Gå direkt till innehåll
Ford MyKey kommer till Europa under 2012, ger oroliga föräldrar kontroll och minskar riskerna för unga förare

Pressmeddelande -

Ford MyKey kommer till Europa under 2012, ger oroliga föräldrar kontroll och minskar riskerna för unga förare

  • Ford MyKey gör sitt intåg i Europa under 2012, med vars hjälp bilägarna kan uppmuntra sina tonåringar att köra säkrare och mer bränsleeffektivt och att använda bilbältet oftare.
  • Maxhastighet och begränsad ljudvolym är exempel på funktioner som går att konfigurera. Ljudet är avstängt tills bilbältena sitter på plats. Körhjälpmedel, säkerhetssystem och kraftfulla varningar går inte att avaktivera när MyKey används. 
  • MyKey gör att föräldrarna skaffar sig kontroll. 53 procent av dem säger att funktionerna skulle uppmuntra dem att ge unga förare tillgång till bilen oftare.

BERLIN, Tyskland, 1 september 2011 – Ford Motor Company lanserar sin exklusiva MyKey-teknik i Europa under 2012. Detta hjälper föräldrarna att uppmuntra sina tonåringar att använda bilbälte och samtidigt köra säkrare och bränsleeffektivare.

Systemet, som redan nått framgång i USA, kommer så småningom att finnas som standard på kompatibla Ford-bilar i Europa med början nästa år.

MyKey ger ägarna möjlighet att programmera en speciell nyckel som kan begränsa bilens toppfart och ljudvolym. MyKey uppmuntrar också ytterligare till att använda bilbälte, ger tidigare varningar för låg bränslenivå och kan programmeras för att varna med ljud för hastigheter mellan 70 och 100 km/h.

"MyKey ger en ny dimension åt bilsäkerhet genom att det förser förarna med standardteknik som uppmuntrar till säkrare körning och begränsar riskerna, oberoende av ålder eller erfarenhet",
säger Peter Patzelt, systemarkitekt för MyKey hos Ford.  "Framförallt kan MyKey få föräldrarna att känna sig trygga när de lämnar över bilnycklarna till ungdomarna."

MyKey är attraktivt för föräldrar till tonårsförare enligt en färsk undersökning som Opinion Matters Market Research genomfört för Fords räkning. Över hälften (53 procent) av de som skulle kunna tänka sig att köpa MyKey sa också att de skulle låta ungdomarna använda familjens bil oftare om den var utrustad med den nya tekniken. 

Forskning visar att europeiska bilförare under 25 år statistiskt sett löper upp till tre
gånger högre risk att råka ut för dödsolyckor i trafiken än erfarna förare, samtidigt som 58 000
personer mellan 18 och 24 år omkom i trafikolyckor mellan 1999 och 2008.

"Oerfarna förare är oftast de mest riskutsatta i trafiken", säger Patzelt. "Ju mer vi kan göra för att uppmuntra till ett säkert körsätt och begränsa distraherande faktorer desto bättre. Med MyKey kan föräldrar sätta gränser och samtidigt tillåta friheten det innebär att köra bil."

MyKey hjälper till att ta itu med en av de största orsakerna till olyckor bland yngre förare, nämligen fortkörning.  Det orsakar 30 procent av olyckorna där unga manliga förare är inblandade och 21 procent av olyckorna med unga kvinnliga förare i Europa. MyKey gör att bilägaren kan begränsa toppfarten till 140 km/h och varnar både visuellt och med ljud vid för höga hastigheter, vilket går att ställa in mellan 70 och 100 km/h.

Hastigheten är en av de faktorer som oroar föräldrar till unga förare allra mest. 

46 procent säger att det är det största orosmomentet, följt av mobilsamtal under körning (37 procent) och att deras barn distraheras av andra i bilen (35 procent).

MyKey innehåller även funktioner som:

  • begränsar volymen hos bilens ljudsystem
  • förhindrar att det elektroniska stabilitetsprogrammet avaktiveras
  • förhindrar att bältespåminnarna avaktiveras, ger varning för bilbältena utan någon tidsgräns samt stänger av ljudsystemet tills man har satt på sig bältena i framsätena.
  • varnar tidigare för låg bränslenivå – vid 120 kilometer
  • förhindrar att föraren avaktiverar filbytesvarningen, som varnar visuellt och med ljud om bilen börjar lämna sitt körfält, och döda-vinkel-övervakningen som upptäcker eventuella faror i döda vinkeln.
  • förhindrar att föraren avaktiverar framåtvarningsfunktionen, som varnar föraren visuellt och med ljud vid risk för kollision, samt aktivt citystopp som automatiskt bromsar fordonet när det är på väg att kollidera.

Förutom att utnyttja det befintliga utbudet av avancerade körhjälpmedel för europeiska Fordkunder, kommer MyKey även att integreras med framtida Fordsystem. Efter att SYNC har kommit till Europa under 2012 kommer föräldrar att kunna konfigurera nödhjälpsfunktionen i SYNC så att nödsamtal kan ringas med en monterad Bluetooth®-telefon, där platskoordinaterna sänds till SOS Alarm om en olycka skulle inträffa.

En talesman vid Londons ambulanstjänst säger: "Vi arbetar nära tillsammans med andra räddningstjänster i London för att försöka få ungdomarna att förstå farorna med fortkörning och vad som kan hända om de kör för fort.

Det kan ibland handla om grupptryck eller att man vill imponera på sina kamrater, men resultatet kan bli förödande för dem själva, deras passagerare, andra trafikanter och alla deras familjer.

Vår personal kan även påverkas genom att de besvarar samtal där ungdomar har dödats eller skadats allvarligt, och det är ännu sorgligare när man tänker på att många av de allvarligaste tillbuden hade kunnat undvikas."

53 procent av föräldrarna som tillfrågades av Ford trodde att funktionerna i MyKey skulle få dem att ge unga förare större tillgång till bilen, och de unga förarna inser också fördelarna. Medan 15 procent som väntat sa att de skulle bli mycket missnöjda om föräldrarna begränsade topphastigheten och ljudanläggningens volym, sa 46 procent att de skulle vara nöjda med att inte kunna styra över de sakerna om de fick mer tillgång till föräldrarnas bilar.

Fords forskning tyder på att medan 74 procent av föräldrarna är medvetna om att förstagångsförare är inblandade i en oproportionerligt stor andel av trafikolyckorna varje år, medger 76 procent av de unga förarna att de kör försiktigare när en förälder åker med i bilen.

"Det råder inga tvivel om att det kommer att ge stora säkerhetsfördelar för unga förare när MyKey integreras med befintliga och kommande körhjälpmedel och säkerhetstekniker i Fords fordon", säger Matthew Avery, ansvarig för krock- och säkerhetsforskningen i Thatcham.

"MyKey kan göra att yngre förare får tillgång till fordon som förut varit otillgängliga för dem, vilket i sin tur kan ge större möjligheter till bildelning och ytterligare sänkning av kostnaderna för att äga en bil. Det kan också ge många möjligheter i framtiden, till exempel att hantera förarnas försäkringspremier med specialprodukter. Det är en spännande möjlighet."

# # #

Redaktörens anmärkning: Opinion Matters genomförde undersökningen i augusti 2011 från ett urval av 6058 ungdomar i åldrarna 17 till 20 från Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och Ryssland samt 6058 föräldrar till tonåringar i åldrarna 17 till 20 från Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien och Ryssland.

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök http://ifa2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef