Gå direkt till innehåll
NYA FORD MONDEO ECONETIC – BRÄNSLEFÖRBRUKNING PÅ 4,3 L/100 KM OCH CO2-UTSLÄPP PÅ 115 G/KM

Pressmeddelande -

NYA FORD MONDEO ECONETIC – BRÄNSLEFÖRBRUKNING PÅ 4,3 L/100 KM OCH CO2-UTSLÄPP PÅ 115 G/KM

  • Nya Ford Mondeo ECOnetic har CO2-utsläpp på 115 g/km.
  • Ford Ka får Fords automatiska start/stopp-system: TDCi-modellen har CO2-utsläpp på 109 g/km.
  • Ford är på väg att överträffa sitt mål på 30 procent lägre CO2-utsläpp från nya bilmodeller senast år 2020, jämfört med nya bilar år 2006.

Paris, 30 september 2010 – Genom att lansera två nya ECOnetic-modeller bevisar Ford Europa sin strävan att i alla segment erbjuda kunderna bilar med förbättrad bränsleekonomi; de två nyheterna Ford Mondeo ECOnetic och Ford Ka TDCi med Fords automatiska start/stopp-system visas på bilmässan i Paris.

Introduktionen av de här två nya modellerna ingår i Fords satsning på rejält sänkta CO2-nivåer som bilföretaget redan erbjuder sina kunder i Europa. Hittills under året har Ford presenterat en ny serie med Ford EcoBoost-bensinmotorer, turboladdade och med direktinsprutning, samt förbättrade och helt nya versioner av de kraftfulla men bränsleeffektiva dieselmotorerna Duratorq TDCi.

Andra nyheter är Ford ECOnetic-funktioner som hjälper kunderna att köra "grönare" och mer bränslesnålt.  Funktioner som Ford Eco Mode och smart förnyelsebar laddning har introducerats för en rad olika Ford-bilar. I kombination med nya Ford Ka TDCi och Mondeo ECOnetic innebär dessa nyheter att Ford Europe är på god väg att överträffa sitt mål på 30 procent lägre CO2-utsläpp från nya bilmodeller senast år 2020, jämfört med nya bilar år 2006.

Nya Ford Mondeo ECOnetic: 115 g koldioxidutsläpp och Fords automatiska start/stopp-system

Nya Ford Mondeo ECOnetic, med säljstart under första kvartalet 2011, kommer att bli den mest bränslesnåla Mondeo-modellen någonsin.

Nya Mondeo ECOnetic får en specialkalibrerad 109-hästarsversion av 1,6-liters Ford Duratorq TDCi-motorn försedd med standardpartikelfilter och en Ford Durashift sexväxlad manuell växellåda med ett längre slutväxelförhållande på 1:3.69 (att jämföra med 1:4.06 på standardmodellen) och välavvägd utväxling för samtliga växellägen.

En viktig del av nya Mondeo ECOnetic är det automatiska start/stopp-systemet som kan minska bränsleförbrukning och CO2-emissioner med upp till fem procent vid blandad körning. Vid stadskörning och vid tung trafik med många stopp kan minskningen uppgå till hela 10 procent.

I Fords automatiska start/stopp-system ingår en förbättrad och mycket slitstark startmotor som kan hantera det större antalet motorstarter. Dessutom har drevmekanismen förstärkts och fått lägre bullernivåer.

Systemet har också ett IF-batteri (Improved Flooded) med en VQM-modul (Voltage Quality Module). Det gör att elförsörjningen till elektroniska komponenter, t.ex. ljudanläggningen, är konstant även när motorn startas om. Ett särskilt övervakningssystem kontrollerar batteriets status och ser till att det automatiska start/stopp-systemet inte stänger av motorn om batteriet skulle vara otillräckligt laddat.

Ett integrerat sensorsystem används för att identifiera om föraren utför en åtgärd som signalerar att han eller hon tänker köra iväg, exempelvis genom att trampa på gaspedalen eller kopplingen.

Så snart föraren förbereder bilen för att köra iväg startar motorn tyst och nästan direkt – det tar systemet endast cirka 0,3 sekunder att få igång motorn. Processen sker nästan omärkligt och innan föraren hunnit växla.

Nya Mondeo ECOnetic är också förbättrad aerodynamikt med sänkt fjädring och lågfriktionsdäck.  Tillsammans innebär alla dessa funktioner att nya Mondeo ECOnetic förväntas ha en bränsleförbrukning som är lägre än 4,3 l/100 km* och genomsnittliga CO2-utsläpp på 115 g/km – en viktig gräns ur skattesynpunkt i flera europeiska länder.

Den minskade bränsleförbrukningen innebär inte att Ford snålat in på annat; nya Ford Mondeo ECOnetic kommer att finnas i alla Mondeo-versioner förutom Titanium S.

I den nya Mondeo-modellserien kommer en rad Ford ECOnetic-funktioner att vara tillgängliga, t.ex. smart förnyelsebar laddning, Ford Eco Mode-informationssystem för föraren och aktiva grilluckor.

Ford Ka med automatiskt start/stopp-system

Tack vare Fords automatiska start/stopp-system blir Ford Ka nu en ännu effektivare stadsbil i en trafikmiljö med många stopp och köer.

Båda Kas motorversioner får nu automatiskt start/stopp-system som standard från november 2010. Båda motorerna kommer att uppfylla Euro V-utsläppskraven.

Förändringen förbättrar den nominella bränsleekonomin och CO2-utsläppsnivån med 3 procent oavsett motorversion. 1,2-liters Ford Duratec-bensinmotorn får en bränsleförbrukning (blandad körning) på 4,9 l/100 km* och i genomsnitt 115 g/km CO2, med 1,3-liters TDCi-dieseln kommer ner till 4,1 l/100 km* och CO2-emissioner på endast 109 g/km.

I det automatiska start/stopp-systemet för Ka ingår ett avancerat batteri, en förstärkt startmotor och en kraftfullare generator. En spänningsstabilisator och en batterisensor hanterar batteriets laddningsstatus och strömförsörjningen av elektroniska komponenter under startfasen.

För att hjälpa föraren att ytterligare minska bränsleförbrukningen har instrumentpanelen i nya Ka försetts med en växelindikatorlampa.

Ford EcoBoost – avancerade bensinmotorer

I täten för Fords förstärkta bensinmotorutbud återfinner vi två nya, avancerade fyrcylindriga Ford EcoBoost-motorer för världsmarknaden.

Dessa motorer representerar en helt ny generation med små och högeffektiva bensinmotorer som ger låga CO2 -emissioner. De fyrcylindriga EcoBoost-motorerna har utvecklats av Fords ingenjörer i Europa och kombinerar högtrycksdirektinsprutning, avancerad turboladdning och dubbla variabla ventilinställningar för att ge en så effektiv bränsleförbränning som möjligt.

De huvudsakliga fördelarna med Fords EcoBoost-teknik är:

  • Optimerad motoreffektivitet – bränsleförbrukningen och CO2-utsläppen har minskats med upp till 20 procent jämfört med konventionella, större motorer.
  • Större körglädje – kraftfullt vridmoment i det låga registret och följsamma prestanda i hela varvtalsregistret.
  • Möjlighet att krympa dimensionerna – samma prestanda som hos en större motor, men med storlek, vikt och bränsleekonomi som hos en mycket mindre.

De nya fyrcylindriga Ford EcoBoost-motorerna finns både som 1,6-liters med 150 och 180 hk och som 2,0-liters på 200 hk och mer.

1,6-litersversionen lanseras med nya C-MAX och Grand C-MAX i slutet av året och för nya Focus tidigt under år 2011. 2,0-litersmotorn med 203 hk introduceras med de senaste modellerna av S-MAX, Galaxy och Mondeo, och en 240 hk-version är tillgänglig för nya Mondeo och S-MAX.

EcoBoost-motorerna är viktiga inslag i Fords globala motorstrategi, med en beräknad årsförsäljning på mer än 1,3 miljoner enheter före år 2013. Förutom de två fyrcylindriga
motorerna ingår även en 3,5-liters V6-motor som redan säljs för större modeller i Nordamerika och en planerad mindre motor som kommer att produceras i Europa.

"Bränsleekonomin hör till de viktigaste faktorerna när kunder väljer bil. Med effektiva nya drivlinor och Ford ECOnetic-teknik i fler av våra modeller kan vi erbjuda prisvärda lösningar för många olika typer av kunder och dessutom bidra till en mer miljövänlig bilkörning", säger Stephen Odell, styrelseordförande och koncernchef för Ford Europa.

 # # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (www.fordmedia.eu) alt. Fords online presskit från Paris Motorshow: http://paris2010prerelease.fordmedia.eu/

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

 

* Alla CO2-värden i g/km och bränsleförbrukningsvärden är hämtade från officiellt godkända tester i enlighet med EU-direktivet 93/116/EG.  Förbrukningssiffrorna har tagits fram i enlighet med EU-direktivet 80/1268/EEC och kan därmed skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

Obs! Denna information utgår från preliminära specifikationer och var korrekt vid tryckningstillfället. Ford har dock som policy att ständigt utveckla och förbättra sina produkter. Vi förbehåller oss rätten att när som helst ändra dessa uppgifter.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef