Gå direkt till innehåll
Ford får två utmärkelser för fordonsdynamik – juryn berömmer både styrning och vägegenskaper för hela modellprogrammet

Pressmeddelande -

Ford får två utmärkelser för fordonsdynamik – juryn berömmer både styrning och vägegenskaper för hela modellprogrammet

  • Ford tar hem utmärkelserna Dynamics Team of the Year och Dynamicist of the Year i årets utdelning av Vehicle Dynamics International Awards.
  • Fords avdelning för fordonsdynamik vinner ett lagpris för utvecklingen av bl.a nya B-MAX, Kuga, Focus ST och Fiesta ST. Dessutom får David Put, specialist på fordonsdynamik i Ford Team RS, en individuell utmärkelse.
  • Juryn berömmer känslan i styrningen och precisionen i ST-modellerna samt de dynamiska vägegenskaperna hos Fords passagerarbilar. Vinnarna utses av en panel med 29 motorjournalister världen över. Ford är den första tillverkaren som för andra gången tar hem båda utmärkelserna.

Göteborg, 7 maj 2013 – Ford får två utmärkelser för fordonsdynamik i 2013 års Vehicle Dynamics International (VDI) Awards. Priserna är Dynamics Team of the Year och Dynamicist of the Year.

Fords avdelning för fordonsdynamik vinner ett lagpris för utvecklingen av bl.a nya B-MAX, Kuga, Focus ST och Fiesta ST. David Put, specialist på fordonsdynamik i Ford Team RS fick priset för sitt arbete med Focus ST och nya Fiesta ST.

Juryn, som består av motorjournalister världen runt, ansåg att Ford-teamets arbete ”utmärkte sig i alla segment” med fordon som är ”raffinerade, följsamma och bjuder på stor körglädje”. David Put fick beröm för ”den karaktäristiska styrningens känsla och precision”.

Utmärkelserna delas ut för idéer, innovationer och resultat när det gäller utveckling inom området fordonsdynamik. Det är läsarna av tidskriften Vehicle Dynamic International (VDI) och redaktionsteamet bakom som gjort nomineringarna inför tävlingen.

”Under många år har Ford betonat väg- och köregenskaperna i sitt utvecklingsarbete, oavsett om målet varit praktiska familjebilar eller en sportig halvkombi”, säger Graham Heeps, redaktör för Vehicle Dynamics International. ”I vår jury sitter journalister från 19 länder. Deras röster visar att Fords filosofi varit framgångsrik världen över.”

Så här uttalade sig juryn om David Put:

·  ”Team RS har alltid lyckats skapa dynamik och körglädje i bilar för masstillverkning. Med de senaste modellerna har teamet ännu en gång lyckats med detta” – Lorenzo Facchinetti, Auto, Italien

·  ”David Put har verkligen fått in en fullträff med Focus ST. Dämpningen är tillräckligt mjuk för att bilen ska fungera i vardagen men klarar också höga hastigheter på ojämnt underlag, samtidigt som bilen har fått en balans som kör körningen synnerligen njutbar” – Yves Maroselli, Le Figaro, Frankrike

Så här uttalade sig juryn om Fords team:

·  ”Ford verkar arbeta hårdare än andra leverantörer för att lyckas med kördynamiken i alla segment” – John Heider, chef för Cayman Dynamics och krönikör i VDI, USA

·  ”Om du inte har kört en Ford på ett tag ska du gör det nu. Dynamikspecialisterna tycks ha fått fria tyglar och det har lett fram till bilar som är både raffinerade och följsamma och även erbjuder en fantastisk körglädje” – Phil Morse, expert på fordonsdynamik och skribent, USA

Ford strävar sedan länge efter att leverera fordon som erbjuder förstklassiga vägegenskaper och är roliga att köra. Bolaget är först om att för andra gången vinna båda utmärkelserna sedan de började delas ut år 2008.

”På Ford står köregenskaperna i centrum för utvecklingsprojekten”, säger Raj Nair med globalt ansvar för företagets produktutveckling. ”Utmärkelser som dessa vittnar om att våra satsningar gett utdelning och att vi på Ford verkligen gör allt vi kan för att erbjuda kunderna den rätta upplevelsen bakom ratten. Vi är mycket stolta över våra produkter och över vad teamet åstadkommit.”

På nya Ford Fiesta ST, som nyligen lanserades i Europa, har upphängning, styrning och bromsar finjusterats för att optimera vägegenskaperna. Modellen har också försetts med en förstärkt vridmomentsfördelning, som lägger bromskraften på det inre framhjulet i kurvor så att väggreppet blir bättre och understyrningen dämpas utan att farten måste sänkas.

”Att se till att en ny modell blir så rolig att köra som möjligt är både oerhört svårt och enormt givande”, kommenterar David Put. ”Man vet att man träffat rätt när man själv inte kan hålla sig borta från bilen – och går runt en hel dag med ett lyckligt leende på läpparna.”

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/fordsverige
eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95


Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef