Gå direkt till innehåll
Ford Edge Concept ger smakprov på ny stor och exklusiv SUV för Europa

Pressmeddelande -

Ford Edge Concept ger smakprov på ny stor och exklusiv SUV för Europa

  • Ford avslöjar att Edge Concept ger en stark koppling till den teknologi, dynamiska design och utförande som kommer definiera den nya stora SUV:en när den kommer till Europa
  • Edge – redan populär i USA och flera andra marknader – kommer bli ett tillägg till Fords utbud av SUV:ar i Europa, jämte Kuga och nya, mindre EcoSport.
  • Fordonet inkluderar avancerad teknologi för automatisk körning som just nu är under utveckling av Ford - som system för själv-parkering och system för att undvika hinder. Dessa teknologier ger en förhandsvisning av framtida tillval inom områdena semi- och full autonom körning.
  • Elegant och atletisk exteriördesign som utstrålar självförtroende och förmåga, interiör med förstklassiga material och hantverk som överträffar förväntningarna i segmentet.

LOS ANGELES, Nov. 20, 2013 – Idag avslöjade Ford helt nya Ford Edge Concept som ger en stark indikation på den teknik, design och utförande som blir kännetecknande för företagets nya stora SUV i Europa.

Edge Concept visar också på ett antal möjliga framtida teknologier, som t ex fjärrstyrd parkering som kan användas både från in- och utsidan av bilen.

Redan populär i USA och på vissa andra marknader, kommer Edge bli Ford’s första stora exklusiva SUV för Europa. Det blir också en av de 25 globala modeller som Ford förra året bekräftade för lansering till 2017. Med nya Edge, nya Kuga och nya EcoSport, kommer Ford erbjuda en omfattande uppställning av SUV:ar med senaste design.

“Den ursprungliga Ford Edge erbjöd kunder i Nordamerika ett fräscht och spännande alternativ för en rymlig, effektiv och säker SUV”, säger Joe Hinrichs, executive vice president och president of The Americas, Ford Motor Company. ”Nästa generation Ford Edge – förhandsvisad i Ford Edge Concept – kommer bygga på de hörnstenarna för att skapa ett globalt fordon med teknologi för att göra livet lättare och med design och utförande som tilltalar kunder runt hela världen.

Avtäckt på Los Angeles Auto Show visar Ford Edge Concept på viktiga egenskaper som ligger i linje med vad kunderna värderar runt omkring i världen, och som driver tillväxten i SUV-segmentet – ett snyggt, sportigt utseende, utrymme, bränsleeffektivitet och teknologi som assisterar föraren.

I Europa där högt utrustade modeller står för ungefär 70 procent av all försäljning av Ford S-MAX, kommer nya Edge möta efterfrågan på en exklusiv och tekniskt avancerad SUV med suverän närvaro på vägen och kördynamik. SUV-försäljningen i Europa växte mellan 2005-2012 från 6,5%-11,9% av den totala bilförsäljningen. Ford prognosticerar att SUV-försäljningen kommer öka med hela 22% från 2013 till 2018.

Avancerade funktioner för att göra smartare fordon och bättre förare

De teknologier för förarassistans och halvautomatiska funktioner som visas i Ford Edge Concept, antyder om en framtid med ännu mer intelligenta och kapabla fordon från Ford. Dessa sensorbaserade system utgör byggstenar för en framtid med automatiserad körning, och kommer hjälpa till att göra körningen säkrare och mer effektiv.

Fullt automatiserad parkeringshjälp, en prototyp på teknologi som bygger på Ford’s parkeringsassistans, hjälper kunden att parkera sitt fordon med en knapptryckning, eller till och med från en fjärrkontroll. Systemet kan hitta och parkera i en parkeringsruta med hjälp av ultraljudssensorer, men kan också låta föraren vänta med att kliva in i bilen till efter bilen har körts ut ur en trång parkeringsruta.

Ford har också påbörjat ett forskningsprojekt som syftar till att förfina de avancerade system som finns för att undvika hinder (Obstacle Avoidance)på vägen. Forsknings- och utvecklingsbilen kan t ex ge varningar till föraren om det upptäcker långsamtgående eller stillastående fordon i samma körfält. Om föraren trots varningarna missar att väja för hindret, kan systemet automatiskt ingripa med styrning och bromsar för att undvika en kollision.

Adaptiv styrning gör det dramatiskt mycket lättare att manövrera i låga hastigheter, och styrningen känns både säkrare och mer engagerande under alla förhållanden.

Elegant, atletisk exteriördesign definierar Ford Edge Concept

Exteriördesignen på nya Ford Edge Concept är omsorgsfullt skulpterad och atletisk med flytande linjer. Tydligt markerad skulderlinje ger känslan av en sprinter i startblocken, och den bakåtlutande grillen influerar formen på motorhuven, som både är muskulär men mer kompakt.

Edge Concept har en ny högteknologisk användning av aktivt grilljalusi (Active Grille Shutters). Jalusiet öppnas och stängs automatiskt för att behålla den ideala arbetstemperaturen för motorn, och maximerar den aerodynamiska effektiviteten. Unika luftridåer leder sedan luft från bilens front, ut genom de främre hjulhusen och ned vid sidan om bilen.

Exklusiva detaljer i interiören inkluderar läderklädd instrument panel med handsydda sömmar, 10-tums display i centerkonsolen med Ford SYNC, inklusive röststyrning och touchscreen. En hög nivå på utförarandet och fina material förenar Ford Edge Concept. Till exempel, svart Nubuck-läder klär in instrumentpanel, mittkonsoll och dörrsidor.

”Ford Edge Concept är det senaste exemplet på en SUV som levererar de attribut som kunder runt om i världen värderar mest – design; bränsleeffektivitet, kördynamik och kundfokuserad teknologi för att öka förarens säkerhet”, säger Hinrichs.

# # #

För bilder: https://media.ford.com/content/fordmedia/fna/us/en/news/2013/11/20/laas.html

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Fredrik Nilsson, Ford Motor Company AB, fnilsso8@ford.com. +46 (0)31 707 10 95


Relaterade länkar

Ämnen


Ford of Europe is responsible for producing, selling and servicing Ford brand vehicles in 50 individual markets and employs approximately 47,000 employees at its wholly owned facilities and approximately 67,000 people when joint ventures and unconsolidated businesses are included. In addition to Ford Motor Credit Company, Ford Europe operations include Ford Customer Service Division and 22 manufacturing facilities (13 wholly owned or consolidated joint venture facilities and nine unconsolidated joint venture facilities). The first Ford cars were shipped to Europe in 1903 – the same year Ford Motor Company was founded. European production started in 1911.

About Ford Motor Company

Ford Motor Company, a global automotive industry leader based in Dearborn, Mich., manufactures or distributes automobiles across six continents. With about 180,000 employees and 65 plants worldwide, the company’s automotive brands include Ford and Lincoln. The company provides financial services through Ford Motor Credit Company. For more information about Ford and its products worldwide please visit http://www.corporate.ford.com/ or http://www.ford.se/.

 

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll