Gå direkt till innehåll
Allt fler förare väljer ett fordon med automatlåda enligt ny försäljningsdata från Ford.
Allt fler förare väljer ett fordon med automatlåda enligt ny försäljningsdata från Ford.

Pressmeddelande -

Allt fler bilförare väljer fordon med automatlåda

Enligt ny försäljningsdata från Ford väljer allt fler förare ett fordon med automatlåda. Under de tre senaste åren har Fords försäljning av bilar och transportbilar med automatlåda ökar rejält i Sverige från 49,8 procent år 2017 till 60,7 procent i januari 2020.

Ford har levererat automatlådor i nästan 70 år och om man blickar tillbaka till den banbrytande Ford-O-Matic-lådan som bara erbjöd tre framåtgående växlar har dagens sofistikerade teknik nått väldigt långt. Moderna automatlådor kommer med många fördelar, som minskat buller, mindre risk för åksjuka samt tekniker som underlättar körningen. Med FordPass-appen är det också möjligt för förare av vissa Ford-fordon med automatlådor att starta motorn på distans.

– En av många fördelar med automatlådor är att de gör det möjligt för förare att njuta av den senaste förarassistentekniken som gör allt från parkering till stopp-start-körning enklare och mer bekväm. Vi räknar med att se en ökning av den här trenden framöver eftersom allt fler kommer välja elektrifierade fordon i framtiden, där automatlåda är normen, säger Roelant de Waard, marknad- och försäljningschef på Ford Europa.

Ökade trend bland små och medelstora bilar samt transportbilar
Trenden drivs delvis av det ökande antalet förare som väljer små och medelstora bilar med automatlåda. Till exempel hade 58,5 procent av alla svenska Ford Focus som såldes i januari i år automatlåda jämfört med 20,8 procent 2017.

Ford ser samma trend gällande transportbilar med automatlåda. I januari 2020 var 58 procent av de sålda Transit-modellerna utrustade med automatväxlar jämfört med 32 procent av modellerna år 2017. Alla siffror gäller den svenska försäljningen.

Automatlådor och en elektrifierad framtid
Automatlådor pekar mot en alltmer elektrifierad framtid med bilar som inte kräver växling av förare, och utöver det introduktionen av den självkörande bilen. Den nya helt elektriska Mustang Mach-E kan köras med en pedal, eftersom den kraftåtervinnande bromsningen bromsar bilen tillräckligt mycket när föraren lättar på gaspedalen att bromspedalen sällan behövs.

Ämnen

Kategorier


Ford Europa ansvarar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon på 50 separata marknader och har cirka 45 000 anställda vid sina helägda anläggningar konsoliderade joint ventures och cirka 58 0000 anställda medräknat okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 18 produktionsanläggningar (12 helägda anläggningar och sju okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt företag med huvudkontor i Dearborn, Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Ford har cirka 188 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef