Gå direkt till innehåll
Psykologer bakom designen av nya Fiestans interiör

Pressmeddelande -

Psykologer bakom designen av nya Fiestans interiör

Nästa generations Ford Fiesta har en helt ny interiör. Fords designer har utgått ifrån ett helhetsperspektiv på designen för att få föraren att omedelbart skapa känslomässiga band till den nya bilen. Designteamet har tagit hjälp av både psykologer och mjukvara för avläsning av ögonrörelser för att skapa en design som föraren älskar från första ögonblicket.

– Människor bestämmer på mindre än tre minuter om de älskar en produkt eller inte, och det gäller även bilar. Från ögonblicket du kliver in i bilen gör du kopplingar till lukten känslan av ytorna eller ljudet från när dörren stängs, och det är väldigt kraftfullt om vi som designer kan hjälpa till att skapa den perfekta upplevelsen för kunden, säger Amko Leenarts, globalt operativt ansvarig för interiördesign på Ford.

Design och psykologi i samverkan
Designteamets helhetsperspektiv på interiören i nästa generations Fiesta började till och med innan första pennstrecket. Designer och specialutbildade psykologer har under tusentals timmar analyserat och utvärderat hur människor interagerar med sin bil. Bland annat användes mjukvara för att avläsa ögonrörelser för att avgöra placering av kontroller och instrument.

Resultatet av forskningen är en interiördesign som är logisk, känsloladdad och användarcentrerad. Layouten och placeringen av pekskärmen är visuellt tilltalande, intuitiv och sitter närmare förarens siktlinje.

Interiör som föraren älskar utan att ens veta varför
Nästan hälften av knapparna på ratten och mittkonsolen har försvunnit jämfört med den tidigare generationen av Fiesta. De mest naturliga och ergonomiska placeringarna av kontroller och skärmar har tagits fram med hjälp av datorprogram som läser av förarens ögonrörelser. Det ska göra att föraren undermedvetet älskar den nya designen, kanske utan att ens veta varför.

– Det finns många kvalitetshöjande detaljer och element i den nya generationens Fiesta som kunderna kommer att märka utan att ens inse det, säger Amko Leenarts, globalt operativt ansvarig för interiördesign på Ford.

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll