Gå direkt till innehåll
Ford bygger ut sitt designcenter i Köln till en kostnad av 11,6 miljoner euro

Pressmeddelande -

Ford bygger ut sitt designcenter i Köln till en kostnad av 11,6 miljoner euro

    • Idag inleds byggandet av en ny designstudio med 100 arbetsplatser på Fords designcenter i Köln
    • Grundstenen läggs av Kölns borgmästare Jürgen Roters, tyska Fords ordförande Bernhard Mattes och Ford Europas designchef Martin Smith
    • Den nya flygeln kommer att stå klar i slutet av året och kosta 11,6 miljoner euro 
    • Designcentret i Köln-Merkenich har globalt ansvar för små och kompakta Ford-fordon

Göteborg, 5 april 2011 – Idag är den officiella starten för utbyggnaden av Fords designcenter i Köln-Merkenich. Grundstenen till den nya huset, som kommer att kosta 11,6 miljoner euro, läggs av Kölns borgmästare Jürgen Roters, tyska Fords ordförande Bernhard Mattes och Ford Europas designchef Martin Smith.

”Det här är en viktig tillbyggnad av Fords designcenter i Köln-Merkenich, som har det globala ansvaret för design och utveckling av Fords små och kompakta fordon”, sa Mattes. ”Vi gläds åt att centret spelar en så viktig roll för Fords framtid och ingår i vår globala strategi One Ford.”

Mattes framhöll att nyckelmodeller som Ford Fiesta och nya Ford Focus inte bara tillverkas i Tyskland utan dessutom ritas och utvecklas i Köln.

”Tillbyggnaden vittnar om att Ford vill behålla Köln som ett av företagets globala utvecklingscentra”, fortsatte han.

Utbyggnaden, som är klar i slutet av året, omfattar 3 000 kvadratmeter kontorsyta på två våningar med plats för 100 nya arbetsplatser. Huset kommer att utrustas med en så kallad ”powerwall” som används för att projicera ritningar av fordon och koncept i en tredimensionell och virtuell miljö.

I projektet ingår även att rusta upp befintliga designlokaler samt installera nya, datorbaserade fräsar som används för att ta fram exakta lermodeller av nya fordonsprototyper.

”Enastående design gör att vårt märke skiljer sig från andra och är också det som engagerar kunderna”, sa Martin Smith. “Genom att lansera formspråket 'Ford kinetic design' 2005 gav vi våra modeller ett distinkt och framför allt dynamiskt utseende. Våra duktiga formgivare i Köln-Merkenich ser nu till att den nya designen spelar en allt viktigare roll för Ford också globalt.  Den nya byggnaden kommer att ge designteamet en stimulerande arbetsmiljö."

Varje euro som investeras här är bevis på den nära relationen mellan Ford och Köln, sa borgmästare Roters.

”Man kan inte tänka sig ett Köln utan Ford”, fortsatte han. ”Kölnborna kan vara stolta över allt som Ford har gjort för staden och för delstaten Nordrhein-Westfalen de senaste decennierna. Företaget är mycket viktigt för vårt näringsliv och en av de största arbetsgivarna i Kölnområdet. Jag ser fram emot att Ford kommer att fortsätta ha denna starka position här.”

Utbyggnadsprojektet är det största sedan designcentret byggdes 1968. Idag har centret en yta på 13 000 kvadratmeter och omfattar en aerodynamisk vindtunnel byggd 1984. Här finns arbetsplatser för 250 medarbetare från 14 länder. Ytterligare 70 formgivare finns på brittiska Dunton Technical Centre, där de ansvarar för Ford Europas transportbilar och där även motorutvecklingsenheten Ford Powertrain ligger.

Huvudentreprenör för tillbyggnaden är Wolff & Müller, Spezialbau GmbH & Co. KG, Köln. Planeringsarbetet leds av Ingenieurbüro WPW, Saarbrücken.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök www.media.ford.com eller www.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 164 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef