Gå direkt till innehåll
DET PRISBELÖNTA KOMMUNIKATIONS- OCH UNDERHÅLLNINGSSYSTEMET FORD SYNC LANSERAS I EUROPA 2010

Pressmeddelande -

DET PRISBELÖNTA KOMMUNIKATIONS- OCH UNDERHÅLLNINGSSYSTEMET FORD SYNC LANSERAS I EUROPA 2010

Göteborg, 14 Januari 2009 - Ford uppger att företagets prisbelönta kommunikations- och underhållningssystem Ford SYNC, utvecklat i samarbete med Microsoft, kommer att lanseras successivt på den europeiska marknaden med start år 2010.

Planen bekräftades nyligen av Fords koncernchef Alan Mulally under en presentation på mässan International Consumer Electronics Show i Las Vegas.

"Vi tillverkar visserligen bilar, men vi börjar lära oss att alltmer tänka som elektronikföretagen vad gäller att introducera spännande, nya tekniker och produkter på marknaden", sa Mulally. "Med produkter som Ford SYNC kan vi erbjuda kunderna fler tekniska anslutningar och en högre grad av individuell anpassning."

Ford SYNC är ett exklusivt kommunikations- och underhållningssystem som byggs in i bilen redan från fabrik. 2007 lanserades det på den Nordamerikanska marknaden. Hösten 2009 kommer mer än en miljon bilar att ha Ford SYNC-utrustning. En vidareutvecklad version av systemet lanseras över hela världen under år 2010.

Det innebär att Fords europeiska kunder kommer att få uppleva Ford SYNC sedan det anpassats till specifika marknadskrav och kundbehov i Europa.

Ford SYNC kommer att introduceras successivt i Fords personbilsmodeller. Mer information om systemet och om när det blir tillgängligt för de olika modellerna kommer att presenteras närmare lanseringen.

Avancerad programvaruplattform

Grunden för Ford SYNC är den avancerade plattformen Microsoft Auto. Systemet bygger på branschledande röstigenkänningsprogramvara och Bluetooth, vilket ger kunderna bättre anslutningsmöjligheter och större valfrihet när de använder musikspelare och mobiltelefon, spelar upp musik från USB-minnen och hanterar andra elektroniska funktioner i bilen.

I versionen för den europeiska marknaden tillkommer möjligheten att styra systemet via rattmonterade reglage eller med röststyrning på sju västeuropeiska och två östeuropeiska språk.

Den första versionen av Ford SYNC, som lanserades för ett par år sedan i Nordamerika, har bemötts mycket positivt av marknaden och har dessutom belönats med flera utmärkelser, bland annat priset "Best New Technology" från de kanadensiska motorjournalisternas förening samt den välkända tidskriften Popular Mechanics "Breakthrough Award"-pris.  

Fler anslutningsmöjligheter

Ford SYNC bygger vidare på Ford Europes befintliga och prisvärda anslutningspaket som erbjuds i de senaste modellerna, t.ex. nya Fiesta. Till de tekniker som redan finns i Fords bilar hör Bluetooth och röststyrning samt uttag för portabla mediaspelare. I många modeller finns redan idag också USB-uttag för musikspelare/iPods.

Ford SYNC innebär att Ford arbetar tillsammans med Microsoft och andra teknikföretag för att kunna erbjuda system som ger datatillgång i realtid.

"Vårt mål är att leda bilbranschen in i en ny epok, kännetecknad av att också bilarna är uppkopplade", säger Derrick Kuzak, som ansvarar för Ford globala produktutveckling. "Tack vare den här uppgraderade versionen av Ford SYNC kan vi ta med oss idéer från IT-företagen in i de fordon vi tillverkar."

"IT- och elektronikföretagen är proffs på att utveckla nya tekniker och tillämpningar, medan vi är duktiga på att ta fram en helhet som dessa nya tekniker passar in i. Vi känner att det ligger en enorm utvecklingskraft i samarbeten av den här typen."

"Vi har ett öppet system som är kompatibelt med många olika maskin- och programvaruprodukter", säger Kuzak. "Vi strävar efter att erbjuda kunderna ny teknik och nya tillämpningar snabbare, billigare och i en större omfattning än våra konkurrenter."

"För våra fordon på den europeiska marknaden kan vi redan idag erbjuda många anslutningsmöjligheter, men lanseringen av Ford SYNC under 2010 kommer att bli ett stort genombrott för den nya tekniken", sammanfattar John Fleming, chef för Ford Europa. "Det här kommer att innebära en fantastisk upplevelse för de kunder som vill kunna vara lika uppkopplad i bilen som hemma. "

# # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder finns att tillgå

på Ford Motor Companys webbplats för media (http://media.ford.com).

För ytterligare information:

Ola Norberg, Informationschef, Ford Sverige, 031-325 17 79

Ämnen

Kategorier


Hedin Motor Company är bolagsnamnet för Ford Sverige och är importör av Ford-produkter i Sverige. Ford säljer person- och transportbilar samt reservdelar genom fem återförsäljare uppdelade på 63 försäljningsställen. Ford strävar efter att ta en ledande position i Sverige för såväl marknadsandelar för person- och transportbilar som hållbarhet, innovation och elektrifiering. På huvudkontoret i Stockholm arbetar ca 45 anställda. Mer information på www.ford.se.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef