Gå direkt till innehåll
Ford lanserar branschledande SYNC-teknik i Europa under 2012

Pressmeddelande -

Ford lanserar branschledande SYNC-teknik i Europa under 2012

  • I början av 2012 lanseras SYNC i Europa, vilket ger Fords kunder ännu fler anslutningsmöjligheter och styrfunktioner.

  • Nya Ford Focus blir den första modell i Europa som utrustas med SYNC, det prisbelönta, röststyrda systemet för anslutningar och infotainment.
  • SYNC kommer att finnas tillgängligt på 19 olika språk världen över, något som anger en ny standard för röstigenkänning i bilar.
  • Upp till 2 miljoner europeiska bilar förväntas använda SYNC år 2015.

Göteborg, 28 februari 2011 – Fords europeiska kunder hör till de första som får bekanta sig med SYNC när det prisbelönta röststyrningssystemet under 2012 införs på nya Ford Focus.

Fords koncernchef Alan Mulally kommer att presentera nyheten för IT- och biljournalister på 2011 års CeBIT-mässa i Hannover.

"Vi gläder oss åt att snart kunna göra SYNC tillgängligt för kunder över hela världen", säger Mulally. "Det erbjuder ett smartare, tryggare och enklare sätt för förarna att styra bilens teknik och sina digitala liv.

"På Ford har vi alltid ansett att smart tillämpning av teknik kan hjälpa oss att ge kunderna bästa möjliga upplevelser och även bidra till en bättre värld. Vårt mål har varit att ta fram tekniskt avancerade bilar som gör körningen miljövänligare, säkrare och smartare för alla."

SYNC med gränssnittet MyFord Touch ger föraren en mångsidig och interaktiv upplevelse – funktioner, inställningar och information styrs med röstkommandon, reglage på ratten eller via pekskärmen i mittkonsolen.

Att SYNC lanseras i Europa i nya Ford Focus nästa år gör att kunderna får tillgång till ett av marknadens mest avancerade röststyrningssystem med en rad anslutnings- och integrationsalternativ för både förare och passagerare.

Ford räknar med att nästan 2 miljoner nya bilar kommer att vara utrustade med systemet år 2015.

SYNC använder sig Microsofts Windows-plattform för bilar och har utvecklats för att erbjuda ett smartare, enklare och säkrare sätt för förare att hantera mobila enheter och inifrån bilen hålla kontakt med världen utanför.

"SYNC:s unika anslutning mellan förarens utrustning och bilen betyder att användarens röst kan styra både bilen och utrustningen", säger Jason Johnson, som ansvarar för gränssnittsutvecklingen för SYNC. "SYNC har dessutom tagits fram specifikt för den europeiska marknaden och kan tolka flera språk och uttalsvarianter. Systemet kan till och med tolka regionala SMS-förkortningar och stödjer olika format för avstånd och datum.

Ledande röststyrningssystem tar sig an utmaningarna i Europa

Kärnan i SYNC är röstigenkännings- och styrningssystemet. Det är utvecklat av det världsledande företaget Nuance och klarar av att hantera den krävande situationen på Europamarknaden med dess många språk och språkvarianter.

SYNC kan känna igen cirka 10 000 kommandon på 19 språk, så att förare kan styra de flesta av bilens funktioner med rösten.

SYNC kommer att kunna tolka amerikansk, brittisk och australisk engelska; europeisk och kanadensisk franska; europeisk och amerikansk spanska samt europeisk och brasiliansk portugisiska. Systemet kan även tolka tyska, italienska, nederländska, ryska och turkiska. Också utomeuropeiska språk som arabiska, koreanska och japanska stöds.

Fords tekniker har i samarbete med Nuance utvecklat SYNC så att det erbjuder en smart och effektiv hantering av röstkommandon. I många fall räcker ett enda kommando. Så kan till exempel föraren ange hela adressen på en gång utan att den är uppdelad på stad, postnummer och gata.

Röstkommandon kan också användas för att styra klimatanläggningen, ljud- och underhållningsfunktioner, navigering samt inte minst mobila enheter anslutna via Bluetooth eller USB.

Det globala SYNC-systemet ger helt nya anslutningsmöjligheter

SYNC kan användas tillsammans med Bluetooth för att styra mobiltelefoner, så att man får ett helt integrerat handsfree-system med röststyrning som är både säkert och praktiskt.

Systemet stöder avancerade funktioner som exempelvis automatisk överföring av kontaktinformation och bilder från telefonboken till bilen.

Om SYNC är anslutet till en kompatibel telefon kan det hämta SMS och läsa upp dessa, så att mottagaren med rösten kan välja i en lista med färdigformulerade svar.

Media kan anslutas via inbyggd USB-port för t.ex. MP3-spelare, minneskortplats och RCA-ingångar för ljud och bild.

Systemet stödjer smidig uppspelning av musikfiler och ljudböcker. Tack vare Fords samarbete med Gracenote kan omslag och låtinformation visas på 8-tums pekskärmen – klassledande i Ford Focus – som ersätter standardkonfigurationen av mittkonsolen.

Med SYNC kan bilen omvandlas till en trådlös router. Genom att använda ett portabelt USB-modem eller en Bluetooth-ansluten mobil kan SYNC fungera som en trådlös router så att upp till fem personer i bilen kan Internet-ansluta sin utrustning.

Med tanke på den snabba tekniska utvecklingen har Ford sett till att SYNC kan hållas aktuellt med programuppgraderingar, antingen via Fords återförsäljare eller via USB.

"Vi har ända från början varit medvetna om att vi måste hänga med i den snabba tekniska utvecklingen så att systemet uppfyller kundernas krav under bilens hela livslängd", säger Johnson.

SYNC erbjuder säkrare, smartare och snabbare funktioner

SYNC kommer att erbjuda Fords europeiska kunder en helt ny nivå vad gäller integration, kommunikation och enkel användning – men det finns fler vinster med det nya systemet.

Fördelen med att integrera en mobiltelefon eller underhållningsutrustning med bilens styrsystem har varit känd länge, men SYNC innebär dessutom att föraren kan ta kontrollen utan att flytta händerna från ratten eller släppa blicken från vägen.

När SYNC kombineras med befintlig teknik i nya Focus, som filkörningshjälp, förarvarning och aktivt citystopp, får man ett förarstöd som saknar motstycke i andra fordon i Focus klass eller klassen ovanför.

Sedan den första versionen lanserades i slutet av 2007 har SYNC blivit en succé. Mer än 3 miljoner Ford-fordon har utrustats med SYNC, och 80 procent av användarna rekommenderar systemet.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök www.media.ford.com eller www.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 164 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll