Gå direkt till innehåll
Fords bakfyllekostym.
Fords bakfyllekostym.

Pressmeddelande -

Bakfyllekostym från Ford ska demonstrera farorna med att köra dagen efter

Ford har tagit fram en bakfyllekostym som demonstrerar hur farligt det är att köra bakfull, trots att promillehalten är godtagbar. Kostymen väger över 17 kilo och består av en specialsydd väst, insydda vikter, glasögon och hörlurar, som tillsammans simulerar klassiska bakfyllesymptom.

Att köra rattfull är för de allra flesta helt oacceptabelt, men att köra bakfull betraktas ofta som mer okej. Med hjälp av en specialdesignad bakfyllekostym vill Ford få förare att tänka ett steg längre innan de sätter sig bakom ratten dagen efter.

– Efter en utekväll finns det ofta personer i din omgivning som kan stoppa dig från att köra rattfull, men dagen efter finns inte lika många där att hindra dig. Många förare tror att så länge promillehalten är okej så är du lämplig att köra. Syftet med vår ”Hangover Suit” är att upplysa om hur farligt det kan vara att köra dagen efter, säger Jim Graham på Ford.

Ford satsar på att utbilda förare
Bakfulla förare har ofta en långsammare reaktionstid och en större benägenhet att somna bakom ratten, jämfört med icke-bakfulla förare. Genom Fords utbildningsprogram ”Ford Driving Skills for Life” – där företaget utbildar unga förare gratis – vill Ford nu genom den nya kostymen demonstrera farorna med att köra bakfull.

– Vi gjorde mycket research vid framtagningen av bakfyllekostymen, både genom medicinska tester men också med oss själva som testpersoner. Slutresultatet blev en fantastisk dräkt. Hörlurarna återskapar exempelvis den ljudkänslighet personer kan känna vid en bakfylla, och vikterna på huvudet tillsammans med ljusglasögonen ger känslan av en riktig huvudvärk, säger Gundolf Meyer-Hentschel, vd vid Meyer-Hentschels forskningsinsitut som arbetar tätt tillsammans med Ford.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Presskontakt

Erik Lindham

Erik Lindham

Presskontakt Informationschef

Relaterat material

Relaterade nyheter