Gå direkt till innehåll
Ford blir först med att introducera självkörande ”handsfree”-teknologi på brittiska motorvägar.
Ford blir först med att introducera självkörande ”handsfree”-teknologi på brittiska motorvägar.

Pressmeddelande -

Ford blir först med att introducera självkörande ”handsfree”-teknologi på brittiska motorvägar

• Ford blir den första biltillverkaren att introducera avancerad ”händerna av, ögonen på” förarassistans-teknik godkänd för körning på utvalda brittiska motorvägar med Ford BlueCruise

• Mustang Mach-E bilar kan aktivera prenumeration av topprankat system som redan har möjliggjort 102 miljoner kilometer av handsfree-körning i USA och Kanada.

• Säkerheten för föraren, passagerarna och andra trafikanter har utgjort grunden för utveckling och godkännande; BlueCruise övervakar trafik, hastighetsskyltar och förarens uppmärksamhet för att ge fullt förtroende under färd

Ford levererade idag en historisk nyhet i och med introduktionen av ett avancerat förarassistanssystem med ”handsfree”-funktionalitet på nivå 2 som är godkänt för att användas på motorvägar i Storbritannien 1,2– systemet är det första i sitt slag att bli godkänt i Europa.

Förare av 139 000 BlueCruise-utrustade Ford- och Lincoln-bilar har redan kört mer än 102 miljoner kilometer i USA och Kanada, där BlueCruise nyligen även blev utnämnt till Consumer Reports bästa aktiva körassistanssystem.

I och med godkännandet av Ford BlueCruise2,3-teknologin från Storbritanniens transportdepartement så kan förare av Mustang Mach-E nu kan använda "händerna av ratten, ögonen på vägen"-teknik på 3 700 kilometer registrerade motorvägar i England, Skottland och Wales4 som ingår i s.k. ”blå zoner” (Blue Zones).

BlueCruise tar komforten med avancerad förarassistansteknik till en helt ny nivå. Systemet övervakar vägmärken, hastighetsskyltar och växlande trafikförhållanden för att kontrollera styrning, acceleration, bromsning och körfältets positionering, samt för att bibehålla säkert och konsekvent avstånd till fordonet framför - ända ned till ett fullständigt stopp vid trafikstockningar.

Dessutom kontrolleras kontinuerligt förarens uppmärksamhet med sofistikerad infraröd kamerateknik för att säkerställa säkerheten och ge förtroende.

"Det är inte varje dag du kan säga att du har tagit ett rejält kliv in i framtiden, men att Ford BlueCruise blev det första hands-free systemet av sitt slag att få ett godkännande för användning i ett europeiskt land är ett betydande steg framåt för vår bransch", säger Martin Sander, chef för Ford Model e, Europa. "Att köra på motorvägar kan vara krävande även för de mest självsäkra förarna, och kännas otryggt för många. BlueCruise kan göra motorvägskörning mindre av ”ett måste” och ge förare lite extra självförtroende och med det öka komforten."

Ägare av Ford Mustang Mach-E från modellår 2023 i Storbritannien är de första som kan aktivera BlueCruise via ett flexibelt prenumerationsupplägg.5 De första 90 dagarna ingår vid köpet av bilen och därefter erbjuds månadsbaserad prenumeration för 17,99 pund som ger flexibiliteten att täcka in olika behov av de avancerade förarassistanssystemen, exempelvis vid längre bilresor och semestrar.

"Idag är ett viktigt ögonblick för vår bransch då Ford BlueCruise blir det första handsfree-körsystemet i sitt slag som får godkännande för användning i Storbritannien", säger Lisa Brankin, vd, Ford Storbritannien & Irland. "Vi har alltid strävat efter att göra teknik tillgänglig för våra kunder, och BlueCruise är nästa steg på denna resa, vilket gör motorvägskörning till en mer bekväm upplevelse."

För att leverera en intuitiv och förtroendeingivande upplevelse har systemet finjusterats under mer än 1,1 miljoner kilometer av körning och BlueCruise är en milstolpe i Fords resa mot att etablera sitt ledarskap inom mobilitetslösningar.

"Det är fantastiska nyheter att Ford har valt oss för den europeiska lanseringen av deras BlueCruise-teknik, och jag är glad att detta land återigen är i framkant av innovation", sa Jesse Norman, Transportminister Storbritannien. "De avancerade förarassistanssystemen gör körningen smidigare och enklare, men de kan också hjälpa till att göra vägarna säkrare genom att minska utrymmet för fel orsakade av förarna."

Ford förväntar sig att BlueCruise kommer att introduceras i ytterligare europeiska länder när reglerna tillåter det, och kommer att rulla ut systemet till fler Ford bilar under de kommande åren.

Händerna av ratten, ögonen på vägen

BlueCruise bygger på teknik som återfinns i Fords intelligenta adaptiva farthållare (IACC)2, som automatiskt kan följa trafiken inom godkända hastigheter och helt kan stanna vid behov. Handsfreekörning tillåter föraren på motorvägar och inom Blue Zone-sektioner att helt ta bort händerna från ratten så länge som de fortsatt håller uppmärksamheten på vägen framför.

Innan övergång till handsfreekörning kommer BlueCruise utrustade bilar att bekräfta att vägmarkeringar är identifierade, att föraren har ögonen på vägen och andra omständigheter är goda nog. Systemet använder sig av animationer i informationsdisplayen som inkluderar text och blå symboler för att kommunicera att systemet är redo för handsfreekörning. Detta möjliggör även för förare med nedsatt färgseende att använda systemet.

BlueCruise fungerar upp till 130 km/tim och använder sig av en kombination av radar och kameror för att upptäcka och spåra positionen och hastigheten på andra fordon på vägen. En kamera som pekar framåt upptäcker körfältsmarkeringar och hastighetsskyltar, och systemet använder också en infraröd kamera som riktas mot föraren och är placerad under instrumentklustret för att kontrollera förarens ögon och huvudposition – även när de bär solglasögon – förblir fokuserad på vägen.

Om systemet upptäcker att föraren brister i uppmärksamhet visas först varningsmeddelanden i instrumentklustret, följt av hörbara varningar, bromsaktivering och till slut en sänkning av hastigheten på bilen samtidigt som styrningen bibehålls. Liknande åtgärder vidtas om föraren inte sätter tillbaka händerna på ratten när de uppmanas att göra det när de lämnar en Blue Zone.

Ford samarbetar med myndigheter och utforskar möjligheter att leverera BlueCruise via en framtida Ford Power-Up-programuppdatering till Mustang Mach-E-modeller som är utrustade med tillvalspaketen Tech Pack eller Tech Pack + och som producerats före 2023.

Den ultimata bilresan

Ford-ingenjörer genomförde 160 000 km körning på europeiska vägar för att testa förarassistanssystemen, inklusive BlueCruise och dess stödfunktioner. Detta är utöver 965 000 km som kördes innan systemet introducerades i USA och Kanada förra året. Testkörningar i Storbritannien hjälpte även till att bevisa förmågan att hantera omständigheter som förare potentiellt kan stöta på tillvardags, såsom slitna körfältsmarkeringar, dåligt väder och vägarbeten.

"Det finns en goda skäl till att Ford BlueCruise är det första handsfree-systemet av sitt slag som godkänts för användning i ett europeiskt land: Vi har bevisat att det kan hjälpa föraren samtidigt som det ser till att de håller ögonen på vägen för deras säkerhet och deras passagerarens medan systemet är aktivt. Det innebär att BlueCruise också kan hjälpa till att göra andra trafikanternas resor bättre,"sade Torsten Wey, chef för avancerade körssystem, Ford Europa.

BlueCruise är det senaste tillskottet till Mustang Mach-E:s svit av teknologier, som också inkluderar Pre Collision Assist, Active Park Assist 2.02 och Fords SYNC 4A-uppkopplingssystem7 som stöds av en 15,5-tums pekskärm.

Dessutom kan Ford Power-Up-programuppdateringar använda uppkopplingen som tillhandahålls av FordPass Connect8 för att kontinuerligt förbättra bilen och lägga till nya funktioner utan att lämna hemmet.

Med upp till 600 km helt elektrisk körning9 mellan laddningar och stödd av Fords BlueOval Charge Network - Europas största med över 450 000 laddare - är Mustang Mach-E en av nio helt eldrivna bilar som Ford kommer att erbjuda i Europa fram till 2024. Ford planerar att uppnå nollutsläpp för sin bilförsäljning och koldioxidneutralitet över hela sitt europeiska fotavtryck av faciliteter, logistik och leverantörer till 2035.

För mer information, besök:

https://www.ford.co.uk/technology/driving-assistance/ford-bluecruise & https://www.youtube.com/watch?v=dotX0NIXSW0


Fakta: Hur Ford BlueCruise fungerar

När föraren aktiverar funktionen via bilens inställningsmeny för förarassistans, så blir BlueCruise handsfree-körning tillgänglig när bilen upptäcker att den har kört in i en godkänd blå zon (Blue Zone) på en motorväg och IACC 2är aktivt. Systemet återgår till IACC när det lämnar en blå zon (Blue Zone).

För att BlueCruise ska aktiveras måste förarna först ha händerna på ratten och ögonen på vägen. När de instrueras av instrumentdisplayen kan förare ta händerna från ratten samtidigt som de håller ögonen på vägen, vilket gör att bilen kan:

  • Håll hastigheten till andra fordon upp till en vald maxhastighet och ner till ett helt stopp, vilket gör det mindre krävande att köra på Blue Zone-motorvägar oavsett om det är flytande trafik eller trafikstockningar
  • Justera bilens maxhastighet till hastighetsbegränsningar som anges vid på vägskyltar och i navigationssystemet, samt använd Predictive Speed Assist 2 som smidigt justerar hastigheten när förarna närmar sig en skarp kurva
  • Placera sig själv rätt enligt körfältsmarkeringar, samt implementering av In-Lane Repositioning2 ett system för en naturlig och subtil anpassning av bilens placering i relation till större fordon, något som förare tenderar att göra intuitivt i närhet av större lastbilar
  • Tillåta förare att tillfälligt återta kontrollen över styrningen innan automatiskt återaktivera BlueCruise-styrkontrollen om föraren tar bort händerna från ratten medan han fortfarande befinner sig inom en blå zon

1 SAE International definierar Nivå eller Kategori 2 – Partiell Körautomation – som bibehållen och operationell design av domänspecifik utövning av ett automatiserat körsystem som både lateralt och longitudinellt kontrollerar fordonsrörelser som delelement av dynamiskkörning med en förväntan att föraren identifierar objekt och händelser och agerar på dessa samt övervakar det automatiska systemet.

2Förarassistansfunktioner är kompletterande och ersätter inte förarens uppmärksamhet, omdöme och behov av att kontrollera fordonet.

3 Ford BlueCruise är en handsfree-funktion för motorvägskörning. Ta endast bort händerna från ratten när du befinner dig i en hands-free blå zon (Blue Zone). Titta alltid på vägen och var beredd att återta kontrollen över fordonet. Det ersätter inte säker körning. Se instruktionsboken för detaljer och begränsningar. [BlueCruise Prep Kit innehåller den hårdvara som krävs för den här funktionen.] Kräver ett köpt BlueCruise-abonnemang för att täcka dataanvändning, regelbundna kartuppdateringar och funktionsförbättringar. För att använda BlueCruise måste du aktivera din Mustang Mach-E med FordPass-appen.

4 Inte tillgängligt i Nordirland.

5 Mustang Mach-E årsmodell 2023 tillverkning från november 2022. Konsultera fordonsdokumentation eller med Ford-återförsäljare för individuellt fordons byggdatum.

6 BlueCruise-kapacitet kommer som standard på modellår 2023 Mustang Mach-E-fordon. Prenumeranter får de första 90 dagarna gratis att testa funktionen och kan avbryta när som helst. FordPass Connect måste aktiveras innan BlueCruise aktiveras.

7 Kör inte när du är distraherad eller när du använder handhållna enheter. Använd röststyrda system när det är möjligt. Vissa funktioner kan vara låsta när fordonet är i växel. Alla funktioner är inte kompatibla med alla telefoner.

8 FordPass Connect (tillval på utvalda fordon),] FordPass-appen och gratis Connected Service krävs för fjärrfunktioner (se FordPass-villkoren för detaljer). Anslutna tjänster och funktioner beror på kompatibla nätverkstillgänglighet. Utveckling av teknik/mobilnätverk/fordonskapacitet kan begränsa

funktionalitet och förhindra drift av anslutna funktioner. Ansluten tjänst exkluderar Wi-Fi-hotspot.

9I enlighet med Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure (WLTP). En räckvidd på upp till 600 km (avsett målvärde enligt WLTP) kan uppnås med ett fulladdat batteri - beroende på befintlig serie och batterikonfiguration. Den faktiska räckvidden kan variera beroende på olika faktorer (till exempel väderförhållanden, körstil, ruttprofil, fordonets skick, ålder och litiumjonbatteriets skick).

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll