Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

FORD OCH PSA PEUGEOT CITROËN OFFENTLIGGÖR UTVECKLING AV EURO 6-DIESELMOTORER OCH FIRAR TIO ÅR AV LYCKAT DIESELMOTORSAMARBETE

Göteborg, 29 september 2010 – Det banbrytande dieselmotorsamarbetet mellan Ford Motor Company och PSA Peugeot Citroën firar tioårsjubileum, och de två företagen offentliggör ett nytt åtagande i sitt gemensamma program.

Ford och PSA har tillsammans byggt ca 16,5 miljoner dieselmotorer under de senaste tio åren och har en årlig produktionskapacitet på upp till tre miljoner motorer. Nu stärks samarbetet ytterligare.

Sjätte etappen av Gemini-samarbetet – utveckling och tillverkning av nästa generationens Euro 6-kompatibla motorer – visar Ford och PSA:s engagemang för att ligga i framkant inom dieselmotorteknik. Den kommer att förbättra dieselmotorernas effektivitet, som fortfarande är en viktig faktor för att nå målen om minskade koldioxidutsläpp.

Det nya avtalet omfattar en rad Euro 6-kompatibla dieselmotorer för bilar och kommersiella fordon. Denna nya serie dieselmotorer har förbättrad bränsleekonomi, lägre koldioxidutsläpp och bättre prestanda. De första motorerna börjar tillverkas 2013. Den totala investeringen för FoU-projektet i samband med sjätte etappen av Gemini-samarbetet förväntas vara i storleksordningen 300 miljoner euro, vilket kommer att delas mellan Ford och PSA.

"För tio år sedan tecknade våra två företag avtal om samarbete för utveckling och tillverkning av avancerade dieselmotorer", säger Stephen Odell, ordförande och VD för Ford Europa.

"Vi kallade samarbetet för Gemini-projektet, och det hade ett ambitiöst mål: att kombinera vår kompetens för att skapa ett brett utbud av högteknologiska dieselmotorer i världsklass och samtidigt få betydande stordriftsfördelar.

"Genom att arbeta tätt tillsammans under de senaste tio åren har vi uppnått vårt mål. Samarbetet har blivit ett av de mest långvariga och framgångsrika partnerskapen i fordonsindustrin. Tillsammans är vi den största tillverkaren av högteknologiska dieselmotorer i världen. Mot bakgrund av de framgångarna lyfter vi nu in samarbetet i nästa årtionde", säger Odell.

Philippe Varin, styrelseordförande för PSA Peugeot Citroën, säger: "Samarbetet har gett PSA och Ford gemensam tillgång till dieselmotorteknik och samtidigt gett skalfördelar. Men Gemini-projektets verkliga framgångar kanske snarare ligger i hur våra brett sammansatta team – baserade i Storbritannien, Tyskland och Frankrike – har arbetat tillsammans för att ta fram en mycket framgångsrik och hyllad serie marknadsledande dieselmotorer. Genom att bekräfta och förstärka samarbetet ser vi till att vi även i fortsättningen ligger i framkant för att klara de framtida koldioxidkraven."

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (www.fordmedia.eu)

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

 

FAKTA OCH SIFFROR FÖR GEMINI-SAMARBETET

  • Totalt antal motorer som tillverkats i slutet av 2010 (kumulativt): Fler än 16,5 miljoner
  • Sammanlagda investeringar fas 1 till 5: Mer än 2 miljarder euro.
  • Årlig tillverkningsvolym: Potentiellt upp till tre miljoner motorer.
  • Bilmärken som använder Gemini-motorer: Peugeot, Citroën, Ford, Mazda, Jaguar, Volvo Personvagnar och Land Rover
  • Omkring 30 fordonstillämpningar
  • Motornomenklatur: PSA Peugeot Citroën (HDi), Ford (TDCi)

Fabriker:

  • PSA Peugeot Citroën: Trémery, Frankrike: 1,6 liter, 2,0 liter och 2,2 liter Douvrain, Frankrike: 1,4 liter
  • Ford: Dagenham, Storbritannien: 1,4 liter, 1,6 liter, 2,2 liter och 3,0 liter, Chennai, Indien: 1,4 liter

Övriga OEM: Volvo Personvagnar, Skövde: 2,0 liter

Ämnen

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef