Följ Ford Motor Company AB

Ford fortsätter bygga ut sitt modellprogram – visar upp hela Tourneo-serien och nya EcoSport på motormässan i Genève

Pressmeddelande   •   Mar 05, 2013 07:10 CET

  • Fords produktdrivna storsatsning i Europa tar ett nytt kliv på motormässan i Genève, då bilföretaget kan visa upp en modellportfölj som innehåller fler nyheter än de främsta konkurrenternas.
  • Bara under 2013 omfattar produktlanseringarna hela 40 procent av Fords totala försäljningsvolym i Europa.
  • Helt nya Tourneo Courier begår sin världsdebut på motormässan i Genève. Modellen blir det sista tillskottet i storbilsserien Tourneo som lanserar i Europa i mitten av nästa år.
  • Ford lanserar den nya, kompakta SUV:en EcoSport i Europa i hälarna på den nyligen presenterade nya Kuga-modellen. Inom kort kommer också Ford Edge till Europa.
  • Tillgängligheten för det röststyrda kommunikationssystemet Ford SYNC fördubblas under 2013. 60 procent av modellerna kan nu fås med SYNC jämfört med bara 30 procent förra året.
  • 2015 kommer alla Ford-modeller i Europa att erbjudas med Ford SYNC.
  • Den totala produktionen av bensinmotorn EcoBoost beräknas öka med 35 procent mellan 2013 och 2015.

GENÈVE, den 5 mars 2013 – Ford Europas produktdrivna storsatsning tar ett nytt kliv på motormässan i Genève den här veckan när både EcoSport – en ny, kompakt SUV – och Tourneo Courier visas upp för första gången. Presentationerna ingår i Fords löfte att lansera 15 nya globala fordon i Europa fram till och med år 2015.

Bara under 2013 berör produktlanseringarna hela 40 procent av Fords totala försäljningsvolym i Europa. Här ingår de nyligen presenterade Fiesta och Kuga samt EcoSport, Tourneo Connect, Transit Connect och Transit.

”Det här är den största produktlanseringen som Ford Europa någonsin har genomfört. Vi använder oss av den globala utvecklingsplattformen One Ford för att lyckas med detta”, säger Stephen Odell, chef för Europa, Mellanöstern och Afrika. ”Vi gör en storsatsning på vår verksamhet i Europa genom att öka investeringarna i nya produkter, trots det kärva ekonomiska klimatet.”

Ny Tourneo Courier kompletterar Fords storbilsserie

Tourneo-serien är utvecklad med tanke på stora familjer och kunder med en aktiv livsstil. Utmärkande egenskaper är smarta, rymliga kupéer med enastående flexibilitet och bekvämlighet, effektiva drivlinor som tävlar om att vara klassens mest bränsleeffektiva och de senaste, smarta tekniska funktionerna som exempelvis SYNC, Fords röstaktiverade bilkommunikationssystem.

Den elegant, kompakta femsitsmodellen Tourneo Courier, som premiärvisas på årets mässa i Genève och lanseras i mitten av 2014, erbjuder klassledande kupéutrymme och säkerhetsfunktioner. Med Courier låter Ford en av modellerna i Tourneo-serien närma sig småbilssegmentet.

Den rymliga, sjusitsiga Grand Tourneo Connect gör också europeisk mässdebut vid sidan av femsitsiga Tourneo Connect. Tourneo Custom erbjuder både rymlighet och mångsidighet och kan fås med hela nio sittplatser och i två olika längder.

Flexibla och praktiska EcoSport

Under de kommande sex åren förväntar sig Ford sälja en miljon SUV-modeller i Europa. Den stora expansionen på den här marknaden inleddes tidigare i år med nya Ford Kuga.

Den EcoSport-SUV som börjar säljas senare i år kännetecknas av rymlighet, modern design och smart teknik. EcoSport kommer att erbjudas med en rad effektiva drivlinor, däribland enlitersbensinmotorn EcoBoost på 125 hästkrafter – belönad med utmärkelsen International Engine of the Year – och en 110-hästars 1,5-liters bensinmotor samt en 1,5-liters dieselmotor på 90 hästkrafter som förväntas ha en klassledande bränsleeffektivitet.

EcoSports stora grill, korta motorhuv och lutande framstolpar ger ett sportig och modernt intryck, vilket understryks av de rektangulära strålkastarna. Den europeiska marknaden för mindre SUV:ar förväntas växa med 30 procent i år jämfört med förra året. Man räknar med att var tionde Ford som säljs år 2016 kommer att vara just en SUV.

Ford planerar också lansera nästa generations Ford Edge i Europa. Det är en större och lyxigare typ av SUV som blivit populär i bl.a. USA.

Ford SYNC

Ford kommer även att satsa mer på Ford SYNC, som förra året kunde fås på 30 procent av företagets modeller efter lanseringen i nya B-MAX.

I år kommer Ford SYNC att finnas som tillval på 60 procent av modellprogrammet, däribland Fiesta, Kuga samt (senare i år) Transit Connect, Tourneo Connect och Transit. På den schweiziska bilmässan är 19 av de 21 fordon som Ford visar upp utrustade med SYNC.

Ford har också utvecklat SYNC med nödhjälpsfunktion som direkt sätter bilens förare eller passagerare i förbindelse med den lokala räddningstjänsten om en olycka skulle inträffa. Ford har nyligen meddelat att EcoSport kommer att bli en av de första modellerna som kan fås med SYNC AppLink, ett system för röststyrning av mobilappar från förarsätet. Ford är den första biltillverkaren som samarbetar direkt med Spotify för att kunna ge streamad musik i bilen.

2015 kommer alla nya Ford-bilar i Europa att erbjudas med SYNC.

Bensinmotorn EcoBoost

Fords lilla men kraftfulla 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor introducerades på Focus förra året och har sedan dess blivit ett tillval också för B-MAX, Fiesta, C-MAX och Grand C-MAX. Av dessa modeller räknar Ford med att var fjärde såld bil kommer att ha en enliters EcoBoost-motor.

I Fords prisbelönta EcoBoost-teknik kombineras direkt bränsleinsprutning, turboladdning och variabla ventilinställningar för att man ska få fram en liten motor som sänker bränsleförbrukningen med upp till 20 procent jämfört med större motorer – och ändå ha fantastiska prestanda.

1,0-liters EcoBoost-motorn är minstingen i Fords växande globala serie med EcoBoost-motorer, som även omfattar 1,6- och 2,0-liters fyrcylindriga versioner. Under perioden 2013–2015 kommer Ford Europa att utöka tillverkningen av EcoBoost-motorer med cirka 35 procent. Inom fem år kommer mer än hälften av Fords bensinmotorer i Europa ha turboladdning.

Sammanlagt 19 av de bilar som Ford visar i Genève kan fås med EcoBoost. Senare i år kommer Ford att presentera sin första batteridrivna, helt avgasfria passagerarbil, Focus Electric. Därefter följer en serie hybridbilar.

”Genom att erbjuda fordon med den senaste, bränslesnåla motortekniken och smarta kommunikationslösningar levererar vi exakt det som kunderna efterfrågar”, säger Barb Samardzich som ansvarar för produktutveckling på Ford Europa.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

geneva2013.fordmedia.eu alt. www.fordmedia.eu


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/fordsverige
eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.