europa som inleds med nya Kuga senare i år, följt av den lilla stadsjeepen EcoSport inom de närmaste 18 månaderna och senare Edge, en större och lyxigare stadsjeep som varit framgångsrik i andra regioner.  
 • En helt ny utformning av transportbilsutbudet under de kommande två åren inklusive nya Transit, Transit Custom, Transit Connect och Transit Courier samt en serie nya Tourneo-minibussmodeller
 • Ford Mustang – den legendariska amerikanska sportbilen – kommer till Europa.
 • En ökning av lanseringstakten för ny teknik inklusive EcoBoost-motorer, bilkommunikationssystemet SYNC, uppblåsbara bilbälten i baksätet, MyKey och annan förarassisterad teknik 

”Den europeiska marknaden har potential till en lönsam tillväxt som är skuggad för tillfället av den ekonomiska krisen”, förklarar Stephen Odell, koncernchef för Ford Europa. ”Den totala bil- och transportbilsmarknaden i Europa, inklusive Ryssland, förväntas växa med 20 procent under de närmaste fem åren till 23 miljoner fordon. Medan andra företag drar sig ur och skär ner på produktinvesteringar ökar vi på Ford istället lanseringstakten för nya produkter och utnyttjar vår globala styrka i One Ford.”  

Nya Fiesta

Ford presenterade nya Fiesta som tar Europas bästsäljande småbil till en ny nivå med sin nya tydliga design både invändigt och utvändigt, förbättrad bränsleekonomi och en mängd tekniska finesser, bl.a. Ford SYNC, MyKey och Active City Stop.  Fiesta kommer att finnas tillgänglig med 1,0-liters EcoBoost-bensinmotorn som belönats med utmärkelsen International Engine of the Year 2012, en kombination som förväntas ge klassens bästa bränsleekonomi.   

Nya Fiesta som börjar säljas senare i år har en upphöjd motorhuv och en djärv trapetsformad grill, inramad av skarpa strålkastare som lyser med LED-teknik dagtid.

De nya Fiesta-modellerna med fem och tre dörrar får sällskap av den nya prestandabilen Fiesta ST som är utrustad med en 1,6-liters EcoBoost-motor med 180 hk, 20 procents effektökning och 20 procents minskning av CO2-utsläppen jämfört med den tidigare Fiesta ST-modellen. Fiesta ST förväntas ha klassens bästa bränsleekonomi när den börjar säljas under 2013.

Ford bekräftade även att det nya kompakta multiaktivitetsfordonet B-MAX börjar säljas nästa månad.  B-MAX innehåller det exklusiva Easy Access-dörrsystemet med integrerad B-stolpe som ger en 1,5 meters fri passageraröppning, liksom SYNC-systemet och en 1,0-liters EcoBoost-motor. B-MAX har klassens bästa bränsleekonomi både i bensin- och dieselversionen. 

Nya Mondeo

Nya stilfulla Ford Mondeo har en särpräglad design med imponerande detaljomsorg. Unikt för storbilssegmentet i Europa blir Fords 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor, som förväntas ha klassens bästa bränsleekonomi.

Den nya förfinade versionen av Fords större bilmodell bygger på Fords nya globala CD-segmentplattform. Den kommer att finnas tillgänglig med fyra dörrar, fem dörrar eller som kombi, och i en fyrdörrars bensinhybridversion, Fords första helhybridbil på den europeiska marknaden. En fyrhjulsdriven dieselvariant med överlägsen dragkraft, enastående prestanda och utmärkt väghållning blir för första gången tillgänglig.

Nya Mondeo har segmentets första adaptiva LED-strålkastare med helljus, SYNC-system med MyFord Touch som inbegriper en 8-tums färgpekskärm och segmentets första uppblåsbara bilbälten för baksätet som gör sin Europadebut.

”Nya Mondeo kommer ändra synen på Fords stora bilar och erbjuda en oslagbar kombination av förstklassig design, detaljomsorg och smart teknik utan ett förstklassigt pris”, säger Raj Nair, ansvarig för global produktutveckling hos Ford.

SUV-modeller

SUV-försäljningen förväntas öka med 34 procent i Europa de närmaste fem åren. Ford planerar att utnyttja sin historiska dominans på SUV-marknaden i Nordamerika och i andra regioner världen över till att snabbt utöka sitt sortiment i Europa. Ford förväntar sig sälja över en miljon stadsjeepar i Europa under de närmaste sex åren där SUV-modellerna utgör en tiondel av samtliga Fordbilar sålda i regionen år 2016.

Det börjar med nya Kuga som blir tillgänglig på marknaden senare i år. Kuga har en tydligare design, förbättrade funktioner och mer teknik, bl.a. en innovativ lyftanordning som aktiveras när du sveper med foten under stötfångaren.    

Ford meddelade även att nya EcoSport, en global liten SUV, börjar säljas inom 18 månader. Nya Ford EcoSport är modern och innovativ och har utformats för att kombinera klassens bästa design, teknik, kvalitet, säkerhet och prisvärdhet och är tänkt att locka en ny generation konsumenter som vill ha en stadsjeep i mindre storlek. Den blir tillgänglig med den prisbelönta 1,0-liters EcoBoost-motorn. 

Företaget bekräftade även att Edge, en större och lite lyxigare crossover-bil som är framgångsrik i Nordamerika och på andra marknader, även kommer till Europa.

”Utökningen av den europeiska SUV-marknaden är ett unikt tillfälle för Ford och kunde inte komma mer lägligt”, säger Jim Farley, ansvarig för marknadsföring, försäljning och service. ”Inget annat företag kommer i närheten av Fords expertis, globala produktutbud och trovärdighet när det kommer till SUV:ar.”

Transportbilar

Försäljningen av transportbilar i Europa beräknas växa med mer än 30 procent till nästan 4 miljoner per år till 2017; segmentet av små transportbilar förväntas växa med mer än 70 procent. 

Ford svarar med att bygga ut sin globala plattformsstrategi och ge hela utbudet av transportbilar i Europa en helt ny design under de kommande två åren.

Ford presenterade idag hela Transit-serien av transportbilar och minibussar som omfattar:

 • Nya Transit Custom som är tänkt att tillföra stil, körglädje, klassledande lastkapacitet, Ford SYNC-systemet och klassens bästa bränsleekonomi i 1-tonssegmentet för transportfordon.  Transit Custom och Tourneo Custom börjar säljas i år.
 • Nya globala 2-tons Transit, en funktionell, tuff och innovativ ersättare till den befintliga Transit-modellen med början från nästa år. Den ersätter även den långlivade transportbilen i E-serien i Nordamerika.
 • Nya globala och kompakta Transit Connect är på väg att ge klassens bästa bränsleekonomi, lägsta kostnader för CO2-utsläpp och bästa säkerheten när den debuterar nästa år.
 • Fords nya bidrag till den snabbt växande marknaden för små transportbilar i Europa, nya Transit Courier. Den här kompakta, integrerade skåpbilen bygger på Fords globala B-plattform och planeras att börja säljas 2014.

Ford lanserade även en ny generation av smarta och stilfulla personbilar under varumärket Tourneo. Det nya minibussutbudet utmärks av Tourneo Connect (presenteras för första gången) som gör den större Tourneo Custom-modellen sällskap i det förnyade utbudet.

Ford förväntar sig en årlig försäljning på 500 000 transportbilar per år 2016, vilket skulle öka företagets andel på transportbilsmarknaden i Europa till mer än 13 procent från 9,3 procent idag.

”Med det nya transportbilsprogrammet One Ford kommer Ford ha det mest omfattande och uppdaterade utbudet av transportbilar i Europa. Inget varumärke utöver Ford kan erbjuda ett bredare sortiment av segmentet med lätta och medeltunga transportbilar”, kommenterar Samardzich. ”Vi utnyttjade vår globala expertis till att designa den nya Transit-serien från grunden med utmärkt funktionalitet, klassens lägsta ägandekostnader och nya fantastiska funktioner.” 

Mustang kommer till Europa

Ford meddelade idag att legendariska Mustang kommer börja säljas i Europa.

”Du behöver bara titta på det otroliga gensvar som Mustang fått när den dykt upp i sommar på motorsportfestivalen Goodwood Festival of Speed i Storbritannien och på Le Mans Classic i Frankrike för att få en aning om den uppståndelse som den här amerikanska legendaren väcker”, förklarar Odell. ”Mustang är unik för Ford och har enormt många fans i Europa. Nu har de här fansen något att se fram emot och vi hoppas kunna ge fler detaljer inom den närmaste framtiden.  

Ledande inom miljö och teknik

Ford kommer snabbt att öka tillgängligheten av EcoBoost-teknik, ECOnetic-teknik med låga CO2-utsläpp, elbilar och förarassisterade funktioner:

 • Fords 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor blir tillgänglig i Fiesta senare i år och därefter EcoSport och Mondeo, efter lanseringen av Focus, B-MAX; C-MAX och Grand C-MAX.
 • Två tredjedelar av alla företagets bilar i Europa kommer 2013 att vara klassledande, eller bland de bästa i sin klass, i fråga om bränsleekonomi.
 • Fords första personbil någonsin i Europa utan några utsläpp, Focus Electric, kommer ut på marknaden under början av nästa år.
 • Hybridversionen av Ford Mondeo, Fords första helhybridbil i Europa
 • Ford C-MAX Energi – Fords första laddhybridbil
 • Fords populära bilkommunikationssystem SYNC lanseras snabbt i europeiska modeller som B-MAX, Focus, C-MAX, C-MAX Grand, Fiesta och Transit Custom. År 2015 förväntas över 3,5 miljoner SYNC-aktiverade fordon rulla på Europas vägar.
 • SYNC med MyFord Touch gör sin debut i Focus Electric och lanseras exempelvis i Mondeo. Systemet förstår upp till 10 000 röstkommandon och innehåller en 8-tums färgpekskärm.
 • Emergency Assistance – system för Ford som hjälper passagerarna att direkt ringa den lokala larmtjänsten vid en olycka; kommer till flera modeller inklusive Fiesta, Mondeo och EcoSport efter debuten med B-MAX.
 • Active City Stop – redan tillgängligt i Focus; kommer exempelvis till bilarna B-MAX och Fiesta.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.gofurther.fordmedia.eu alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter