Gå direkt till innehåll
Ford Focus RS med artificiell intelligens-teknologi.
Ford Focus RS med artificiell intelligens-teknologi.

Pressmeddelande -

Ett vrålåk om dagen håller doktorn borta från magen

Ford har tillsammans med forskare inom neurovetenskap gjort en forskningsstudie kring vad som skapar lyckorus – en viktig del i vårt välbefinnande. Att köra prestandabilar i vardagen hamnade på en andraplats, strax efter bergochdalbaneåkning. För att visualisera testerna har Ford utrustat en Focus RS med artificiell intelligens-teknologi, där förarens lyckonivå projiceras på bilens exteriör.

Att köra en prestandabil en gång om dagen kan vara ett optimalt sätt att boosta sitt emotionella välbefinnande, det visar en studie Ford gjort tillsammans med forskare inom neurovetenskap. Genom att utrusta en Ford Focus RS med artificiell intelligens-teknologi kan åskådare se förarens lyckonivå när den visas på bilens exteriör.

– Visst kan en bergochdalbana ge dig en kick för stunden, men den kan inte ta dig till jobbet varje dag. Studien visar på hur prestandabilskörning gör så mycket mer än att transportera dig från A till B – körstunden kan mycket väl utgöra en värdefull del av ditt dagliga välmående, säger doktor Harry Witchel, professor i psykologi och expert på icke-verbal kommunikation.


Neuroforskare och designers med fokus på känslor
Forskningsprojektet leddes av ett oberoende expertteam från teknologiföretaget Sensum, på uppdrag av Ford. Sensum specialiserar sig på neuroforskning och interaktion mellan människor och maskiner. Designen är gjord av företaget DesignWorks.

Ford har inga planer på att sälja konceptbilen till allmänheten, utan den är främst skapad för att demonstrera den emotionella respons och de känslor som framkallas vid prestandabilskörning. Men även om det bara är en konceptbil är den ett sätt för Ford att pressa gränserna för hur avancerad teknologi kan utveckla bilupplevelsen.

Ford delar vision om smarta fordon i en smart värld
År 2019 kommer 100 procent av Fords amerikatillverkade fordon vara uppkopplade. Företaget har liknande offensiva planer för Kina och en rad andra marknader, då 90 procent av Fords globala fordon planeras vara uppkopplade år 2020.

Sammanställning av studien:

Aktivitet Antal lyckorus*
Bergochdalbana 3
Köra prestandabilar 2,1
Shoppa 1,7
Game of Thrones 1,5
Kyssas 0
Dansa salsa 0

*Genomsnittstal över lyckorus per deltagare.

Studien visade att förare som körde Ford Focus RS, Focus ST eller Ford Mustang i genomsnitt upplevde 2,1 lyckorus under en typisk pendlingstur. Att åka bergochdalbana gav 3 lyckorus och ett avsnitt Game of Thrones i genomsnitt 1,5 stycken.

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll