Gå direkt till innehåll
Dra nytta av ogräset: Ford undersöker möjligheten att tillverka komponenter av maskrosor

Pressmeddelande -

Dra nytta av ogräset: Ford undersöker möjligheten att tillverka komponenter av maskrosor

    • Ford och universitetet Ohio State betraktar maskrosor på ett nytt sätt genom att undersöka dess potential att användas som en hållbar resurs för gummi.
    • En mjölkvit substans som sipprar ut från maskrosrötter används för att tillverka hållbart gummi. Substansen kan eventuellt börja användas i plastdelar i Fords bilar, t.ex. i mugghållare, golvmattor och klädsel.
    • Användningen av maskrosrötter som en ersättare till gummi är ytterligare ett exempel på Fords investering i hållbara material för sina fordon, däribland sittdynor av sojaskum, plast fylld med vetestrån som klädsel och återvunnet bomull från jeans som ljuddämpande material.

Göteborg, 20 maj 2011 – När många husägare nu har fullt sjå med att bli av med maskrosor och annat ogräs, funderar forskare på Ford och universitetet Ohio State på hur maskrosor kan bli en ny hållbar resurs för gummi.

 ”Vi letar alltid efter nya hållbara material som vi kan använda i våra fordon för att minska koldioxidutsläppen vid tillverkning och som kan odlas lokalt”, säger Angela Harris, forskningsingenjör hos Ford. ”Syntetiskt gummi är inte en hållbar resurs, därför vill vi minska dess användning i våra bilar så snart som möjligt. Maskrosor har potentialen att fungera som ett utmärkt naturligt alternativ till syntetiskt gummi i våra produkter.”

Alla maskrosor odlas dock inte likadant och kan därför inte alltid användas som en hållbar resurs för gummi. Den sort som passar för detta projekt är den ryska maskrosen Taraxacum kok-saghyz (TKS), som odlas hos Ohio Agricultural Research and Development Center (OARDC) vid universitetet Ohio State. En mjölkvit substans som sipprar ut från rötterna på denna maskrossort används för att tillverka gummi.

”Problemet med hanteringen av ogräs är nödvändig för att ta fram TKS som en kommersiellt användbar inhemsk källa till naturgummi i USA”, säger Bill Ravlin, biträdande direktör på OARDC.

Ford kan eventuellt använda substansen som en plastmodifierare, för att förbättra kollisionsstyrkan hos plast. Materialet kan sedan användas i till exempel mugghållare, golvmattor och klädsel.

”Det är en märklig syn att se ogräs växa i perfekta rader i ett växthus, men maskrosorna kan vara nästa hållbara material i våra bilar”, säger Harris.

Innan gummit som tillverkats från maskrosor kan börja användas, kommer Fords forskare att bedöma materialets initiala kvalitet för att utvärdera hur det kommer att fungera i olika typer av plast som används i bilar och för att garantera att materialet uppnår standarder för tålighet.

Utöver maskrosor, kollar teamet dessutom på möjligheten att använda guayule (en buske från sydvästra USA) som naturgummi, vilket tillhandahålls av OARDC och som också kan odlas lokalt.

Miljövänliga lösningar

Fords åtagande ”Minska, återanvänd och återvinn” är en del av företagets breda globala hållbarhetsstrategi för att minska miljöpåverkan och samtidigt öka utvecklingstakten för avancerad och bränsleeffektiv fordonsteknik över hela världen.

De senaste åren har Ford fokuserat på att öka användningen av återvunna och biobaserade material som inte innehåller metall där det är möjligt, förutsatt att materialen är miljömässigt fördelaktiga inom ett specifikt användningsområde. Som exempel kan nämnas sittdynor i sojaskum, plast fylld med vetestrån, återvunnen harts för underreden, sätesklädsel av återvunnet garn och naturfiberplast för interiörkomponenter.

Ytterligare dokumentation om Fords åtagande att minska, återanvända och återvinna: Faktablad | Bild

 # # #

 För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök www.media.ford.com eller www.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef