Gå direkt till innehåll
Ford bekräftar planerna på en ny Ford Focus RS och presenterar globalt team för prestandabilar

Pressmeddelande -

Ford bekräftar planerna på en ny Ford Focus RS och presenterar globalt team för prestandabilar

  • Ford kommer lansera en ny Focus RS – den ultimata prestatandaversionen av världens mest sålda globala bilmodell.
  • För första gången görs Focus RS tillgänglig över hela världen.
  • Ford presenterar också Ford Performance, ett särskilt team för prestandabilar.
  • Försäljningen av prestandabilar i Europa har ökat med 14 procent sedan 2009.
  • Fram till 2020 kommer Ford att introducera mer än 12 nya prestandamodeller världen över.

Göteborg, den 11 december 2014 – Ford bekräftar idag att man kommer att lansera en ny Focus RS – den ultimata prestandaversionen av världens mest sålda bilmodell.* Den nya RS-modellen kommer för första gången att göras tillgänglig globalt.

Ford presenterar också ett nytt team, Ford Performance, som ska arbeta med att utveckla och leverera företagets prestandamodeller. Ford Performance har formats av bolagets olika utvecklingsgrupper för prestandabilar – däribland Team RS i Europa och Special Vehicle Team (SVT) i Nordamerika. Teamet kommer att utveckla fler produkter, komponenter och tillbehör än tidigare och lansera dem snabbare.

”Vi lämnar nu det regionala arbetssättet bakom oss. Med One Ford-plattformen byter vi affärsmodell för prestandabilar och fokuserar på att förstärka vårt utbud inom ramen för Ford Performance-teamet”, säger Raj Nair, som ansvarar för global produktutveckling på Ford.

”Att Focus RS nu för första gången blir tillgänglig globalt är ett uttryck för den nya affärsmodellen”, förklarar Nair. ”Det är en stor händelse; senaste gången vi presenterade en ny Focus RS i Europa var 2009. RS-beteckningen innebär att grundmodellen utvecklats till en kompromisslös 'förarbil' som verkligen har vad som krävs på tävlingsbanan samtidigt som den är rolig att köra till vardags.”

Efterfrågan på prestandabilar växer i världen. Försäljningen i Europa har ökat med 14 procent i Europa sedan 2009- I USA var ökningen 70 procent under samma period. Fram till 2020 kommer Ford Performance att hjälpa till att ta fram mer än 12 nya prestandamodeller. Var och en kommer att vara utformad så att den ger en unik upplevelse åt krävande kunder – och erbjuder innovationer och funktioner inom områden som aerodynamik, viktreducering, elektronik, drivlina, prestanda och bränsleeffektivitet.

”Fords engagemang i prestandabilar är lika stort som någonsin, och vi driver på utvecklingen med innovationer”, berättar Nair. ”Med Ford Performance samlar vi motorsport, motorsportsteknik, prestandabilar samt komponenter och tillbehör under ett och samma tak. Det skapar synergieffekter som gör att vi bättre kan uppfylla olika kunders behov, både på tävlingsbanan och på vanliga vägar, oavsett var kunderna råkar bo.”

Ford Performance-teamet kommer att ledas av Dave Pericak. Tidigare var han teknisk chef för nya Ford Mustang, som från och med 2015 för första gången på 50 år kommer att säljas i hela Europa.

Också nya Focus RS har ett stolt arv som går tillbaka till år 1968, då Ford 15M RS lanserades i Tyskland. Ford Europas första RS-modell var Escort RS1600 som presenterades 1970. Den första Focus RS-modellen kom 2002.

Prestandabilar och racing spelar en viktig roll i Fords historia. För 113 år sedan vann grundaren Henry Ford tävlingen Sweepstakes Racer mot Alexander Winton, den tidens främsta tävlingsförare i USA. Den uppmärksammade segern gjorde att Henry Ford fick stöd av etablerade företagare i Detroit när han grundade Ford Motor Company 18 månader senare.

”Idag deltar Ford i motorsport av samma skäl som Henry Ford gjorde 1901 – för att visa upp våra produkter och tekniker i konkurrens med de allra bästa i världen”, säger Nair. ”Ford Performance kommer att fortsätta att driva innovationer, så att vi kan erbjuda våra globala kunder ännu vassare prestatandabilar och tillbehör.”

# # #

* Ford Focus är världens mest sålda bilmodell enligt Fords analys av aktuella registreringsdata från Polk för de nio första månaderna under 2013. Sammanlagt ökade antalet registrerade Focus-bilar med 8,1 procent 2013 med 1 097 618 bilar sålda globalt, jämfört med 1 014 965 under 2012. Under 2013 skedde 317 110 registreringar i Europa – en andel på 29 procent.

För pressmeddelanden, tillhörande material, högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu.

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, instagram.com/fordsverige och www.youtube.com/fordsverige

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll