Följ Hedin Motor Company AB

Årets färg trendar bland Europas bilköpare – men inte i Sverige

Pressmeddelande   •   Dec 12, 2019 08:00 CET

Blått har alltid varit en populär färg på personbilar i Europa, och trenden ser nu ut att få ökad fart.

För många bilköpare är bilens färg lika viktig som modellen. Årets färg 2020 utsedd av Pantone Color Institute är blått – en av de mest populära exteriörfärgerna på Fords personbilar i Europa. Den blåa nyansen är speciellt populär på små och medelstora bilar, men totalt i Sverige dominerar vita bilar.

Årets färg utses av Pantone Color Institute, och färgen för år 2020 blev ”Classic Blue”. Blått har alltid varit en populär färg på personbilar i Europa, och trenden ser nu ut att få ökad fart. För europeiska Ford-köpare ligger dock fortfarande grått i topp, tätt följt av vitt och sedan blått. I Sverige valde dock 44,1 procent av Ford-köparna en vit bil, medan 7,8 procent av bilarna var blå, och 13,1 procent grå.

– Blått associeras ofta med balans och är en färg som hänger tätt ihop med naturen. Vid oroliga tider kan denna färg få oss att känna ett lugn och trygghet. Det är också en färg som alltmer kopplas ihop med mindfulness, miljömedvetenhet och framtidens mobilitet. Att välja blått är ett sätt att visa på optimism och öppenhet, men även en önskan om harmoni, säger Julie Francis, färg- och materialdesigner på Ford Europa.

Om Ford Motor Company
Ford Motor Company är ett globalt bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget designar, tillverkar, marknadsför och erbjuder service för Fords bilar, lastbilar, SUV:ar, elektriska fordon och Lincolns lyxfordon. Företaget erbjuder också finansiella tjänster genom Ford Motor Credit Company, och strävar efter ledande positioner inom elektrifiering, autonoma fordon och mobilitetslösningar. Koncernen har cirka 194 000 anställda världen över. För mer information om Ford, bolagets produkter och Ford Motor Credit Company, vänligen besök www.corporate.ford.com

Ford Europa ansvarar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon på 50 separata marknader och har cirka 50 000 anställda vid sina helägda anläggningar och konsoliderade joint ventures och cirka 64 000 anställda medräknat okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 20 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och sju okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.