Gå direkt till innehåll
Nya Ford Mondeo har det största motorutbudet någonsin – dessutom lanseras nu hybridversionen Mondeo Hybrid

Pressmeddelande -

Nya Ford Mondeo har det största motorutbudet någonsin – dessutom lanseras nu hybridversionen Mondeo Hybrid

  • Ford presenterar nya Mondeo med fler drivlinealternativ än någonsin.
  • Mondeo kan nu fås med Fords smarta fyrhjulsdrift. I hela serien, även på modeller med automatlåda, erbjuds nu automatisk start-/stoppfunktion.
  • Som hybridbil får Mondeo koldioxidutsläpp på 99 g/km; Mondeo erbjuds dessutom som första bil i segmentet med 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor; Mondeo kan också fås med en förbättrad 2,0-liters TDCi-diesel.
  • Hybridversionen får en toppfart på 135 km/h när den körs på batteri; motorn har en effekt på 187 hästar, förbrukar 4,2 l/100 km och släpper ut 99 g/km CO2.
  • 125-hästars EcoBoost-bensinmotorn på 1,0 liter har koldioxidutsläpp på 119 g/km; den nya 160-hästars EcoBoost-bensinmotorn på 1,5 liter har koldioxidutsläpp på 134 g/km och förbrukar 5,8 liter bensin per 100 km.
  • 1,6-liters TDCi-dieseln av typen ECOnetic ger Mondeo klassens lägsta koldioxidutsläpp, 94 g/km och under 100 g/km i kombiversionen.
  • Bland dieselmotorerna finns en 210-hästars TDCi med dubbel sekventiell turboladdning; alla dieselmotorerna kommer för övrigt att erbjudas med koldioxidutsläpp under 130 g/km.

Göteborg, den 20 oktober 2014 – Med nya Mondeo erbjuds det mest omfattande och mest tekniskt avancerade motorprogrammet någonsin under modellens 21 år långa historia. Kunderna kan välja bland en rad alternativ som ger låga utsläpp, låg förbrukning och höga prestanda.

Bland nyheterna finns den första hybridversionen av Mondeo, Fords flerfaldigt prisbelönade 1,0-liters EcoBoost– den första 1,0-liters bensinmotorn i Mondeos segment – och förbättrade 2,0-liters TDCi-dieselmotorer med lägre utsläpp av CO2 och NOX.

Nya Mondeo kan fås med Fords nya 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor, med en 1,6-liters TDCi-diesel med klassledande CO2-utsläpp (under 100 g/km också i kombiutförandet) och även med en råstark (210 hästkrafter) 2,0-liters TDCi-diesel med dubbel sekventiell turboladdning och ett vridmoment på 450 Nm.

För varje dieselmotor till Mondeo finns versioner med koldioxidutsläpp som hamnar under 130 g/km CO2. Dessutom kommer hela serien, också (för första gången) de automatväxlade varianterna, att stödjas av automatisk start-/stoppfunktion. Fords smarta fyrhjulsdrift kommer även den att debutera på Mondeo, något som är efterlängtat bland svenska kunder.

”Med avancerade motoralternativ – som den prisbelönade 1,0-liters EcoBoost-motorn, vår första hybridmodell i Europa och en ny dubbelt turboladdad dieselmotor – har vi lyckats förbättra bränsleeffektiviteten och sänka utsläppen utan att kompromissa med den styrka och körglädje som Mondeos kunder förväntar sig”, säger Joe Bakaj, chef för produktutveckling på Ford Europa. ”Nya Mondeo finns med motoralternativ som passar alla typer av förare.”

Nya Mondeo kommer att finnas ute hos återförsäljarna senare i år med motoralternativ som 1,5- och 2,0-liters EcoBoost, hybrid samt 1,6- och 2,0-liters TDCi med 150 respektive 180 hästkrafter. Nästa år inleds försäljningen av 210-hästars TDCi på 2,0 liter, 1,5-liters TDCi,** 1,0-liters EcoBoost och motorer för fyrhjulsdrift.

Första hybridversionen av Mondeo

Nya Mondeo Hybrid blir den första hybridbilen som Ford tillverkar i Europa. Hybridversionen, som finns i fyradörrarsversion, kommer att produceras tillsammans med andra Mondeofordon på Fords avancerade fabrik i spanska Valencia.

Mondeo Hybrid är efterföljaren till den amerikanska modellen Ford Fusion Hybrid och ger europeiska kunder en ännu större valfrihet. Ford är nu den näst största tillverkaren av hybridfordon i USA.

Precis som i Fusion Hybrid använder man i Mondeo Hybrid tredje generationen av Fords hybridsystem för bensin- och eldrift, som ger elbilens många fördelar i kombination med den konventionella bränslemotorns längre.

I systemet används två elmotorer: den ena används för att hjälpa bensinmotorn driva hjulen framåt och den andra laddar litiumjonbatteriet på 1,4 kWh, beläget bakom baksätet. Mondeo Hybrids högspänningssystem är konstruerat för att hålla ungefär lika länge som Fords konventionella förbränningsmotorer och transmissioner.

Körd på batteri har Mondeo Hybrid en toppfart på 135 km/h; kombinationen av en specialutvecklad 2,0-liters Atkinson-bensinmotor och en elektrisk drivlina ger 187 hästkrafter samt en förbrukning på 4,2 l/100 km och koldioxidutsläpp på 99 g/km.*

Föraren kan använda Fords användargränssnitt Smartgauge för att övervaka, hantera och minska bränsle- och energikonsumtionen. Här ingår funktioner som Brake Coach som uppmuntrar till stegvisa inbromsningar så att mer energi kan återföras till batteriet.

”Mondeo Hybrids drivlina kräver inte att förarna beter sig annorlunda jämfört med en vanlig bensin- eller dieselbil. Bilarna startas på samma sätt. De tankas på samma sätt. De körs på samma sätt”, säger Thomas Zenner, teknisk chef för Ford Europas ebilsprogram. ”Det enda som kunderna kanske vill lära sig är hur de kan maximera bränsleekonomin genom att ändra körsätt – och med Smartgauge har de fått det verktyg de behöver för att göra detta.”

Effektiviteten förstärks ytterligare av den elektriska servostyrningen och Fords egen programvara för kontinuerlig, variabel transmission och kontroll. Mondeo Hybrid fungerar utan hjälpmotorer, vilket ger en väsentligt minskad friktion. Luftkonditioneringen är eldriven, precis som drivlinans system för kylning och vakuum systems. Ett nytt system för återanvändning av värmen i avgaserna ger en snabbare uppvärmning av kupén.

Prisbelönad EcoBoost-teknik

Nya Mondeo blir den första bilen i sitt segment som är utrustad med en 1,0-liters bensinmotor. Fords EcoBoost-motor på 1,0 liter utsågs 2014 till för tredje gången i rad till International Engine of the Year, något som aldrig tidigare har hänt. Den nya motorn kommer att erbjudas på Mondeo från början av 2015; den har en effekt på 125 hk och CO2-utsläpp på 119 g/km.*

Tack vare smart teknik som direktinsprutning av bränsle vid högt tryck och dubbla oberoende och variabla kamaxlar kan 1,0-liters EcoBoost-motor ge samma kraft som betydligt större motorer. Motorns turboladdare med låg tröghet snurrar 248 000 varv per minut, vilket motsvarar mer än 4 000 gånger i sekunden och är nästan dubbelt så snabbt som turboladdarna på årets F1-bilar.

Effektiviteten förstärks med ett delat kylsystem som har separata kretsar för cylinderhuvudet (i aluminium) och cylinderblocket (i järn), lågfriktionsbeläggning av motorkomponenter, en kamrem som löper i olja och en ECU-styrd, variabel oljepump som anpassar smörjningen till behovet och optimerar oljetrycket.

1,0-liters EcoBoost-motorn är densamma som redan gjort succé i Ford Fiesta, Focus, B-MAX, EcoSport, C‑MAX, Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect och Transit Courier. Kalibreringen av bränsleförsörjning och tändning har kalibrerats och utväxlingen justerats för att ge optimala prestanda i Mondeo.

En liten cylinderdiameter och kort slaglängd bidrar till ett maximalt vridmoment på 170 Nm vid 1 300 varv, så att motorn kan leverera det som krävs också i en bil av Mondeos storlek. Med sexväxlad manuell växellåda har 1,0-liters EcoBoost en förbrukning på 5,1 l/100 km.*

Nya Mondeo kan även fås med den nya 1,5-liters EcoBoost-motorn, med sexväxlad manuell eller automatisk växellåda. Motorn har det inbyggda avgasgrenrör som introducerades med Fords 1,0-liters EcoBoost-motor. Motorn når snabbare en optimal temperatur och den korta vägen som avgaserna färdas mellan cylindrarna och turboladdaren ger snabbare rätt vridmoment.

Motorn har fått ett nytt block i aluminium, och ett intagssystem med vattenkyld laddluftskylare som ger effektivare luftförsörjning av motorn, så att 1,5-liters EcoBoost-motorn får koldioxidutsläpp på 134 g/km CO2 – vilket är en minskning med 11 procent jämfört den den tidigare 1,6-liters EcoBoost-motorn – och en bränsleförbrukning på endast 5,8 l/100 km* trots att effekten ligger kvar på 160 hk.

”Fords nya 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor ger kunderna det allra senaste inom EcoBoost-motorteknik i ett smartare och effektivare utförande” säger Bakaj. ”Nya EcoBoost är en mer ekonomisk, smidig och varvtalsvillig motor för förare som vill ha både prestandan hos en bensinmotor och låga driftkostnader.”

Mondeo kommer också i fortsättningen att erbjudas med 2,0-liters EcoBoost-bensinmotor på 203 eller 240 hästkrafter och sexväxlad automatlåda. Automatisk start-/stoppfunktion introduceras nu för drivlinan för första gången, så att hela Mondeos motorprogram får denna bränslebesparande teknik som dessutom minskar koldioxidutsläppen från 2,0-liters EcoBoost med 6 procent.

Förfinad diesel

En optimerad 2,0-liters TDCi-diesel har en turbo med variabla munstycken som anpassar turbon till olika varvtal och erbjuds i 150 hästars- och 180 hästarsversioner; båda ger koldioxidutsläpp som understiger 130 g/km. TDCi-motorn på 2,0 liter har ett uppdaterat motorblock och nya konstruktioner av cylinderhuvud och bränsleinsprutning. Till detta kommer Fords lean NOX-fälla i avgasbehandlingssystemet, som ger ännu renare avgaser.

Effektiviteten förstärks av ett aktiv motoruppvärmningssystem som förkortar uppvärmningstiden genom att leverera kyla till specifika komponenter vid behov för att nå maximal verkningsgrad snabbare. En variabel oljepump minskar förlusterna genom att öka oljettrycket efter behov.

Både 150-hästars- och 180-hästars TDCi-motorerna på 2,0 liter kan förses med sexväxlad manuell växellåda eller sexväxlad PowerShift-automatlåda; i ECOnetic-versionen hamnar utsläppen på 107 g/km och förbrukningen på 4,1 l/100 km.*

Dieselmotorerna på 150 hk och 180 hk kommer att finnas tillgängliga med Fords  smarta fyrhjulsfrift, som ger en smidig övergång mellan framhjulsdrift och fyrhjulsdrift och automatiskt förbättrar dragkraft och väghållning vid behov. Systemet mäter med ett intervall på 16 millisekunder hjulens grepp i vägbanan och anpassar effektleveransen till varje enskilt hjul med ett intervall på 100 millisekunder.

Nya Mondeo finns också med Fords 1,6-liters TDCi-diesel, både i standardutförande och som ECOnetic. ECOnetic-modellerna har klassens lägsta koldioxidutsläpp på 94 g/km – en minskning på 14 procent jämfört med föregångaren– och utsläpp som ligger under 100 g/km även för kombin.*

Den kraftfulla 2,0-liters TDCi-motorn med dubbel sekventiell turboladdning ger 210 hk och 450 Nm i vridmoment – tillgängligt från 2000 r/min – och har väsentligt lägre CO2-värden än den utgående 2,2-liters TDCi-motorn på 200 hk.

Elektroniskt styrd dubbel sekventiell turboladdning ger snabbare motorrespons. En liten turbin med lågt tröghetsmoment används för att snabbt reagera på det initiala effektbehovet, medan en större turbin med större tröghetsmoment kan upprätthålla ett högt laddtryck över tid för maximala prestanda.

- Den nya TDCi-dieselmotorn ligger i linje med trenden att minska motorstorlekarna, en trend som vi leder med vår EcoBoost-bensinmotorteknik. Mindre motorer ger högre verkningsgrad och mindre utsläpp, och vi kompenserar för den lägre effekten med avancerad teknik, säger Andrew Brumley, chefsingenjör, Ford Engine Programs. Dubbel sekventiell turboladdning levererar de smidiga prestanda som förare vill ha varje dag och under alla förhållanden. Den klassiska turbofördröjningen är ett minne blott.

# # #

* Den deklarerade bränsleförbrukningen och CO2-emissionsnivån mäts i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i EU-direktiven 715/2007/EG och 692/2008/EG i deras senaste lydelse. Bränsleförbrukning och CO2-emission anges för en fordonsvariant, inte för en specifik bil. Den standardiserade testmetod som används möjliggör jämförelser mellan fordonstyper och mellan tillverkare. Förutom bilens verkningsgrad har körsättet och andra icke-tekniska faktorer betydelse för en bils bränsleförbrukning och CO2-emission. Koldioxid är den växthusgas som är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i enheten imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

** Under 2015 ersätts 1,6-liters TDCi-motorn av 1,5-litersversionen i de flesta europeiska länder.

Fullständigt pressmaterial inkl. bilder & video för nya Ford Mondeo finns här: http://mondeo.fordpresskits.com/

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material, högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu.

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, instagram.com/fordsverige och www.youtube.com/fordsverige

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll