Gå direkt till innehåll
Ford gör framsteg med självkörande bilar i totalmörker

Pressmeddelande -

Ford gör framsteg med självkörande bilar i totalmörker

Nu har en självkörande Ford Fusion klarat att köra runt på Fords testanläggning i totalt mörker, med hjälp av LiDAR-teknologi. Det betyder att bilen kan läsa av omgivningen även utan kameror, som är beroende av ljus.

Att köra i totalmörker på Fords testanläggning i Arizona i USA är ytterligare ett steg för Ford på vägen till att börja leverera självkörande bilar. Det är ett viktigt utvecklingssteg eftersom det visar att Fords LiDAR-teknologi är tillräckligt robust för att styra felfritt på slingrande vägar även utan kameror, som är beroende av ljus. Det idealiska är att ha alla tre sensorer aktiva – radar, kameror och LiDAR – men LiDAR har nu alltså visat sig även kunna fungera självständigt.

– Tack vare LiDAR blir våra testbilar inte beroende av att solen skiner eller av att kameror kan avläsa de vita strecken på vägen. Faktum är att LiDAR låter självkörande bilar köra lika bra i mörkret som i dagsljus, säger Jim McBride, Fords chefstekniker för förarlösa bilar.

För att navigera i mörkret använder Fords självkörande bilar högupplösta 3D-kartor, kompletta med information om vägar, vägmarkeringar, geografi, topografi och landmärken som skyltar, byggnader och träd. Bilarna använder LiDAR-pulser för att placera sig själv på kartan. Ytterligare data från radarn sammanvävs med data från LiDAR för att fullfölja bilens avläsning av omgivningen.

Se videon från testet här: https://www.youtube.com/watch?v=cc15Ox8UzEw

Ford har utvecklat självkörande bilar i mer än tio år och siktar på att lansera självkörande bilar på nivå 4, som inte kräver att föraren ingriper och tar kontroll över bilen. Utvecklingen är en nyckeldel i Fords Smart Mobility som ska göra bilföretaget ledande på mobilitet, rörlighet, självkörande fordon, kundupplevelse och data och analys. 

För mer information och intervjuer, var vänlig kontakta
Erik Lindham
Informationschef 
elindham@ford.com eller 0733-33 43 09

Ämnen


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll