Gå direkt till innehåll
B-MAX visar Fords nya vision för småbilsmarknaden

Pressmeddelande -

B-MAX visar Fords nya vision för småbilsmarknaden

  • Global förhandsvisning av Ford B-MAX på årets bilmässa i Genève.
  • Konceptbilen ger prov på spännande nyheter för Europas småbilsmarknad.
  • Ett helt nytt dörrkoncept – med integrerade B-stolpar i de bakre skjutdörrarna – är klart för produktion och kommer att berika segmentet med unik design.
  • Några av fördelarna är att den är klassledande vad gäller tillgänglighet till kupé och har en unik komfort och flexibilitet samt högklassig säkerhet.
  • Den dynamiska och stilfulla exteriören är en utveckling av 2009 års konceptbil iosis MAX och tillför ett nytt format bland Fords kinetic design-teman.
  • Den mångsidiga interiören i B-MAX kombinerar rymlighet och funktionalitet med komfort och exklusiva material som påminner om mycket större bilar.
  • Konceptbilen är utrustad med Fords trecylindriga EcoBoost-bensinmotor på 1,0 liter och automatiska start-stoppsystem som innebär mycket låga koldioxidutsläpp.

GENÈVE, 28 februari 2011 – Ford visar upp sin helt nya B-MAX och spännande nyheter för Europas småbilsmarknad på årets bilmässa i Genève.

B-MAX har en helt ny och unik karosskonstruktion – utan den traditionella B-stolpen och med dubbla skjutdörrar bak. Den nya konstruktionen, som redan är framtagen för produktion, är klassledande vad gäller tillgänglighet till kupé och har en unik komfort och flexibilitet.

B-MAX dynamiska och stilfulla design, vilken är baserad på 2009 års iosis MAX, visar hur Fords kinetic design formspråk kan överföras till ett helt nytt och unikt format.

Nyheterna gäller inte bara exteriören utan även interiören, som har gott om utrymme och mångsidighet för att vara en sådan kompakt bil. De högkvalitativa materialen förstärker visionen om att även små, praktiska bilar kan vara bekväma och välutrustade.

”Med populära S-MAX och Galaxy samt nya C-MAX och Grand C-MAX har Ford en beprövad erfarenhet av att tillföra både innovation och stil till marknaden för multiaktivitetsfordon”, säger Stephen Odell, styrelseordförande och koncernchef för Ford Europa.

”Nya B-MAX signalerar att Ford är nu redo att ta samma djärva tankesätt till småbilsmarknaden. Med den unika dörrkonstruktionen och den dynamiska designen ger B-MAX ett tydligt budskap om att det snart finns ett nytt spännande alternativ för de kunder som letar efter en kompakt, stilfull och mångsidig bil”, tillägger han.

Ny vision för kompaktbilar

B-MAX ger prov på några av de spännande nyheter som Ford har tagit fram för den europeiska småbilsmarknaden. B-MAX är byggd på Fords globala B-bilsplattform, som delas med framgångsrika nya Fiesta, och ger en bild av företagets småbilsvision, vilken kombinerar oslagbar rymlighet och mångsidighet med stilfull design.

B-MAX är drygt 4 meter lång och endast 11 cm längre än 5-dörrarsmodellen för Fiesta och så mycket som 32 cm kortare än nya C-MAX.

Den kompakta storleken ger B-MAX ideala förutsättningar för att möta den snabbt stigande efterfrågan på mindre bilar, vilka lämpar sig bättre för tät stadstrafik, men utan att kompromissa med rymlighet eller komfort.

”Med B-MAX ville vi skapa en bil som ger känslan av en mindre S-MAX”, säger Martin Smith designchef på Ford Europa. ”Vi vill visa att en liten bil kan vara mycket rymlig och funktionell på insidan samtidigt som den har samma eleganta och dynamiska utseende som gjorde S-MAX så populär.”

Unika skjutdörrar med integrerade B-stolpar

Den största nyheten med konceptbilen B-MAX är det unika dörrkonceptet med integrerade B-stolpar som gör att mindre bilar kan erbjuda en ny nivå av praktisk användbarhet och flexibilitet.

Den traditionella B-stolpen vid framdörrens bakkant, vilken kopplar ihop taket med golvet, ingår inte i den nya karosskonstruktionen. Istället är B-stolpen integrerad i den bakre skjutdörren, och kupén nås via en vanlig framdörr eller skjutbar bakdörr.

Den nya konstruktionen, som redan är klar för produktion, ger en klassledande tillgänglighet till kupén via en stor odelad öppning. Detta ihop med unik komfort och flexibilitet.

”Under framtagningen av designen för iosis MAX förstod vi vilka fördelar en dörrkonstruktion med integrerad B-stolpe kan ge MAV-liknande fordon” säger Martin Smith.  ”I B-MAX har vi utvecklat idén i form av en produktionsklar lösning som integrerats i hela fordonskonstruktionen.”

Unik mångsidighet i interiören

I B-MAX kombineras dörrkonstruktionen med integrerad B-stolpe med flexibla och lättanvända säten, vilket ger en interiör med stor funktionalitet och mångsidighet.

När både fram- och bakdörrarna är öppna är tillgängligheten till kupén oslagbar med en öppning som är mer än 1,5 meter bred. Den är två gånger så bred jämfört med alternativa dörrkoncept från konkurrenter och är därför betydligt enklare när det gäller att ta sig in och ur baksätet, hjälpa barnen att komma på plats eller lasta i och ur saker.

När de 60/40-delade baksäten och passagerarsätet fram är nedfällda och en plan lastyta har bildats är sidoöppningen särskilt praktisk, särskilt vid lastning av större föremål, som möbelpaket eller en cykel.

Om passagerarsätet fram är nedfällt rymmer konceptbilen B-MAX föremål som är ända upp till 2,35 meter långa.

Den är 11 cm längre än Fiesta och ger på så sätt passagerarna extra gott om utrymme.  Föraren har nytta av en högre sittposition medan benutrymmet bak och takhöjden är rejält förbättrade.

Konstruerad för högklassig säkerhet

Under utvecklingen av B-MAX unika karosskonstruktion med integrerad B-stolpe har Fords tekniker säkerställt att den ger samma starka krockskydd som Fordprodukter med en mer traditionell kaross.

För att karossen ska uppfylla kraven för sidokollisioner har både fram- och bakdörrar förstärkts rejält – med höghållfast boronstål vid de områden som utsätts för störst belastning – så att dörramarna tillsammans tar upp energin likt en virtuell B-stolpe.

Särskilda säkerhetslås och förstärkta stängningskonstruktioner garanterar att dörrarna sitter stadigt fast i tak- och golvkaross vid en kollision och gör så att fram- och bakdörrar agerar tillsammans för att skydda passagerarna.

De här metoderna i kombination med andra förbättringar och ny teknik resulterar i en karosskonstruktion som uppfyller de högsta säkerhetsstandarderna.

”En karosskonstruktion med integrerad B-stolpe har visats i många bilar tidigare, men den här gången är det på riktigt” förklarar Martin Smith.  ”Fords konceptbil B-MAX visar hur den nya designen kan ge en unik funktionalitet samtidigt som den uppnår högklassig säkerhet.”

Kompakt, sportig och stilfull

Exteriören på B-MAX visar hur Fords kinetic design formspråk kan användas på en ny, unik fordonskonstruktion och är en kompakt, sportig och stilfull bil som berikar Fords populära MAV-serie med sin utmärkande karaktär.

”Under utvecklingen av B-MAX har konstruktörerna låtit sig inspireras av tidigare iosis MAX, vilket har gett en ny spännande vision för vår MAV-serie”, berättar Martin Smith. ”Samtidigt som den delar samma kinetic design-tema med andra nyare Fordmodeller ger det unika dörrkonceptet och den kompakta storleken B-MAX en egen utmärkande karaktär.”

Bilens slående frontparti visar upp en ny tolkning av Fords välkända trapetsformade grill med fem starka och vågräta grillelement som framhävs i en ljus kromfinish.

Nedanför den trapetsformade grillen sitter en tunnare grill i blanksvart finish som förstärker intrycket av frontpartiet och framhäver bilens sportiga utseende.

Andra utmärkande kinetic design drag är bland annat de starka strålkastarna, den kraftfulla axellinjen med sin framträdande underskärning, en karakteristisk fönsterlinje med en ”kick-up” efter bakdörrarna och de tydliga hjulhuskanterna.

Den djärva, tredimensionella ytan på sidokarossen gör att ett högt och klumpigt utseende kan undvikas, som annars är vanligt för den här typen av bil. Dessutom är kjolpanelerna nya med en stilfull sicksackform vid bakdörrarna.

Med den utmärkande fönsterformen, bakruta som sträcker sig runt bilens hörn och slimmade baklyktor som delas av bakluckan påminner bakpartiet på B-MAX mycket om S-MAX. Vågräta linjer framhäver bilens breda och självsäkra karaktär.

B-MAX visas i färgen Burnish Glow (lysande glöd), en varm och modern brunmetallic ton. Lackeringen kompletteras med 18 tums 5-ekrade aluminiumfälgar som har ett Y-format ekermönster som är baserat på en välkänd fälgkonstruktion på S-MAX.

Rymlig interiör av högsta klass

Interiören i B-MAX är ovanligt rymlig och månsidig för att vara en så kompakt bil. Kupén är klädd i moderna, högkvalitativa material som understryker att små, praktiska bilar även kan vara bekväma och välutrustade.

Med de djärva grafiska elementen och ytorna har interiören i B-MAX tagit de kinetic design-temat i Fords senaste små och medelstora bilar till en ny nivå. Utmärkande drag är bland annat den slimmade, vingliknande delen på den övre instrumentpanelen som sträcker sig ut till dörrpanelerna och den framträdande mittkonsolen som går ned mellan framsätena från instrumentpanelen.

Kupén har samma dynamiska och sportiga känsla som Fords andra småbilar men dessutom den större C-MAX-modellens exklusiva karaktär och dekorativa inslag.

Reglage på förarplatsen bygger på Fords senaste gränssnittssystem (HMI; Human Machine Interface) med en stor 6 tums pekskärm som är monterad i mitten på den övre instrumentpanelen, ovanför den inbyggda kontrollpanelen i mobiltelefonstil.

För att tilltala köpare med en mer sofistikerad smak som letar efter en mindre kompakt bil har B-MAX material av högsta kvalitet med ett stilfullt och modernt färgtema som går i brunt.

Den övre instrumentpanelen och dörrar är klädda i exklusivt svart läder med bronsfärgade sömmar. Framsätenas dyna är gjorda av läder och kombineras med mittpaneler i svartbrun klädsel.

Ytterligare detaljer som förstärker den eleganta och sportiga känslan är till exempel mittkonsolens mörkbruna metallicfinish och det svarta golvmaterialet tillverkat av vävt läder med bronsbruna detaljer.

Interiörens känsla av rymlighet förstärks med ett panoramatak av glas som täcker hela taket.

Motorteknik som ger låga koldioxidutsläpp

B-MAX drivs med Fords trecylindriga bensinmotor EcoBoost på 1,0 liter och Fords automatiska start-stoppsystem som ger en motorteknik med låga koldioxidutsläpp.

Den här trecylindriga EcoBoost-motorn visades tidigare på Beijings motormässa 2010 och är det nya tillskottet till Fords globala EcoBoost-motorprogram.

Likt de fyrcylindriga EcoBoost-motorerna på 1,6 och 2,0 liter, som nyligen lanserades på Fords medelstora och stora bilar i Europa, har 1,0-litersmotorn direkt bränsleinsprutning, turboladdning och dubbla oberoende variabla kaminställningar för att ge betydligt lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp.

Fords trecylindriga EcoBoost-motor är konstruerad för att ersätta de större traditionella fyrcylindriga bensinmotorerna och är nu i den sista konstruktionsfasen före produktionsstart.

”B-MAX vittnar om att Fords satsar på att erbjuda sina kunder spännande och innovativa fordon”, berättar Stephen Odell.  ”Vi tror att de nya koncepten och teknikerna i B-MAX kommer att ha en stor inverkan på småbilsmarknaden.”

# # #

För fullständigt Genève Motorshow pressmaterial och högupplösta bilder och video, besök http://geneva2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef