Gå direkt till innehåll
Det strategiska samarbetet mellan Daimler och Renault/Nissan-alliansen tecknar avtal med Ford för att skynda på den kommersiella utvecklingen av bränslecellsfordon

Pressmeddelande -

Det strategiska samarbetet mellan Daimler och Renault/Nissan-alliansen tecknar avtal med Ford för att skynda på den kommersiella utvecklingen av bränslecellsfordon

  • Daimler AG, Ford Motor Company och Nissan Motor Co., Ltd. har undertecknat ett unikt trepartsavtal för en gemensam utveckling av bränslecellssystem. Syftet är att snabbare kunna göra utsläppsfri teknik tillgänglig och kraftigt minska investeringskostnaderna.
  • Samarbetet förväntas leda fram till att man redan 2017 lanserar världens första bränslecellsbil för volymtillverkning.
  • Det unika samarbetet omfattar tre världsdelar och tre företag som tillsammans ska ta fram globala specifikationer och komponentstandarder.
  • Avtalet skickar en tydlig signal till leverantörer, politiker och fordonsbransch att det nu är dags att vidareutveckla infrastrukturen för vätgas världen över.

YOKOHAMA, Japan, den 28 januari 2013 – Daimler AG, Ford Motor Company och Nissan Motor Co., Ltd har undertecknat ett unikt trepartsavtal för att skynda på den kommersiella utvecklingen av tekniken för bränslecellsfordon (FCEV; fuel cell electric vehicle).

Syftet med samarbetet är att man tillsammans ska utveckla ett system för bränslecellsdrivna elbilar, samtidigt som man begränsar varje bolags investering i den nya tekniken. Vart och ett av företagen kommer att investera lika mycket i projektet. Strategin – som går ut på att så mycket som möjligt samarbeta kring den tekniska utvecklingen och dra fördel av projektets storlek – är tänkt att leda fram till världens första överkomliga bränslecellsfordon redan 2017.

Tillsammans har Daimler, Ford och Nissan mer än 60 års erfarenhet av att utveckla den här typen av fordon. Dessa bilar har testkörts i mer än 1 miljon mil av kunder och i olika uppvisningsprojekt. Parterna planerar att gemensamt utveckla en bränslecellsstack och ett bränslecellssystem som sedan kan användas när varje bolag presenterar sina unikt utformade modeller under separata varumärken. En sak som de nya modellerna har gemensamt är att de inte släpper ut någon koldioxid.

Avtalet skickar en tydlig signal till leverantörer, politiker och fordonsbransch att det nu är dags att vidareutveckla tankställen och annan infrastruktur för vätgas så att bilarna verkligen kan säljas i stora volymer.

Bränslecellsfordonen drivs av vätgas och syre och släpper bara ut vattenånga under körningen. De kompletterar dagens batteridrivna fordon och förstärker utbudet av transportlösningar som har noll utsläpp.

”Bränslecellsdrivna elbilar är det naturliga komplementet till dagens batteribilar nu när fordonsbranschens intresse för miljömässigt hållbara transporter ökar”, säger Mitsuhiko Yamashita, som sitter i ledningsgruppen för Nissan och ansvarar för forskning och utveckling.  ”I framtiden kommer vi att kunna tillmötesgå många kunders behov genom att erbjuda avgasfria fordon som antingen är bränslecells- eller batteridrivna.”

”Vi är övertygade om att bränslecellsdrivna elbilar kommer att spela en viktig roll för framtidens transporter utan utsläpp. Tack vara all tre parters starka engagemang kan vi nu satsa mer på bränslecellteknik. Samarbetet innebär att vi kan göra bränslecellsdrivna elbilar tillgängliga för många kunder världen runt”, säger Thomas Weber, som sitter i ledningsgruppen för Daimler AG, ansvarar för koncernens forskning och för utvecklingen av fordon inom Mercedes-Benz.

”Genom att arbeta tillsammans kan vi föra ut den här tekniken till marknaden och erbjuda produkten som är mer överkomliga för kunderna”, säger Raj Nair, globalt forskningsansvarig på Ford Motor Company. ”Vi kommer alla att gynnas av samarbetet, eftersom den lösning vi tar fram blir bättre än något som de ingående bolagen hade kunnat göra på egen hand.”

Arbetet med den tekniska utvecklingen av bränslecellsstacken och bränslecellssystemet kommer att göras tillsammans av de tre företagen på olika platser i världen. Parterna undersöker också samarbetsmöjligheter kring övriga komponenter för att få fram ytterligare synergivinster.

Det unika samarbetet omfattar tre världsdelar och tre företag som tillsammans ska ta fram globala specifikationer och komponentstandarder, något som krävs för att man ska kunna dra ekonomiska fördelar av projektets storlek.

Så här fungerar bränslecellsdrivna elfordon

I likhet med dagens batteridrivna elbilar är bränslecellsfordonen effektivare än vanliga bilar och använder andra bränslekällor än olja.

Elektriciteten produceras i en bränslecellsstack med hjälp av en elektrokemisk reaktion mellan vätgas, som lagras i en specialbyggd högtryckstank i bilen – och syre från luften. De enda biprodukterna är vattenånga och värme.

 

Om företagen

Daimler

Daimler AG är ett av världens mest framgångsrika bilföretag. Med sina divisioner Mercedes-Benz Cars, Daimler Trucks, Mercedes-Benz Vans, Daimler Buses och Daimler Financial Services är koncernen en av världens största tillverkare av bilar i premiumklassen och den största globalt verksamma producenten av transportfordon. Daimler Financial Services erbjuder finansiering, leasing, vagnparkshantering, försäkring och innovativa mobilitetslösningar. Företagets två grundare, Gottlieb Daimler och Carl Benz, skapade historia genom att uppfinna personbilen år 1886. Som pionjär inom biltillverkning fortsätter Daimler att forma framtidens transportlösningar. Koncernen använder sig att innovativa och miljövänliga tekniker och utvecklar säkra och högklassiga fordon som har en särskild attraktionskraft. Under många år har Daimler konsekvent investerat i utvecklingen av alternativa drivlinor med utsläppsfri bilkörning som långsiktigt mål. Förutom hybridfordon gör dessa pågående satsningar att Daimler kommer att kunna erbjuda ett brett urval batteri- och bränslecellsdrivna elfordon. Som företag strävar Daimler att ta ansvar gentemot samhället och miljön. Daimler tillhandahåller sina fordon och tjänster praktiskt taget i alla världens länder och har fabriker i fem världsdelar. Förutom Mercedes-Benz, världens högst värderade bilmärke i premiumklassen, ingår smart, Maybach, Freightliner, Western Star, BharatBenz, Fuso, Setra, Orion och Thomas Built Buses i bolagets varumärkesportfölj. Företaget är noterat på börserna i Frankfurt och Stuttgart (och handlas under förkortningen DAI). Koncernen sålde totalt 2.1 miljoner fordon år 2011och har drygt 271 000 anställda. Omsättningen samma år uppgick till 106,5 miljarder euro och EBIT var 8,8 miljarder euro.

Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 172 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Fords produkter, vänligen besök http://corporate.ford.com.

Nissan

Nissan Motor Co., Ltd., Japans nästa största bilföretag, har sitt huvudkontor i Yokohama och ingår i Renault/Nissan-alliansen. Företaget har mer än 248 000 anställda globalt och tillverkade drygt 8 miljoner fordon år 1. Omsättningen uppgick samma år till 118,95 miljarder US-dollar. Nissan, vars mål är att utveckla spännande och innovativa produkter för alla, har idag 64 modeller som saluförs under varumärkena Nissan och Infiniti. Nissan är pionjär inom elbilsutvecklingen och skrev historia när man lanserade Nissan LEAF, världens första elbil för masstillverkning och mottagare av en rad utmärkelser såsom Årets bil 2011–2012 i Japan och 2011 års World Car of the Year. Besökwww.nissan-global.com/EN/ om du vill läsa mer om Nissans produkter och tjänster eller vill vet mer om företagets arbete med hållbara mobilitetslösningar.


Kontaktpersoner:

Daimler
Koert Groeneveld

+49 711 17 92311

koert.groeneveld@daimler.com

Matthias Brock

+49 711 17 91404

matthias.brock@daimler.com

Ford

Alan Hall

+1-313-594-3744

ahall32@ford.com

Monika Wagener

+49 (170)3380 143

mwagener@ford.com

Nissan

Koji Okuda

+81-45-523-5552

koji-okuda@mail.nissan.co.jp

Toshitake Inoshita

+81-45-523-5552

t-inoshita@mail.nissan.co.jp

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material