Gå direkt till innehåll
Ford återvänder till Formel 1; teknisk partner till Oracle Red Bull för säsong 2026 och framåt

Pressmeddelande -

Ford återvänder till Formel 1; teknisk partner till Oracle Red Bull för säsong 2026 och framåt

Red Bull Powertrains och Ford samarbetar i utvecklingen av nästa generations hybridkraftenhet som kommer att leverera motorer till både Oracle Red Bull Racing och Scuderia AlphaTauri från 2026 till åtminstone 2030

• Ford återvänder till Formel 1 när FIA och F1 fördjupar sitt fokus på hållbar racing och avancerad hybridteknik, samtidigt som de lämnar ett arv av positiv förändring var de än tävlar

• Ford kommer att tillhandahålla expertis inom en rad områden inklusive battericells- och elmotorteknik samt programvara för styrning av kraftenheter och analys.

Efter mer än två decennier återvänder Ford till Formel 1. Den ikoniska amerikanska biltillverkaren och Red Bull Powertrains ingår ett långsiktigt strategiskt tekniskt partnerskap för utvecklingen av nästa generations hybridkraftenhet som ska användas från 2026 års Formel 1-säsong och framåt.

Red Bull Ford Powertrains kommer att tillhandahålla kraftenheterna för både Oracle Red Bull Racing och Scuderia AlphaTauri från 2026 till åtminstone 2030.

"Detta är början på ett spännande nytt kapitel i Fords motorsportshistoria som började när min farfarsfar vann ett lopp som hjälpte till att lansera vårt företag", säger Bill Ford, verkställande ordförande. "Ford, tillsammans med världsmästarna Oracle Red Bull Racing, återvänder till motorsportens höjdpunkt och tar Fords långa tradition av innovation, hållbarhet och elektrifiering till en av världens mest synliga scener."

Från och med 2023 kommer Ford och Red Bull Powertrains att arbeta med att utveckla kraftenheten som kommer att ingå i de nya tekniska föreskrifterna, inklusive en 350kW elmotor och en ny förbränningsmotor som kan ta emot helt hållbara bränslen, redo för säsongen 2026.

”Fords återkomst till Formel 1 med Red Bull Racing handlar om vart vi är på väg som företag – alltmer elektriska, mjukvarudefinierade, moderna fordon och upplevelser”, säger Jim Farley, VD och koncernchef, Ford Motor Company. "F1 kommer att vara en otroligt kostnadseffektiv plattform för att förnya, dela idéer och tekniker och engagera sig med tiotals miljoner nya kunder."

Ford kommer att tillhandahålla teknisk expertis inom alla områden där det kan tillföra mervärde till det ledande VM-teamet. Områden som ska utforskas tillsammans är utvecklingen av förbränningsmotorer och nyckelutvecklingar som battericells- och elmotorteknik, mjukvara för kraftenhetsstyrning och analys.

"Det är fantastiskt att välkomna Ford tillbaka till Formel 1 genom detta partnerskap", säger Christian Horner, VD för Oracle Red Bull Racing Team. "Som en oberoende motortillverkare att ha förmågan att dra nytta av en OEMs erfarenhet som Ford ställer vi oss väl på plats mot konkurrenterna. De är en tillverkare rik på bilhistoria som sträcker sig över generationer. Från Jim Clark till Ayrton Senna och Michael Schumacher, härstamningen talar för sig själv. För oss på Red Bull Powertrains att öppna nästa kapitel i den dynastin, som Red Bull Ford, är oerhört spännande. 2026 är fortfarande en bit bort men för oss börjar arbetet redan när vi ser mot en ny framtid och en fortsatt utveckling av Oracle Red Bull Racing.”

Ford investerar 50 miljarder dollar för att leda elbilsrevolutionen runt om i världen. Man är det näst största EV-företaget i USA som drivs av framgångarna med F-150 Lightning och Mustang Mach-E samt marknadsledare på många marknader runt om i världen med E-Transit. Ford arbetar för att möta ökad efterfrågan från konsumenter och kommer kunna leverera 600 000 elbilar årligen vid slutet av detta globalt och två miljoner elbilar globalt i slutet av 2026 som en del av sin Ford+-plan.

År 2026 kommer Ford att vara den enda tillverkaren som tävlar i racinggrenar från gräsrotsmotorsport till Formel 1 som omfattar WEC och IMSA inklusive Le Mans 24 Hours med Mustang GT3, WRC med M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1, Dakar med Ranger Raptor, Baja 1000 med Ranger Raptor och Bronco, och NASCAR, NHRA och Supercars med Mustang. Ford fortsätter att utnyttja sin racingkompetens för att påskynda innovationer, teknologier och mjukvara till konsumenterna och kommer att fortsätta att göra det genom detta nya partnerskap i motorsportens absoluta höjdpunkt för framtida elbilar.

"Vi går in i en ny spännande tid för Ford Performance", säger Farley. "Vi kommer att tävla om att vinna i F1, höjdpunkten för motorsport, med Red Bull Racing. Du kommer att se världens mest populära sportcoupé, Mustang, tävla från gräsrötterna till australiensiska superbilar till NASCAR till Le Mans. Och vi kommer att bygga vårt terrängledarskap i World Rally Championship, King of Hammers och Baha 100 med mera. Hela tiden kommer vi att fortsätta att överraska världen med coola demonstratorer som SuperVan 4 och Mach-E 1400."

Ämnen


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef