Gå direkt till innehåll
Ford avslöjar prestandasiffror och pris på nya Focus RS!

Nyhet -

Ford avslöjar prestandasiffror och pris på nya Focus RS!

  • Helt nya Ford Focus RS sprintar 0-100 km/h på 4,7 s, och når en toppfart på 266 km/h.
  • Fords snabbaste RS-modell någonsin kan inom kort beställas hos FordStore, med pris som startar på 384.300 kr, inclusive Ford Performance AWD och 2,3-liters EcoBoost-motor på 350 hk.
  • Innovativa Focus RS innehåller även Drive Modes - inklusive branschens första Drift Mode – samt Launch Control. Första kundleveranserna beräknas till början av 2016.

FRANKFURT, Tyskland, Sept. 16, 2015 – Ford Motor Company meddelade idag på Frankurt Motor Show att helt nya Focus RS kommer klara sprinten 0-100 km/h på 4,7 sekunder, vilket gör den den till den snabbast accelererande RS-modellen från Ford någonsin – som kan ses i denna nya nya video.

Focus RS kommer kunna nå en toppfart på 266 km/h, med kraften från en speciellt utvecklad version av Fords nya 2,3-liter EcoBoost-motor som levererar en max effekt på 350 hk.

Ford meddelar idag också att priset i Sverige kommer starta på 384.300 kr, och att FordStore-anläggningarna i landet inom kort kommer starta försäljningen av Focus RS.

Nya Focus RS når den låga accelerationstiden bl a genom tekniken bakom Launch Control-systemet, som för första gången finns på en Ford RS-modell. Det är även första gången som den erbjuds med Ford Performance AWD (fyrhjulsdrift) med Dynamic Torque Vectoring för enastående grepp med oöverträffad snabbhet och möjlighet till höga kurvhastigheter.

På Frankfurt Motor Show visas Focus RS tillsammans med en full uppställning av modeller avsedda för Europa från Ford Performance, inclusive den helt nya supersportbilen Ford GT, Focus ST som både kombi- och kombisedan, och den flerfaldigt belönade Fiesta ST.

“Nya Focus RS når 100 km/h på 4,7 sekunder – och längre tid än så kommer inte krävas bakom ratten för att uppleva man verkligen vill ha den”, säger Juergen Gagstatter, chefsingenjör för Focus RS. “Den här bilen levererar banbrytande teknik tillsammans med fantastiska vägegenskaper och prestanda till ett pris som bör ge våra konkurrenter sömnlösa nätter.”

Systemet för Launch Control i Focus RS konfigurerear bilens chassie och drivlina för att ge snabbast möjliga acceleration, oavsett vilka vägförhållanden som råder. Föraren väljer Launch Controll i informationssystemet, lägger i första växeln, ger full gas och släpper därefter kopplingen. Systemet levererar optimalt grepp – inklusive att det fördelar kraften genom AWD-systemet, behåller maximalt vridmoment tack vare turbons overboost-funktion, hanterar antisladd-systemet och anpassar stötdämpningen.

För att få maximal acceleration upp genom växlarna, finns en växlingsindikator i instrumentklustret som uppmärksammar föraren när man närmar sig den optimala växlingspunkten vid 5.900 v/min, denna övergår sedan till att blinka när motorn når maxvarv vid 6.800 v/min.

Ford Performance AWD-systemet använder dubbla elektroniskt kontrollerade kopplingspaket för att hantera kraftfördelningen mellan främre och bakre hjulaxlarna, och kan samtidigt kontrollera fördelningen i sidled på den bakre axeln – därigenom ges möjligheten till “torque vectoring” som har en dramatisk effekt på både väghållning och stabilitet i kurvor.

AWD-systemet övervakar information från en mängd sensorer på fordonet 100 gånger per sekund. För att leverera bästa möjliga köregenskaper, kalibrerades Ford Performance AWD tillsammans med bilens avancerade elektroniska stabiliseringssystem (ESC), bland annat det bromsbaserade systemet Torque Vectoring Control som arbetar parallellt med vridmomentsfördelningen hos AWD-systemet..

Focus RS förare kan välja mellan fyra körlägen som konfigurerar AWD-systemet, stötdämpning, ESC, styring- och motorrespons, och avgasljud för att leverera bästa möjligt prestanda på såväl gata som bana. Inställningarna ”Normal”, ”Sport” och “Track” finns tillgängliga tillsammans med ett särskilt Drift Mode för att hjälp föraren att åstadkomma kontrollerad överstyrning och drifting under körning t ex på bana.

Den nya 2,3-liters EcoBoost-motorn för Focus RS delar den grundläggande strukturen med den helt nya fyrcylindriga aluminiuimmotorn som finns till Ford Mustang. Den är dock väsentligt uppgraderad för att ge Focus RS en effektökning med 10 procent. Motorn använder en ny twin-scroll turbo med lågt motstånd och större turbokompressor, större luftintag och ett högprestanda avgassystem med större diameter.

Det maximala vridmomentet på 440 Nm levereras mellan 2,000 och 4,500 v/min, där hela 470 Nm kan levereras under upp till 15 sekunder tack vare overboost-funktionen under hård acceleration. Utvecklad av ett team Ford Performance-ingenjörer i Europa och USA, är Focus RS den tredje generationen av just Focus RS, där tidigare modeller lanserades 2002 och 2009.

Ford Performance-organisationen fungerar som ett innovationslaboratorium och provbänk för att skapa unika prestandafordon, delar, tillbehör och upplevelser för kunderna. Detta inkluderar att utveckla innovationer och teknologier inom aerodynamik, lättviktsmaterial, elektronik, drivlinor och bränsleefektivitet som sedan kan användas i en större omfattning i Ford’s produktprogram.

Den 30:e modellen att bära det legendariska RS-emblemet, nya Focus RS, kommer byggas I Saarluis i Tyslkland och är en av 12 prestandamodeller som Ford globalt kommer leverera till kunder fram till 2020 som del av en ny era för Ford Performance. Ford förväntar sig att leveranser till kunder kommer starta tidigt 2016.

Ytterligare detaljer om helt nya Focus RS finns tillgängliga online i det officiella press-kitet.

# # #

För presskit och bilder besökhttp://iaa2015.fordpresskits.com/och http://focusrs.fordpresskits.com/

Följ oss påwww.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/FordEueller www.youtube.com/fordofeurope

# # #

För ytterligare information, kontakta:

Fredrik Nilsson, Ford Motor Company AB, fnilsso8@ford.com. +46 31 7071065

# # #

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll