Följ Hedin Motor Company AB

Ford Fiesta och Patrik Sandell tävlar i X Games när det nu kommer till Europa

Pressmeddelande   •   Maj 17, 2013 10:52 CEST

  • Specialbyggda Fiesta ST rallycrossbilar är med och slåss om medaljerna på Barcelonas olympiastadion.
  • X Games är en häftig blandning av fart, glamour och spektakulär underhållning som nu för första gången kan avnjutas i Europa.

Göteborg, 17 maj 2013 – Sju supersnabba Ford Fiesta ST i rallycrossutförande kommer att slåss om guldet på Barcelonas olympiastadion nu på söndag (19 maj) när de allt populärare X Games-tävlingarna för första gången hålls i Europa.

Ford är ensam sponsor av årets fyra X Games-sommartävlingar. I var och en av dem ingår den nya disciplinen rallycross. Arrangemanget i Barcelona blir den första gången som X Games sommarspel äger rum i Europa.

Det är dessutom den andra etappen i årets rallycross-VM. Fiesta ST i rallycrossutförande hör till favoriterna och körs av de ledande teamen OlsbergsMSE (med förarna Patrik Sandell, Tanner Foust, Brian Deegan och Toomas Heikkinen), OMSE2 (Scott Speed och Steve Arpin) och Hoonigan Racing Division (Ken Block). 

Det svenska rallycrossteamet OlsbergsMSE ligger bakom det största stallet fabriksstödda Ford Fiesta ST-bilar under ledning av den tidigare föraren Andreas Eriksson. Block och Hoonigan Racing Division deltar i Fords X Games/GRC-team med en Fiesta ST RX43.

Den 550-hästars rallycrossbilen med fyrhjulsdrift bygger på den nyligen lanserade produktionsmodellen Fiesta ST och accelerar från 0 till 100 km/h snabbare än en formel 1-bil. 

Ford Fiesta tog hem de fem topplaceringarna i den första X Games/GRC-deltävlingen i brasilianska Foz do Iguaçu. Speed vann där före Heikkinen, Sandell, Arpin och Deegan. 

”X Games har verkligen en världspublik”, säger Fords motorsportchef Jamie Allison. ”Att sommartävlingarna i år går av stapeln i två av Europas största städer – till helgen i Barcelona och i München i juni – stärker deras globala profil. Det är ett perfekt arrangemang för Ford, både som tävlingsdeltagare och sponsor.

”Både X Games och GRC är snabba och spännande tävlingar som bjuder på mycket bilglädje och förarskicklighet. Det handlar om verkligt fartfyllda upplevelser. Att se och höra Fiesta ST GRC ta sig från noll till hundra på två sekunder är något en bilentusiast ogärna går miste om. Man vågar inte blinka, för då kanske man missar något”, avslutar Jamie Allison.

Vad är X Games?

X Games lanserades av det amerikanska sportmedieföretagets ESPN som Extreme Games år 1995. Den första adrenalinstinna tävlingen gick av stapeln på Rhode Island, New York.  I de fyra X Games-sommartävlingarna ingår idag rallycross, motocross, BMX och skateboard. I Barcelona hålls tävlingarna på stadens olympiastadion.

Vad är GRC – Global Rallycross Championship?

Global Rallycross Championship är en mästerskapsserie på nio rundor, där samtliga fyra X Games-deltävlingar ingår. Ford vann tillverkarnas förstapris i GRC år 2011 och 2012, medan Foust tog hem förartiteln i en Fiesta båda dessa år.

Hur fungerar det?

Upp till 20 av världens främsta rallycrossförare tävlar mot varandra i en korsning mellan rally och bankörning på en specialbyggd bana med varierande underlag, gupp, snabba raksträckor och krävande kurvor.

Tävlingen inleds med ett övningslopp och sedan ett kvallopp på tid – eller seedning. Fyra heat följer därefter. De två bästa i varje går vidare till finalen.  Startpositionerna i finalen avgörs av seedningen.

De två sista finalplatserna är vikta för dem som segrar i loppet Last Chance Qualifier (LCQ), där alla deltar som inte tagit sig vidare.

I finalen måste varje förare köra ett så kallat jokervarv. Det betyder att de en kort stund kör en annan bana, men det gäller att vara strategisk och välja att köra jokerbanan vid bästa möjliga tillfälle. De tre bästa förarna får X Games guld-, silver- och bronsmedaljer. Alla som går i mål får poäng i GRC.

Las mer om förarna i bifogad word- och PDF fil.

För tillhörande copyrightfria bilder, besök: https://www.dropbox.com/sh/ahz931vgkis2z27/N-CrOujQtq?m

Mer innehåll finns på Ford Racings webbplats på http://racing.ford.com/och i Ford Racings TV-kanal på http://www.youtube.com/user/FordRacingTV.


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.