Gå direkt till innehåll
Distraktioner under körning.
Distraktioner under körning.

Pressmeddelande -

Bilolyckor med unga förare ökar under sommaren – 43 procent sms:ar under körning

Under sommarhalvåret ökar olyckor med unga förare bakom ratten. Ford har undersökt vad som ligger bakom den skrämmande statistiken och i samband med detta tagit fram ett gratis utbildningsprogram för att lära unga köra säkert. I undersökningen intervjuades 6 500 unga européer rörande bland annat telefon- och alkoholvanor.

Bilolyckor är den största orsaken till unga dödsfall i världen. I Europa utgör bilolyckor med 18- till 24-åringar bakom ratten 15 procent av det totala antalet bilrelaterade olyckor, en siffra som stiger till 21 procent under sommarhalvåret mellan juli och september. Ford vill bidra med att lära unga köra säkert och har därför tagit fram ett gratis utbildningsprogram, ”Ford Driving Skills for Life”.

– Sommaren är en underbar tid att njuta av friheten bakom ratten, något som såklart lockar den yngre generationen. Men alltför många unga vuxna dör i bilolyckor, ofta på grund av bristande erfarenhet och felaktiga beslut, säger Jim Graham, chef för Ford Driving Skills For Life.

När utbildningsprogrammet nu under juli månad lanseras i Europa kommer det bland annat till våra grannar Danmark och Finland. Sverige kan just nu ta del av materialet gratis på siten drivingskillsforlife.com. I slutet av 2016 kommer programmet att ha utbildat mer än 20 000 förare i 13 europeiska länder.

Smartphones distraherar
Undersökningen visar att Smartphones utgör en stor distraktion för unga förare. Upp till elva procent av de intervjuade erkänner att de har tittat på TV eller videoklipp på sin mobil under körning. Det är heller inte ovanligt att förarna skriver sms, skickar emojis eller tar selfies under bilturen.

Kör säkrare med vuxen bredvid
Upp till 57 procent av de tillfrågade unga förarna erkänner att de kör mer säkert när en förälder eller far-/morförälder åker med i bilen. 41 procent säger att de tar mer risker när de har kompisar i bilen.

Ford har skapat en humoristisk YouTube-video där man påvisar skillnaden mellan körstilar då en vuxen åker med i bilen respektive kompisar. Se klippet här:

Ta gärna del av Fords infographic nedan under bifogade bilder.

Relaterade länkar

Ämnen


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter