Gå direkt till innehåll
FORD FOCUS RS LE MANS CLASSIC: FEM UNIKA BILAR SOM BYGGTS FÖR ATT HEDRA FORDS LEGENDARISKA LE MANSBILAR

Pressmeddelande -

FORD FOCUS RS LE MANS CLASSIC: FEM UNIKA BILAR SOM BYGGTS FÖR ATT HEDRA FORDS LEGENDARISKA LE MANSBILAR

Göteborg, 30 juni 2010 - Ecurie Ford France, en av partnerna i det populära Le Mans Classic som äger rum mellan den 9 och 11 juli, har byggt en kollektion av fem Focus RS i unika färgscheman. De hedrar de Fordbilar som skrivit historia i Le Mans 24-timmarslopp.

De fem Focus RS Le Mans Classicbilarna målas var och en i samma färger som en av 24-timmarsloppets klassiska Fordbilar. Under loppet kommer de t.o.m. att ha samma startnummer som den bil de hedrar: 

  • Svart med silverränder: samma som den Ford Mk II som vann 1966.
  • Röd med vita ränder: ett minne av den Mk IV som vann 1967.
  • Vit med en smal blå mittenrand som omges av en röd kant: samma lackering som den vackra Ford Mk IIB. Ford France tävlade med den i 1967 års Le Mans 24-timmarslopp.
  • Himmelsblått och orange: en modern version av den GT40 som var överlägsen i Le Mans 1968 och 1969.
  • Vitt och blått: samma färger som den Capri RS 2600 som vann Touringklassen 1972.

De fem exklusiva Focus RS-bilarna har alla specialtillverkade interiörer. Recarosätena har klädsel av läder och diamantquiltad alcantara fram och bak, med sömmar som matchar lackeringen. Växelspakdamasken, handbromshandtaget och mittarmstödet är klädda med äkta läder, och det finns säkerhetsbälteshållare i läder i framsätena.

De fem bilarna har unika numrerade skyltar på instrumentbrädan som visar att de ingår i den exklusiva kollektionen.

De fem bilarna kan ses på banan i 2010 års Le Mans Classic i juli. De kommer att köra ett antal varv runt banan i loppen som är reserverade för bilar från en viss tidsperiod, med Fords speciellt inbjudna gäster och VIP:er bakom ratten.

Focus RS Le Mans Classicbilarna får sällskap på banan av Ford Focus RS500, vars futuristiska iögonfallande lackering i matt svart är en nyhet i den palett som har inspirerat oräkneliga Fordfans vid det största uthållighetsloppet i världen.

Endast fem till salu

När det femte Le Mans Classic är över kommer de fem unika Focus RS Le Mans Classicbilarna att läggas ut för försäljning med exklusiva tillbehör. De levereras med en Le Mans Classicklocka – en tresiffrig kronograf med stor datumdisplay och safirtäckt bakgrund. Endast 600 kommer att tillverkas.

De fem bilar som Ford Focus RS Le Mans Classic hedrar:

Ford Mk II (vann 1966): den 18 juni 1966 gav Henry Ford II själv startsignalen till det 24:e 24-timmarsloppet i Le Mans. Han släppte iväg 55 bilar som leddes av två av de åtta Mk II som Ford ställt upp med, plus sex GT40 varav en tillhörde Ford France och kördes av Guy Ligier och Bob Grossman. Duellen med Ferrari var som intensivast under detta "århundradets lopp". Ferrari hade vunnit vartenda lopp sedan 1960 och var drottning av Le Mans. Men den här gången var det amerikanerna som utklassade motståndarna med en spektakulär trippelseger! För första gången överskreds hastighetsbarriären 200 km/tim i medelhastighet i Le Mans.

Ford Mk IV (vann 1967): Revanschlystna Ferrari skickade sina respektingivande 330 P4-bilar för att utmana Mk IV, men till ingen nytta. Den ohejdbara röd- och vitlackerade Mk IV som kördes av Dan Gurney och A.J. Foyt sopade banan med Lodovico Scarfiottis och Mike Parkes P4. Oförglömlig motorsporthistoria skrevs inför publikens ögon. Mk II- och Mk IV-bilarnas episka historia avslutades fantastiskt med de otroliga rekorden för sträcka (5232,9 km) och genomsnittshastighet (218 km/tim) som Ford satte det året.

Ford GT40 (vann 1968 och 1969): Ford medverkade inte som tillverkare men John Wyers JWA-team sponsrades av Gulf Oil och fick stöd av Ford Dearborn. I det första loppet 1968 var GT40-bilarnas främsta konkurrenter Porsche och Alfa Romeo. GT40-bilen som kördes av Pedro Rodriguez och Lucien Bianchi hade en klar ledning framför en Porsche 907 och tre Alfa Romeo 33/2. Fords tredje seger i rad var den första segern för en äkta GT40.

1969 var konkurrensen hårdare och mer varierad än någonsin. Porsche deltog med sina 908 och nya 918, Matra visade sina 630/650 för första gången och Ferrari återvände med sina 312 P. En historisk duell följde där GT40 slog dem alla. Jacky Ickx korsade mållinjen med tyske Hans Hermanns Porsche bara 120 meter bakom sig. GT40 tog hem Fords fjärde raka seger i Le Mans!

Capri RS 2600 (etta i Special Touringklassen 1972): Capri RS 2600 kördes av Gerry Birrel och Claude Bourgoignie och kom på tionde plats totalt. I sin egen klass dominerade den 1972 års 24-timmarslopp i Le Mans. Ford Capri tillverkades mellan 1969 och 1986 och gjorde en enastående motorsportkarriär. Den var en av de stora i European Touring Car Championships och 24-timmars Spa-Francorchamps. Den glänste även i Production Cars Championship i Frankrike och i berömda British Touring Car Championship. Många Formel 1-förare utmärkte sig bakom ratten på en Capri, däribland Jochen Mass, Hans Stuck och racingduon Jackie Stewart och François Cevert från Tyrrell Racing under 6-timmars Paul Ricard Circuit som hölls 1972. Rallyversionen av Capri hade Ecurie Ford France färger och internationellt erkända förare som Jean-François Piot, Guy Chasseuil, Jean Vinatier och Jean-Claude Gamet bakom ratten.

Ford Mk II Ecurie Ford France (1967): Jo Schlesser körde bara en gång tillsammans med sin vän Guy Ligier i Le Mans. Det var 1967 i en fantastisk Ford Mk II med en sjuliters V8-motor. De tvingades bryta i 13:e timmen. Men med samma bil vann de det sista 12-timmarsloppet i Reims, det andra stora franska uthållighetsloppet. Den mycket begåvade föraren Jo Schlesser förolyckades under 1968 års franska Grand Prix. Han var en av Ecurie Ford France mest framstående förare och körde banlopp och rally likväl som ett av de mest berömda backloppen på den tiden, Mont-Ventoux.

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com) alternativt på http://www.facebook.com/pages/Ecurie-Ford-France/36367435768?v=info

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef