Gå direkt till innehåll
Den dynamiska konceptbilen Ford Tourneo Custom gör sin världsdebut på 2012 års bilmässa i Genève

Pressmeddelande -

Den dynamiska konceptbilen Ford Tourneo Custom gör sin världsdebut på 2012 års bilmässa i Genève

  • Konceptbilen Ford Tourneo Custom gör sin världsdebut på bilmässan i Genève, där åskådarna kan se det nya spännande utseendet och få en första titt på en helt ny familj entons Ford Transit-familjebilar och skåpbilar för Europa och Asien
  • Den dynamiska och moderna konceptbilen Tourneo Custom använder samma formspråk med kinetic design som Fords senaste personbilar, och har en nyskapande rymlighet, stil och funktionalitet som kommer att tilltala en ny generation av Tourneo-kunder
  • De ställbara och löstagbara baksätena kan anpassas för arbete eller fritid, och bland de innovativa tekniska lösningarna finns ett röstaktiverat SYNC-anslutningssystem med nödhjälpsfunktion
  • Konceptbilen innehåller toppmoderna förarhjälpsystem och den senaste Ford ECOnetic-tekniken, som med låga koldioxidutsläpp hjälper till att uppnå klassens bästa bränsleekonomi

Göteborg, 27 februari 2012 – Den dynamiska nya konceptbilen Ford Tourneo Custom gör sin världsdebut på 2012 års bilmässa i Genève om en dryg vecka, där den kommer att ta den europeiska marknaden för persontransportbilar till en ny nivå av stil och energi.

Konceptbilen Tourneo Custom är en förhandstitt på en helt ny serie familjebilar, som senare kommer att följas av skåpbilar. Bilen har ett spännande nytt utseende som tilltalar kunder som vill ha stil, funktionalitet och utrymme.

– Det räcker med en blick på konceptbilen Tourneo Custom för att se att den kommer att skänka ny och spännande energi åt persontransportbilsmarknaden, säger Stephen Odell, styrelseordförande och koncernchef för Ford Europa.  – Vårt kommande modellutbud ger oss möjlighet att locka nya kunder genom en helt ny och spännande inriktning, vilket är en utmaning som vi har tagit till oss helhjärtat.

– Vi är glada över att få presentera vårt spännande nya koncept i Genève. Tourneo Customs personbilsliknande egenskaper kommer att uppskattas av ett stort antal privata och yrkesmässiga användare, och det här är en lämplig arena för att visa upp fordonet för första gången.

Konceptbilen Tourneo Custom innehåller en första glimt av en rad spännande nya funktioner som ger fordonet tilltalande personbilsegenskaper.

Bland annat har fordonet en helt ny interiör med praktisk förarplats och en lyxig helklädd kupé med samma känsla och högkvalitativa material som en modern flersitsig sedan.

Konceptbilen visar även upp en rad smarta nyheter, inklusive justerbara och löstagbara baksäten, avancerat röstaktiverat SYNC-system med nödhjälpsfunktion och den senaste Ford ECOnetic-tekniken med låga koldioxidutsläpp.

Dramatiskt nytt formspråk

Konceptbilen Tourneo Custom visar tydligt en dramatisk ny designinriktning för Fords skåpbilsprogram, som kommer att presenteras senare under 2012.

Med sitt avancerade, strömlinjeformade utseende förkroppsligar fordonet samma dynamiska egenskaper som Fords personbilar med kinetic design – något som ger en stark känsla av rörelse även när fordonet står stilla.

– Vi bestämde oss för att skapa en modell med rena, futuristiska linjer och verklig närvarokänsla, förklarar Paul Campbell, chefsdesigner, Ford Europa.

– Med en sportig karaktär, djärvt stigande axellinje och snygga glasytor tillför Tourneo Custom något nytt och spännande till den här familjebilsklassen.

– Genom att använda de senaste principerna för kinetic design har vi gett modellen en helt ny känsla av stil och dramatik, tillägger han.

De välbekanta designegenskaperna från kinetic design bidrar till att ge konceptbilen Tourneo Custom dess unika karaktär, inklusive den djärva trapetsformade grillen, den starka och kraftfulla axellinjen, de tydliga hjulhuskanterna och fönsterlinjerna med sin tydliga bakre "kick-up".

Konceptet förstärks ytterligare genom en rad eleganta detaljer, från krominfattningen runt grillen och den slående LED-belysningen i fronten till det dynamiska utseendet hos 18-tums lättmetallfälgarna.

Lyxig personbilsliknande interiör

Konceptbilen Tourneo Custom har en helt ny interiör som tar persontransportbilsmarknaden till en helt ny nivå av stil och förfining.

– Vi ville ge föraren och passagerarna i baksätet en interiör som har samma design- och kvalitetsstandard som de kan förvänta sig av en modern, flersitsig sedan, fast med gott om utrymme för passagerare och bagage, förklarar Campbell.

– Från den moderna och praktiska förarplatsen till det lyxiga baksätet med läderfinish, visar konceptbilen Tourneo Custom att interiören i den här klassen kan vara både funktionell och attraktiv.

Den stilfulla, skulpterade instrumentpanelen är anpassad efter föraren och är försedd med teknik som är nära besläktad med tekniken i Fords personbilsprogram. Precis som utsidan följer interiören samma principer för kinetic design som de senaste personbilarna, till exempel den strama vingformen på den övre instrumentpanelen.

Passagerarna i baksätet omges av utrymme och lyx, där den helklädda kupén har inslag av djärv kinetic design på sidopanelerna med koppling till samma utseendemässiga tema som i fronten.

Själva baksätena har en helt ny konstruktion och är enkla att fälla ned på flera olika sätt, eller ta bort helt.  Därmed kan kupén enkelt anpassas för arbete eller fritid.

I konceptfordonet förstärks kupéns lyxiga och rymliga känsla ytterligare av det exklusiva färgschemat i två toner, med handsydda läderstolar och attraktiva textilinslag.

Smarta nya funktioner

Konceptbilen Tourneo Custom understryker att kunderna på persontransportbilsmarknaden kan förvänta sig samma höga tekniknivå som åtnjuts av alla som kör Ford.

Bland de smarta och nyskapande funktioner som ingår i konceptet märks:

 

  • ECOnetic-teknik – Fords avancerade funktioner med låga koldioxidutsläpp, inklusive automatisk start-stopp och smart förnyelsebar laddning
  • Röstaktiverat SYNC-anslutningssystem – gör att mobiltelefoner och musikspelare kan anslutas till fordonet och styras via röstkontroll
  • Nödhjälp – den här funktionen aktiveras via SYNC och är utformad för att hjälpa passagerarna att kontakta SOS Alarm om en olycka skulle inträffa, och lämna information om var fordonet finns
  • Avancerat bältessystem – inklusive krockkuddar på förar- och passagerarsidan, sidokrockkuddar och krockgardiner
  • Bakåtriktad kamera – inbyggd bildskärm i backspegeln
  • Filbytesvarning och Driver Alert – de senaste systemen för förarassistans som varnar föraren om systemet känner av att fordonet oavsiktligt lämnar filen eller att föraren blir trött bakom ratten

För att garantera att de förhöjda specifikationerna kompletteras med enastående prestanda och bränsleekonomi, drivs konceptet av en förfinad version av Fords 2,2-liters Duratorq TDCi-dieselmotorer med 155 hästkrafter.

Konceptbilen Tourneo Custom bygger på en ny global Ford-plattform som har tagits fram för att ge en personbilsliknande dynamik, inklusive smidiga och följsamma köregenskaper, förhöjd åkkomfort och minskade bullernivåer.

– Kunderna på persontransportbilsmarknaden kräver en mycket högre nivå för teknik, prestanda och styrning, säger Barry Gale, chefstekniker, Ford Europa.  – Det här konceptet visar att vi tar de här kraven på största allvar, och att kunderna kan förvänta sig personbilsliknande körglädje.

Den nya generationen av skåpbilar från Ford

Debuten för konceptbilen Tourneo Custom bidrar i hög grad till att förebåda ankomsten av en helt ny generation skåpbilar från Ford. Hela modellutbudet kommer att presenteras under 2012.

Konceptbilen Tourneo Custom är det första fordonet i serien som presenteras. Den är ett exempel på ett nytt modellprogram med familjebilar och entons skåpbilar som kommer att introduceras i Europa och på andra globala marknader, men som inte ska finnas till försäljning i Nordamerika.

– Det är mycket spännande för oss att en helt ny familjebil och skåpbil snart är här, säger Gale.  – Den nya modellen ger oss mycket att tala om, och vi ser fram mot att få presentera mer information inom kort.

Det nya modellprogrammet kommer att drivas med förbättrade versioner av den nya 2,2-liters Duratorq TDCi-dieselmotorn, som presenterades 2011. Med automatisk start-stoppteknik som standard siktar Ford på klassens bästa bränsleekonomi.

Tre olika effektsteg kommer att finnas tillgängliga: 100 hk, 125 hk och 155 hk.  Alla versioner kommer med sexväxlad manuell växellåda och är framhjulsdrivna.

Modellprogrammet kommer att omfatta ett stort urval av karosstilar och två hjulbaser (SWB och LWB) för extra bagage- eller lastkapacitet vid behov.

Ford kommer att presentera större Transit-modeller med högre lastkapacitet senare under 2012. De här modellerna kommer att säljas globalt, även i Nordamerika, och kommer också att finnas med bakhjulsdrift.

– 2012 är ett otroligt viktigt år för Ford eftersom vi påbörjar lanseringen av en helt ny serie skåpbilar, säger Odell.  – Våra marknadsledande skåpbilar har fått ett otroligt rykte om sig att vara prisvärda och tåliga, och den nya serien kommer att ta detta till en helt ny nivå.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll