Gå direkt till innehåll
FORD INTRODUCERAR BRANSCHENS FÖRSTA UPPBLÅSBARA SÄKERHETSBÄLTEN SOM ÖKAR SÄKERHETEN I BAKSÄTET

Pressmeddelande -

FORD INTRODUCERAR BRANSCHENS FÖRSTA UPPBLÅSBARA SÄKERHETSBÄLTEN SOM ÖKAR SÄKERHETEN I BAKSÄTET

  • Nu lanserar Ford en nyhet inom bilbranschen – uppblåsbara säkerhetsbälten på en produktionsmodell. Bältena har konstruerats för att ge ökat skydd åt de åkande i baksätet, som ofta är barn och äldre som kan vara mer utsatta för skador på huvud, bröst och nacke.
  • Fords uppblåsbara säkerhetsbälten för baksätet introduceras i nästa generations Ford Explorer SUV, som tas i produktion nästa år. Ford planerar att på sikt erbjuda tekniken med uppblåsbara säkerhetsbälten globalt.
  • Fords uppblåsbara säkerhetsbälten för baksätet sprider kollisionskraften över en fem gånger större kroppsyta än vanliga säkerhetsbälten gör. Det bidrar till att minska trycket på bröstet och kontrollera rörelsen hos huvud och nacke för passagerarna i baksätet.
  • Mer än 90 procent av deltagarna i Fords studier upplever Fords uppblåsbara säkerhetsbälten som lika bekväma eller bekvämare än traditionella bälten, vilket kan bidra till att öka användningen av säkerhetsbälten i baksätet.

Göteborg, 5 november 2009 – Ford Motor Company introducerar nu världens första uppblåsbara säkerhetsbälten för bilar på marknaden. I dessa bälten kombineras traditionella säkerhetsbälten med tekniken hos krockkuddar, för att öka kollisionsskyddet för passagerarna i baksätet.

Det avancerade bältessystemet har konstruerats för att bidra till minskade skador på huvud, nacke och bröst hos passagerarna i baksätet, som ofta är barn och äldre som lättare drabbas av denna typ av skador.

Ford introducerar uppblåsbara säkerhetsbälten i nästa generations Ford Explorer, som tas i produktion nästa år för den nordamerikanska marknaden. Ford planerar att på sikt erbjuda denna teknik i bilar över hela världen.

”Fords teknik med uppblåsbara säkerhetsbälten för baksätet ökar säkerheten för baksätespassagerare i alla åldrar, framför allt för barn som är mer utsatta vid kollisioner”, säger Sue Cischke, avdelningschef, Sustainability, Environmental and Safety Engineering. ”Detta är ytterligare en unik säkerhetsfunktion för familjer som bygger vidare på vår ledande ställning inom arbetet med säkerhet, som bland annat visat sig genom att vi fått de bästa resultaten av alla biltillverkare i säkerhetstester.”

Säkrare och bekvämare

Framsteg inom metoderna för uppblåsning av krockkuddar och konstruktion av säkerhetsbälten har gjort det möjligt för Ford och våra leverantörer att utveckla uppblåsbara säkerhetsbälten, som vecklas ut över den åkandes bröstkorg och axel på 40 millisekunder vid en kollision.

De uppblåsbara säkerhetsbältena fungerar på samma sätt som konventionella bälten, de är säkra och de kan användas med bilbarnstolar och bälteskuddar. I Fords studier upplevde mer än 90 procent av deltagarna dem som lika bekväma eller bekvämare än ett konventionellt bälte, eftersom de känns stoppade och mjukare. Tack vare att de är så bekväma kan de komma att bidra till en ökad användning av säkerhetsbälten i baksätet. Enligt uppgifter från det amerikanska trafiksäkerhetsverket (National Highway Traffic Safety Administration) ligger användningen i USA av säkerhetsbälten i baksätet för närvarande på 61 procent, jämfört med 82 procent i framsätet.

”Ford har utvecklat ny teknik för de uppblåsbara säkerhetsbältena som ökar säkerheten vid en kollision, samtidigt som den uppmuntrar fler att spänna fast bältet eftersom det blivit bekvämare”, säger Paul Mascarenas, chef för Engineering, Global Produktutveckling.

Vid en frontalkrock eller en kollision från sidan, håller det upplåsbara bältet den åkande i rätt sittposition på ett effektivare sätt, eftersom det är bredare. Det bidrar därigenom till att minska risken för skador.

Sensorer för fordonssäkerheten fastställer direkt hur allvarlig kollisionen är och fyller krockkuddarna i de uppblåsbara säkerhetsbältena. De tubformade luftkuddarna i säkerhetsbältet fylls med kall komprimerad gas, som strömmar genom ett specialformat spänne från en cylinder som finns bakom sätet.

Det uppblåsbara bältets dragspelsformade kudde bryter igenom bältestyget när det fylls med luft och expanderar åt sidorna över den åkandes kropp. Detta sker med den hastighet det tar en bil att köra en meter i motorvägshastighet.

Genom att använda kall komprimerad gas istället för en värmegenererade kemisk reaktion, som normalt finns i traditionella system för krockkuddar, känns de uppblåsta bältena inte varmare mot den åkandes kropp än omgivningstemperaturen. Det uppblåsbara bältet fylls även vid lägre tryck och långsammare än traditionella krockkuddar, eftersom enheten inte behöver minska avståndet mellan bältet och den åkande.

”Det är ett mycket enkelt och logiskt system, men för att bevisa att tekniken fungerar vid en kollision har vi varit tvungna att genomföra omfattande testning under flera år”, säger Srini Sundararajan, säkerhetsteknisk chef, Ford research and advance engineering.

Det uppblåsta bältet bidrar till att fördela kollisionskraften över en fem gånger större yta av bröstkorgen än vad ett traditionellt bälte gör. Därigenom ökar skyddet och risken för skador minskar, eftersom kollisionskraften fördelas över en större yta, samtidigt som stödet för huvud och nacke ökar. När bältet fyllts förblir det uppblåst i flera sekunder innan luften släpps ut genom porerna i krockkudden.

Fords ledande ställning inom säkerhet växer sig starkare

Det uppblåsbara bilbältet som introduceras i nästa generations Ford Explorer bygger vidare på Fords många säkerhetsinnovationer. Idag har Ford fått fler toppbetyg från de amerikanska myndigheterna och fler ”Top Safety Picks” från Insurance Institute for Highway Safety än någon annan biltillverkare.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 325 17 79

 

Ämnen

Taggar


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom 34 återförsäljare uppdelade på 77 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material