Gå direkt till innehåll
Ford Mustang får huvudroll i den kommande filmen Need for Speed – sammanlagt har modellen uppträtt i nästan 3 000 filmer och TV-program

Pressmeddelande -

Ford Mustang får huvudroll i den kommande filmen Need for Speed – sammanlagt har modellen uppträtt i nästan 3 000 filmer och TV-program

  • En specialtillverkad Ford Mustang spelar en central roll i den nya filmen från DreamWorks Studios, Need for Speed, som bygger på en välkänd serie racingspel för datorer och spelkonsoler.
  • Ford-modellens många fans har tillsammans fått ihop en lista med nästan 3 000 Ford Mustang-framträdanden på film och TV under knappt fem årtionden.
  • Mustang debuterade redan 1964 i Bond-filmen Goldfinger. Det var bara några månader efter att modellen lanserades.

Göteborg, den 11 juni 2013 – Ford Mustang har gjort en imponerande karriär i underhållningsbranschen och framträtt bl.a. i Bond-filmen Goldfinger, Steve McQueen-klassikern Bullitt och nu senast Need for Speed. Sammanlagt handlar det om nästan 3 000 framträdanden i film och på TV, enligt modellens globala fans.

Och vem vet – kanske Mustang en dag får sin egen stjärna på Hollywood Walk of Fame.

Mustang är så populär att en av dess fans lyckades engagera andra fans på nätet att tillsammans ta fram en lista över bilens många framträdanden.

”Mitt Mustang-intresse började 1966, när jag var 14”, berättar Stefan Thorarensen, som är grundare av och styrelsemedlem i den isländska Mustang-klubben. ”Min faster köpte då en vallmoröd Mustang Fastback, årsmodell 1965, och sedan dess är jag fast.” Thorarensen började så småningom samla på videofilmer och DVD-skivor med Ford Mustang på rollistan. 2009 använde han sin lista med 300 film- och TV-produktioner som utgångspunkt för dagens mer omfattande förteckning, sammanställd av fansen: MustangImdb.com. Cirka 100 personer har bidragit till listan över de nästan 3 000 produktioner som en Ford Mustang medverkat i.

Projektet med den nätbaserade listan är bara ett av många exempel på dragningskraften i varumärket Mustang. Det finns Mustang-klubbar i t.ex. Island, Polen och Nya Zeeland, där modellen officiellt aldrig kunnat köpas.

I huvudrollen

Mustang fick en raketstart i filmvärlden, och sedan dess har det bara rullat på. Bara åtta månader efter Mustangs lansering på 1964 års New York World Fair jagades James Bond av en vacker mörderska i en Wimbledon White-färgad cabriolet. Filmen var förstås klassikern Goldfinger.” Flera år senare var det Bonds tur att ratta en Ford Mustang, vilket han gjorde på Las Vegas gator i Diamonds are Forever.

1968 hade Mustang redan slagit igenom stort ute på vägarna. Steve McQueen spädde på modellens goda rykte rejält med det som har kallats världens bästa biljakt – de avslutande nio minuterna i filmen Bullitt. Fyrtiofyra år senare efterliknades den här klassiska biljakten i finalen på serien Alcatraz.


I 2000 års version av actionrullen Blåst på 60 sekunder – som nu fick behålla originaltiteln Gone in Sixty Seconds också i Sverige – möter vi Eleanor, en silverfärgad/svart Mustang från 1967 körd av Nicolas Cage. Just den bilen gick nyligen på auktion för mer än en miljon dollar och har fått många kopior.

Comeback nästa år

Ford Mustang fyller inte bara femtio nästa år utan återkommer dessutom på vita duken i DreamWorks Studios-filmen Need for Speed. Den nya filmen har inspirerats av de välkända dator- och TV-spelen från Electronic Arts och låter en Mustang spela huvudrollen efter en anpassning av spelens innehåll. Filmens hjälte Aaron Paul (känd från TV-serien Breaking Bad) kör en specialbyggd Mustang i en riktig stjärnversion.

”Vi tycker att det är jätteroligt att Ford spelar en framträdande roll i en film som bygger på ett så välkänt TV-spel”, säger Keith Koeppen, chef för marknadskommunikation på Ford. Mustang har förekommit väldigt många gånger i film och på TV, och filmen Need for Speed blir en fin fortsättning på den traditionen.”

Filmens specialtillverkade Mustang har tagits fram med hjälp av utvecklarna på Ford och passar perfekt för de tävlingar och tricks som lär göra filmen till en succé bland fansen. Anpassningen har gett Mustang en mer aggressiv framtoning tack vare bredare skärmar, sänkt fjädring och 22-tumsfälgar. Till och med dimljusen har fått en ny utformning med avancerade LED-lampor runt luftintagen.

Självfallet måste en riktig hjältebil ha en motor utöver det vanliga; filmens Mustang har utrustats med en 900-hästars kompressorladdad 5,8-liters V8-motor helt i aluminium, framtagen av Ford Racing. Som pricken över i har filmens Mustang fått en speciallack i silver med blå stripes som är självlysande i mörker.

Filmen har premiär under våren 2014.

50 år med Mustang

Ford Mustang kommer snart ingå i en mycket exklusiv klubb – bilmodeller som tillverkats utan avbrott under mer än 50 år. Under sina första 49 år har Mustang skaffat sig beundrare över hela världen. Modellen har t.ex. 5 miljoner fans på Facebook, vilket är rekord. Mustangs unika kombination av elegans, prestanda och prisvärde skapade en gång en helt ny klass med sportbilar, och modellen har varit ledande i sitt segment sedan starten.

Sammanlagt 9,2 miljoner Ford Mustang har tillverkats i USA, de flesta nära företagets huvudkontor i Dearborn, Michigan. Genom sina prestationer på tävlingsbanorna och filmduken har Mustang skaffat sig en stabil ställning som populärkulturell ikon.

2014 års Ford Mustang byggs på fabriken i Flat Rock, Michigan.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef