Gå direkt till innehåll
Ford lanserar ny våg av fordon och teknik på bilsalongen i Genève

Pressmeddelande -

Ford lanserar ny våg av fordon och teknik på bilsalongen i Genève

  • Ford Europas styrelseordförande och VD Stephen Odell kommer att avslöja ett banbrytande helt nytt fordon under Fords presskonferens kl 14:30 den 1 mars på bilsalongen i Genève
  • Fords koncernchef Alan Mulally kommer att göra ett unikt videoframträdande under presskonferensen. Han gör det från Hannover, där han samma dag håller ett inledningsanförande på CeBIT, Europas största teknikmässa
  • Viktiga nyheter om ny, kundvänlig teknik unik för Ford
  • Global debut för helt nya Ford Ranger Wildtrak
  • Europeisk debut för konceptet Ford Vertrek, en kompakt-SUV som signalerar i vilken riktning nästa generations Kuga kommer att utvecklas
  • Europeisk debut för Ford Focus Electric, företagets första helt eldrivna personbil
  • Europeisk debut för preproduktionsversionen av den nya laddhybriden Ford C-MAX Energi, som kommer att byggas vid Fords fabrik i Valencia
  • I Fords monter kommer Fiesta RS WRC att visas

 

GÖTEBORG, 21 februari 2011 – På den 81:a bilsalongen i Genève kommer Ford att presentera en rad viktiga tekniska nyheter både vad gäller fordon och kundfokuserade funktioner. Företaget förbereder sig inför en av sina mest hektiska perioder med produktintroduktioner någonsin.

Ford Europas styrelseordförande och VD Stephen Odell kommer att presentera ett banbrytande nytt fordon på Fords presskonferens kl 14:30 den 1 mars i Fords monter i hall 5. Fords koncernchef, Alan Mulally, kommer att göra ett videoframträdande under presskonferensen. Han gör det från Hannover, där han samma dag håller ett inledningsanförande på CeBIT, Europas största teknikmässa.

De kommer att få sällskap i Genève av Derrick Kuzak, Fords Group Vice President med globalt ansvar för produktutveckling och Jim Farley, Group Vice President med globalt ansvar för marknadsföring, försäljning och service. Fords monter kommer att vara fylld med inte mindre än fyra nya produkter samt belysa exklusiva Ford-tekniker som syftar till att väsentligt förbättra kundernas körupplevelse.

"Idag har Ford sin starkaste produktlinje någonsin och vi har en aggressiv plan för att se till att vår fordonsportfölj är den mest moderna i branschen", säger Odell. "Vi har minst 20 nya modeller och versioner i hela vårt europeiska sortiment – från småbilar till kommersiella fordon – och i Genève kommer vi att introducera några av dessa. Alla kommer de att presenteras på bilsalongen: från elfordon med nollutsläpp som nya Focus Electric, den mångsidiga Ranger Wildtrak och Vertrek SUV-konceptet – som låter ana vart nästa generations Kuga är på väg – till vår senaste rallybil, Fiesta RS WRC."

Inte heller tar historien slut där. Ford planerar också den europeiska debuten för C-MAX Energi, en föreseriebil av den laddhybrid som först visades på North American International Auto Show i Detroit, som Ford lanserar i Europa under 2013. Fordonet kommer att byggas på Fords fabrik i Valencia i Spanien.

Modern styling för Fords Ranger Wildtrak

Den helt nya Ford Ranger Wildtrak gör sin globala debut på 2011 års bilsalong i Genève, en sportig och kompakt pickup som levererar imponerande kraft och säkerhet, utmärkt bränsleekonomi och betydande förmåga. Den utstrålar en kraftfull närvaro kompletterad med den senaste komforten och tekniken.

Enligt planen ska nya Ford Ranger börja säljas runt om i världen senare under 2011 och har ett omfattande utbud av klassledande "smarta" funktioner som gör det enklare, säkrare och roligare att köra än någonsin. Den ståtar också med en unik bakåtriktad kamera – kamerabilden visas i backspegeln – som förbättrar sikten dramatiskt och förenklar tillkopplingen av släp.

I syfte att erbjuda klassledande säkerhet använder Ranger sig av en rad tekniska funktioner, inklusive elektroniskt stabiliseringsprogram (ESP), för att hålla hjulen stadigt på vägen under alla förhållanden. Ranger är även utrustad med teknologier som satellitnavigering och Bluetooth®-röststyrning, mer vanligt förekommande på bilar i premie- eller lyxklass.

Wildtrak har ett unikt utseende i Ranger-familjen och kommer särskilt att tilltala förare och passagerare som letar efter ett fordon som kombinerar arbete och fritid i en enda bil.

Vertrek-konceptet – kinetic design på en ny nivå

Fords vision av en slankare, sportigare och mer elegant kompakt-SUV gör sin europeiska debut på 2011 års bilsalong i Genève. Ford Vertrek, som första gången visades på North American International Auto Show i januari, anger i vilken riktning som nästa generations Kuga kommer att utvecklas, med ledande design och bränsleeffektivitet.

Vertrek-konceptet bygger på Fords globala C-segmentplattform, som inkluderar den helt nya Ford Focus- serien och de senaste multiaktivitetsfordonen C-MAX och Grand C-MAX. Konceptbilen präglas av hur företagets ledande formgivare och tekniker tänker sig att kunder världen över vill att en SUV ska vara utformad och fungera.

Anslut till den helt nya Focus Electric

Den helt nya Focus Electric, Fords första helelektriska personbil någonsin, presenterades på North American International Auto Show i januari och kommer till Europa under 2012. Den bränslefria versionen av Fords populära småbil, med nollutsläpp, kommer att vara ett flaggskepp i företagets växande flotta av hybridfordon, laddhybrider och helt eldrivna fordon som kommer att finnas till försäljning i Europa och Nordamerika senast 2013.

Fokus Electric är utformad så att den erbjuder tillräcklig räckvidd för att täcka in de flesta vardagliga körvanor. Baserat på den helt nya och stilrena femdörrars Focus-kombin utnyttjar den Fords globala C-bilsplattform, som även används av de bensin- och dieselversioner av Focus som inom kort kommer att börja säljas i Europa och Nordamerika.

När den anländer till Europa 2012 kommer Focus Electric att införa nya funktioner som utvecklats speciellt för elfordon och stödja förarens njutning i att köra en elbil på det mest effektiva sättet.

Focus Electric är ett av fem nya elfordon som ingår i Fords elbilsstrategi. De första leveranserna av det första batteridrivna elfordonet från Ford, Transit Connect Electric startade i Nordamerika i slutet av förra året och kommer att inledas i Europa senare under 2011.

Uppmärksammad hybridarkitektur i C-MAX Energi

Ford presenterar elhybridfordon för Europa genom att på mässan i Genève introducera laddhybriden C-MAX Energi, den första av två elektrifierade modeller baserade på

C-MAX. Den kommer få sällskap av en C-MAX HEV när de båda börjar säljas i Europa under 2013. De erbjuder låg bränsleförbrukning och låga utsläpp samt en distinkt karossdesign och en flexibel inredning.

Ford har utnyttjat sin långa erfarenhet av hybridteknik från den nordamerikanska marknaden – där Escape Hybrid lanserades 2004 – och utvecklat helt nya C-MAX HEV och C-MAX Energi på den nya globala C-bilsplattformen, så att de som söker familjevänliga bilar erbjuds större valmöjlighet, mångsidighet och elegans.

Noll utsläpp med praktiska Transit Connect

Fords engagemang för en global elbilsstrategi befästs ytterligare i Genève av den demonstrationsbil man utvecklat av sin utsläppsfria modell Transit Connect Electric.

Visningsbilen bygger på Transit Connect Kombi och är en av Fords många elbilar som för närvarande testas i Storbritannien. Den har samma batteridrift som Transit Connect Electric Van som börjar säljas i Europa senare i år.

Transit Connect Electric Van drivs endast av elkraft och är en version av prisbelönta, lättviktiga Transit Connect med lång hjulbas.

Bilen är framtagen tillsammans med Fords USA-baserade elbilspartner Azure Dynamics och har en egenutvecklad batteridriven Force Drive™-drivlina som drivs av ett avancerat batteri utformat av Johnson Controls-Saft.

Nya Mondeo ECOnetic med 114g/km CO2 och förbättrade drivlinor för stora bilar

Ford förstärker sin flaggskeppsmodell bland de stora bilarna nya Mondeo ECOnetic med koldioxidutsläpp på 114g/km och inför en rad ytterligare drivlineförbättringar för Mondeo, S-MAX och Galaxy.

En ny och effektiv 1,6-liters Ford Duratorq TDCi med maxeffekt på 115 hk (85 kW) är det senaste tillskottet i Fords redan omfattande motorprogram för storbilssegmentet. Samtidigt erbjuds Fords automatiska start- och stoppsystem för både denna mindre dieselmotor och för den nyligen lanserade 1,6-liters Ford EcoBoost-motorn (160 hk/118 kW).

Kombinationen av 1,6-liters Duratorq TDCi och Fords automatiska start- och stoppsystem ger nya Ford Mondeo ECOnetic en stabil grund. Bilen avger endast 114 gram koldioxid per kilometer i genomsnitt.

Svenska Rallyt vinnaren

Fords helt nya Fiesta RS World Rally-bil i tävlingsutformning kommer att visas på bilsalongen i Genève, direkt från sin debut i svenska rallyt. Fords fyrhjulsdrivna WRC-utmanare bygger på populära Fiesta och har utvecklats från 2010 år Monte Carlo-etta Fiesta S2000 av brittisk-baserade partnern M-Sport, med stöd från Ford Europa. Den utgör en del av en ny era i rally-VM, där ett omgjort kostnadseffektivt koncept införs den här säsongen.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök www.media.ford.com eller www.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

 

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef