Gå direkt till innehåll
Ford lanserar ny, bränsleeffektiv 1,5-liters EcoBoost-motor som förstärker bolagets globala EcoBoost-utbud

Pressmeddelande -

Ford lanserar ny, bränsleeffektiv 1,5-liters EcoBoost-motor som förstärker bolagets globala EcoBoost-utbud

  • Ford presenterar en ny, bränsleeffektiv 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor som förstärker EcoBoost-serien och tillmötesgår den globala efterfrågan på 4-cylindriga EcoBoost-motorer.
  • Ford har nu kapacitet att bygga 1,6 miljoner EcoBoost-motorer varje år, och har trefaldigat antalet EcoBoost-fabriker i Europa, Asien och Nordamerika sedan år 2010. 
  • 1,5 liters EcoBoost-motorn har, precis som de andra motorerna i serien, turboladdning, direkt bränsleinsprutning och variabla ventilinställningar. Den kombinerar den större motorns effekt med den mindre motorns bränsleekonomi.
  • Detta är den femte Ford EcoBoost-motorn, och den bjuder på innovationer och betydande kundnytta inte minst i de många länder som har skattelättnader för fordon med motorer på 1,5 liter eller mindre.

Göteborg, 19 april 2013 – Ford tillkännager nu att en ny 1.5-liters EcoBoost-bensinmotor blir det senaste tillskottet i företagets serie bränslesnåla, innovativa drivlinor. 1,5-liters motorn är en viktig del i Fords strategiska beslut att tillmötesgå den stora globala efterfrågan på fyrcylindriga EcoBoost-motorer.

I och med lanseringen av den senaste bränsleeffektiva motorn har Ford nu kapacitet för att producera 1,6 miljoner EcoBoost-motorer varje år. I slutet av 2013 kommer sex fabriker i Europa, Asien och Nordamerika att tillverka EcoBoost-motorer, vilket är tre gånger fler jämfört med år 2010.

Produktionen av den nya fyrcylindriga EcoBoost-motorn på 1,5-liter – den femte medlemmen i EcoBoost-familjen – kommer att sätta igång senare i april i Fords hypermoderna fabrik i rumänska Craiova. Senare kommer även andra fabriker att producera den nya motorn. Motorn kommer först att lanseras i Kina i nya Mondeo och göra sin publikdebut årets Auto Shanghai Show som startar imorgon. Därefter kommer motorn att bli ett alternativ för amerikanska Fusion och senare även nya Mondeo på den europeiska marknaden.

EcoBoost-funktionerna är en central komponent i Fords intensiva arbeta med att sänka bränsleförbrukning och utsläpp och ger en förbättring av båda på upp till 20 procent. 1,5-liters EcoBoost-motorn har, precis som de andra motorerna i serien, turboladdning, direkt bränsleinsprutning och variabla ventilinställningar. Den är konstruerad för att vara ännu bränslesnålare och erbjuda bästa tänkbara ljud- och vibrationsnivåer och prestanda.

Motorn är strategiskt viktig för Ford – inte minst i de många länder som har skattelättnader för fordon med motorer på 1,5 liter eller mindre.

Den nya 1.5-litersmotorn, med motorblock i aluminium och dubbla kamaxlar, har en del av de innovativa funktioner som introducerades med den prisbelönta 1,0-litersmodellen, däribland inbyggt avgasgrenrör. Den nya motorn förväntas ha en effekt och ett vridmoment som påminner om Fords befintliga 1,6-liters EcoBoost-motor, men med bättre bränsleekonomi och lägre koldioxidutsläpp.

1,5-liters EcoBoost-motorn är den första motorn från Ford som har en datorstyrd kontroll av den bältesdrivna vattenpumpen, vilket ökar effektiviteten ytterligare genom att minska uppvärmningstiden. Ett system för vattenkylning av laddningsluften ger en effektivare luftförsörjning av motorn. 

”Fords EcoBoost-teknik har förändrat människors syn på bensinmotorer och blivit en enorm försäljningsframgång” säger Joe Bakaj, ansvarig för motorteknik på Ford. ”Den nya 1,5-litersversionen förstärker vår möjlighet att erbjuda bränsleeffektiva lösningar och, i en del länder, skattelättnader.”

Ford har sålt mer än 600 000 EcoBoost-utrustade fordon sedan serien lanserades med 3,5-liters EcoBoost i V6-utförande år 2009. Ford utökade sedan serien med en 2,0-litersversion år 2010 och en 1,6-liters året efter. Förra året kom så 1,0-liters EcoBoost-motorn, som tog hem utmärkelsen International Engine of the Year.

I slutet av året kommer 80 procent av företaget modeller världen över att erbjudas med bränslesnål EcoBoost-teknik.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/fordsverige
eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef