Gå direkt till innehåll
En specialbyggd Ford Transit för den brittiska transportfirman Hermes
En specialbyggd Ford Transit för den brittiska transportfirman Hermes

Pressmeddelande -

Ford inleder ny forskning med självkörande bilar och paketleveranser

Ford tillkännager nytt europeiskt forskningsprogram för självkörande bilar som arbetar med företag för att bättre förstå hur autonoma fordon kan integreras i deras verksamhet.

Leveransföretaget Hermes är det första företaget att driva Fords forskningsbilar som en del av ett "last mile delivery" -pilottest för att effektivisera och göra leveranserna i staden mer hållbara.

Ford är marknadsledande i Europa inom transportbilar, och man planerar att investera ca 7 miljarder dollar i autonoma fordon under 10 år, inklusive investeringar i den självkörande teknologipartnern Argo AI.

Se filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=gYBamHviJjA

Leveranser fram till dörren är mer en del av våra liv än någonsin tidigare - men sättet vi tar emot paket kan komma att förändras. Ford tillkännager idag ett nytt forskningsprogram för självkörande bilar, utformat för att hjälpa företag i Europa att förstå hur autonoma fordon kan gynna deras verksamhet.

En av Storbritanniens ledande leveransföretag Hermes är det första företaget som samarbetar med Ford i programmet. Med hjälp av en specialanpassad transportbil från Ford syftar forskningen till att bättre förstå hur andra trafikanter skulle uppfatta och interagera med en transportbil utan en förare.

Den specialanpassade Ford Transit har sensorer som efterliknar utseendet på en riktig, självkörande bil samt ett "Human Car Seat" som kontrollerar fordonet - detta gör det möjligt för en erfaren, dold förare att köra samtidigt som man ger andra intryck av att ingen sitter vid ratten.

Ford har under sex år varit marknadsledande i Europa för transportbilar. Tillsammans med den expertis som finns bland ledande leveransföretag har man för avsikt att identifiera nya möjligheter och modeller för autonom fordonsdrift - och särskilt förstå hur mänskliga interaktioner kan fungera tillsammans med självkörande bilar. Paketleveranser, som innefattar många interaktioner mellan människor, är ett perfekt testfall.

En yrkesförares ansvar sträcker sig ibland utöver att bara köra från en destination till en annan. I ett leverans- eller logistikjobb kan exempelvis föraren också få i uppgift att sortera och lasta varor, att själv överlämna ett paket till en mottagare - eller packa in dem i bilen igen om leverans är inte är möjlig.

Men i forskningsprogrammet kommer föraren spela en passiv roll och endast köra bilen. Leveransbudbärare till fots kommer avhjälpa budbilen med själva leveranserna, med hjälp av en smartphone-app som låter dem vinka in bilen till vägkanten och fjärrstyra lastdörren. Väl inne i bilen, kommer röstmeddelanden och digitala skärmar dirigera budbäraren till sitt skåp som innehåller det paket som ska levereras.

Att förstå och utforma hur människor kommer att interagera med bilen kommer att säkerställa att leveransprocesser kan fortsätta säkert utan att en förare är närvarande.

Det två veckor långa forskningsprojektet med Hermes bygger på framgången med Fords "last mile delivery" -test i London, där ett team av budbärare hämtar paket från en budbil och fullföljer sista delen av leveransen till fots, vilket resulterar i snabba, hållbara och effektiva leveranser.

Bilarna som används i forskningsprogrammet gör det möjligt för Hermes och andra företag att börja designa hur deras team kan arbeta tillsammans med förarlösa bilar. För Hermes har denna forskning inkluderat utvecklingen av en app som gör det möjligt för budbärare till fots att komma åt budbilen för att hämta paket, en roll som den mänskliga föraren av bilen normalt skulle ha.

Fords forskare undersöker redan hur självkörande bilar kommer att integreras sömlöst i våra dagliga liv, inklusive att utveckla ett ljusbaserat visuellt språk för att förmedla till andra förare, fotgängare och cyklister vad autonoma fordon tänker göra.

Ford har testat självkörande teknik i större städer i hela USA och planerar att investera cirka 7 miljarder dollar i autonoma fordon under tio år - som en del av sitt Ford Mobility-initiativ.

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom 34 återförsäljare uppdelade på 77 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll