Gå direkt till innehåll
FORD IOSIS MAX − ETT KONCEPT SOM FÖRENAR ELEGANS, INNOVATION OCH EFFEKTIVITET

Pressmeddelande -

FORD IOSIS MAX − ETT KONCEPT SOM FÖRENAR ELEGANS, INNOVATION OCH EFFEKTIVITET

Göteborg, den 2 Mars, 2009 - På årets bilmässa i Genève presenterar Ford sin tredje modell i den spännande konceptbilsserien iosis, känd för sitt "kinetic design"-formspråk. iosis MAX är en konceptstudie av Fords kommande MAV-fordon (multi-activity vehicle) i kompaktklassen och antyder även i vilken riktning Martin Smith och hans formgivarteam är på väg inför den globala lanseringen av företagets nästa modeller i C-klassen.

iosis MAX har fått en slående yttre och inre formgivning som bygger på nytolkningar av Fords välkända "kinetic design", med rörelsen i fokus. Det är en dynamisk MAV som Ford nu visar upp, som inte bara är snygg utan också effektiv och flexibel på helt nya vis.

Bilens dramatiska utseende kompletteras av innovativa lösningar som gör den mer praktisk och mer miljövänlig. Här ingår t.ex. nya dörröppningsfunktioner, lättviktsmaterial, avancerad aerodynamik och Fords nya bensinmotor EcoBoost, utvecklad i Europa för den globala marknaden, som lanseras under år 2010.

Den nya motorn kompletteras av den nyligen introducerade Ford PowerShift-växellådan och Fords nya automatiska stopp/start-system, med planerad produktionsstart under 2010.

"iosis MAX markerar nästa steg i utvecklingen av vårt kinetiska formspråk och visar upp en rad kostnadseffektiva bensinmotortekniker som kommer att vara positiva både för kundernas plånböcker och för miljön", kommenterar Martin Smith, exekutiv designchef på Ford Europa.

"Våra formgivare har tagit ännu ett stort kliv sedan vi visade upp de två tidigare iosis-konceptbilarna. Vi har nu tillämpat 'kinetic design' på ett MAV-fordon", tillägger Smith. "iosis MAX visar att bilar i den kompakta MAV-klassen absolut kan ha en djärv och dynamisk design utan att man för den skull offrar traditionella egenskaper som praktiskhet och effektivitet - något som den större och innovativa modellen S-MAX redan har tydliggjort."

"Även om iosis MAX inte är en föregångare till någon specifik standardmodell visar den hur vi har fortsatt arbeta med 'kinetic design' och hur det utvecklade formspråket kan användas för alla Fords fordon."

Spännande och dynamisk design
Precis som alla fordon som tagits fram med den nya designstrategin utstrålar iosis MAX "energi i rörelse" och har fått hjälp av en dynamisk och kroppslig formgivning.

Designteamet har dessutom velat förmedla lätthet och effektivitet. Det har man uppnått med en sportig och aerodynamiskt utformad profil, som utgör en skarp kontrast mot den mer "fyrkantiga" form som brukar känneteckna MAV-fordon i det kompakta segmentet.

Känslan av lätthet förstärks av allt glas i bilen. Bilen har en kraftigt lutande vindruta som i ett enda stycke "flödar" bakåt mot bagageluckan, genom glaset kan man se den underliggande takkonstruktionen.

Även interiören bjuder på designmässiga överraskningar. Kupén anknyter till exteriörens design med hjälp av komplexa former som går väl i linje med bilens expressiva yttre.

Avancerade material kombineras med innovativa lösningar, som de "flytande" sätena som ger förare och passagerare en mycket speciell upplevelse av rymd och lätthet.

Ny stil för kompakta MAV-bilar
Det viktigaste målet för de formgivare som arbetat med iosis MAX -bilens exteriör har varit att skapa en spännande stil för MAV-formatet genom att tillämpa principerna bakom Fords omtalade "kinetic design".

"Vi var övertygade om att vi skulle kunna använda 'kinetic design' för att utveckla en MAV-bil för C-segmentet som var sportig, dynamisk och riktigt snygg", förklarar Stefan Lamm, chefsdesigner av exteriörer på Ford Europa. "Med iosis MAX utgår vi från kärnan i 'kinetic design'-språket och tar den till en ny nivå, med tyngdpunkt på stil och innovation men också på praktiska funktioner."
Fronten på iosis MAX domineras av den djärva, trapetsformade grillen som blivit en del av Fords varumärke. För första gången har den karaktäristiska grillen fått en ny, distinkt utformning med tre vågräta, krominfattade inlägg som ger bilen en mer dynamisk och kraftfull känsla.

Det dynamiska utseendet förstärks av den coupé-liknande sidoprofilen, med en slående ny fönsterlinje - en grafisk lösning som öppnar upp kupén mot det omgivande dagsljuset - och den elegant utformade C-stolpen.

C-stolparna, som inspirerats av arkitekturhistoriens strävbågar (som i gothikens katedraler), ger också stora funktionella fördelar. De fungerar som ett slags spoilers, som leder luftströmmarna så nära bakrutans glas som möjligt och på vis förbättrar bilens aerodynamiska egenskaper.

Pelarna uppnår den här aerodynamiska effekten tillsammans med den iögonenfallande, takmonterade spoilern med vingar som skjuter ut ovanför bakluckans glas.

Andra spännande detaljer är nya lyktor fram och bak, LED-belysning i sidokjolarna samt de eleganta 19-tums lättmetallfälgarna i en tvådelad lättviktskonstruktion.

Dramatisk inre miljö
Inuti erbjuder iosis MAX en djärv utveckling av det kinetiska designspråket; dynamiska former och avancerade material skapar en interiör som är lätt, rymlig och uttrycksfull.

"iosis MAX visar hur prisvärda familjebilar kan ha en interiör som är både praktisk och elegant", säger Ernst Reim, som är Ford Europas chef för design av inredning. "Vi ville inte begränsas av hur man brukar inreda bilar utan hämtade idéer från modern arkitektur, lättviktskonstruktioner och idrottens värld."

I kupén möts man av dynamiska linjer, expressiva ytor och en inbyggd känsla av lätthet. Instrumentpanelen är ett centralt inslag med en slimmad men samtidigt kraftfull form som sträcker sig ut mot sidorna och "svävar fritt" i förhållande till golvet, lite som gymnastikens romerska ringar!

Vid vardera ände av panelen finns handtag som med en spiralrörelse leder till dörrarna - tanken är att konstruktionen ska påminna om den virvel som går ut från spetsen på en flygplansvinge.

Det innovativa sättet att arbeta med former och material präglar också mittkonsolen, som fått en mjuk yta av plexiglas hela vägen från instrumentpanelen till baksätet.

Hela mittkonsolens yta fungerar som en tryckkänslig pekskärm som man använder för att styra bilens informations- och underhållningssystem på ett sätt som påminner om moderna mobiltelefoner.

Den lägre delen av konsolen stöds av en ryggradsliknande brygga som löper utmed hela kupéns längd från mellanväggen till bagageutrymmet. Också de fyra individuella sätena är fästa vid den här bryggan, så att man får en genomgående golvyta samtidigt som förare och passagerare upplever känslan av att flyta i luften.

Rymden och lättheten förstärks av att sätena har en elegant kolfiberstomme och innersidor med inlägg av nylonnät.

En varm färgpalett
Varma grå toner har valts ut för kupén i iosis MAX . Färgskalan kompletterar exteriörens pärlemorskimrande färg "Limelight" och förmedlar luftighet och rymd. Utvalda detaljer i kadmiumgult skapar spännande effekter och lyfter fram element i den dynamiska designen.

Även om insidan genomgående har lättviktsmaterial har man lyckats kombinera strukturer och ytor för att få fram både en hightech-känsla och ett mer sensuellt och naturligt intryck.
"Med iosis MAX ville vi göra en mer futuristisk tolkning av 'kinetic design' genom att blanda lättviktsmaterial med sofistikerade strukturer och färger", förklarar Ruth Pauli, som ansvarat för val av färger och material. "Kontrasten mellan olika material och subtila tredimensionella effekter skapar tillsammans en unik interiör."

Ett exempel på hur man arbetat med designen i iosis MAX är den speciella, geometriska yta som används för att understryka instrumentpanelens dynamiska linjer. De geometriska elementen är utsträckta och "förvrängda" för att återspegla den komplexa formen och ta fram spänningen i designen.

Innovationer som kan bli till praktisk nytta
I iosis MAX har man också testat olika lösningar som kan göra framtidens MAV-bilar mer praktiska och flexibla.

Idéerna har tagits fram under ledning av Patrick Verhée, ansvarig på Ford Europa för innovativ design och konceptbilar, som lett utvecklingen av den nya konceptbilen.

En av dessa innovationer är den unika tvådelade bakluckan som gör det lättare att lasta bilen i trånga utrymmen, till exempel parkeringshus. Bakluckan kan nu öppnas helt även när det är begränsat med utrymme bakom eller ovanför bilen.
För att ge ytterligare flexibilitet vid lastningen av iosis MAX används en konstruktion utan B-stolpe, vilket ger en bred öppning utan hinder när både den främre och den bakre sidodörren är öppen. Tillsammans med de "flytande" sätena gör detta att större föremål - till exempel möbelpaket - enkelt kan placeras på kupégolvet eller på de hopfällda sätesryggarna.

Den eleganta LED-listen i sidokjolarna ger extra belysning, vilket ökar säkerheten när passagerare stiger in i och ut ur bilen.

Ny öppningsteknik används också för motorhuven, som har ett inbyggt system för ökad fotgängarsäkerhet samtidigt som motorn blivit lättare att komma åt.

Följsam och miljövänlig motor
Innovationerna i iosis MAX omfattar också motorn, som vittnar om de nya och effektiva tekniker som kommer att användas i framtida bilar från Ford. Motorn visar hur lägre bränslekonsumtion och koldioxidutsläpp kan uppnås utan att man kompromissar bort de goda vägegenskaperna.

Kraften fås från en 1,6-liters fyrcylindrig bensinmotor på 180 hk ur Fords nya motorprogram EcoBoost. EcoBoost-motorerna har turboladdning och direktinsprutning, något som ger en 20 procent lägre förbrukning än konventionella bensinmotorer med samma effekt.

EcoBoost-motrorerna kommer successivt att introduceras i Fords bilar på den europeiska marknaden i början av 2010.

Den 1,6-liters EcoBoost-motor som sitter i iosis MAX förstärks av Fords nya, automatiska start- och stoppsystem, en "intelligent" generator och Fords sexväxlade, automatiserade manuella PowerShift-växellåda med dubbelkoppling och utväxlingar som anpassats för att ge maximal bränsleeffektivitet. Simuleringar visar att konceptbilen hamnar på CO2-utsläpp runt nivån 125 g/km.

Miljötänkandet framgår också i valet av lättviktsmaterial och omsorgen om den aerodynamiska designen: karossens optimerade form och detaljer som bakre dörrstolpar i "strävbågestil", avancerad bakvinge, bakre diffuser, smala däck och aktiva kylkanaler fram, som stängs av när de inte behövs.

"Vi ser förstås med spänning fram emot reaktionerna på iosis MAX eftersom vårt designteam arbetat så hårt med att ta fram nya idéer, funktioner och material som kan komma till användning i framtida Ford-modeller", kommenterar John Fleming, styrelseordförande och koncernchef för Ford Europa. "Bilen signalerar också ankomsten av de nya, spännande Ford EcoBoost-bensinmotorerna som använder sig av samma effektiva tekniker som i våra större, nordamerikanska modeller.

"Under kommande arton månader kommer vi att få uppleva hur vårt produktutbud i Europa kompletteras med spännande, nya modeller som använder sig av ren och kostnadseffektiv motorteknik", tillägger Fleming. "När vi säger 'Feel the Difference' kommer våra kunder i Europa att förstå att vi verkligen menar det!"

Historien bakom iosis

Den första iosis-konceptbilen presenterades i september 2005 på bilmässan i Frankfurt. Namnet antydde att ett dynamiskt, nytt formspråk, kallat 'kinetic design' skulle ange riktningen för formgivningen av alla framtida Ford-modeller i Europa.

iosis var en spännande, fyrsitsig sedan med en dynamisk coupé-profil. Man kunde redan då ana vad som skulle bli nya Mondeo två år senare.

Ett år senare, i september 2006, presenterade Ford den häpnadsväckande iosis X-konceptbilen på motormässan i Paris. iosis X var en femdörrars "sportbilscrossover", som demonstrerade hur den nya designen kunde tillämpas på ett smalare segment.

Den dramatiska iosis X-modellen banade väg för 2008 års lansering av crossovermodellen Ford Kuga, som har haft stora marknadsframgångar sedan introduktionen och lockat många nya kunder till Ford.

iosis MAX är den tredje konceptbilen i iosis-serien och gör sin debut i mars på 2009 års bilsalong i Genève. Bilen står för nästa steg i utvecklingen av "kinetic design". Den uttrycker Fords vision av nästa generations kompakta multiaktivitetsfordon (MAV; multi-activity vehicle) och antyder i vilken riktning designen kommer att utvecklas för Fords kommande produkter i C-segmentet.

Konstruktionen av iosis MAX har gjorts i samarbete med bilformgivningsföretaget Coggiola i italienska Turin.

# # #

Fullständig pressrelease finns i bifogade Word resp. PDF-filer.Högupplösta bilder finns att tillgå på följande site:

http://www.fordmedia.eu/presskits/geneva2009/

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:
Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef