Gå direkt till innehåll
Nya Ford Focus skriver Euro NCAP-historia - Får utmärkelse för avancerad säkerhetsteknik

Pressmeddelande -

Nya Ford Focus skriver Euro NCAP-historia - Får utmärkelse för avancerad säkerhetsteknik

  • Ford är den första biltillverkare i non-premium-segmentet som erhåller två Euro NCAP Advanced-utmärkelser: för teknikerna Active City Stop och Lane Keeping Aid.
  • Focus får högsta betyg, 5 stjärnor, för totalsäkerheten. Krocktest visar på ett enastående skydd för barn.
  • Focus säkerhetsklassning är ytterligare en triumf, utöver de nyligen utfärdade 5-stjärniga betygen till de nya C-MAX och Grand C-MAX.

Göteborg, 25 maj 2011 – Med nya Focus blir Ford den första tillverkaren i non-premiumklassen som får två Euro NCAP Advanced-utmärkelser.

Focus belönas för Active City Stop, som övervakar vägen framför bilen och bromsar automatiskt vid en hotande krock, och Lane Keeping Aid, där en framåtriktad kamera upptäcker om bilen är på väg ut ur sin fil och då mjukt styr den tillbaka och på så vis uppmärksammar föraren på situationen.

Focus fick också Euro NCAPs maximala 5 stjärnor för kollisionssäkerhet, inklusive högsta möjliga dynamiska poäng för barnskydd, vid test av säkerheten i både frontal- och sidokollision. Focus utmärkte sig också i säkerhetskategorierna vuxna och fotgängare.

"Hos Ford ser vi det som vår uppgift att ge högsta säkerhetsnivå med hjälp av teknik för kollisionsavvärjning och avancerade system för skydd av förare och passagerare. Det gör detta erkännande av Euro NCAP särskilt glädjande", säger Stephen Odell, styrelseordförande och koncernchef för Ford Europa. "Vi är stolta över att ha gjort de här teknikerna tillgängliga för så många människor i en prisvärd bil som nya Focus."

Dr. Andre Seeck, ordförande i Euro NCAP, säger: "Euro NCAP Advanced-utmärkelserna innebär erkännande av säkerhetstänkande på högsta nivå, och det gläder oss att Ford på detta sätt visar att man satsar på säkerheten i sina nya bilar, som den nya Focus."

Minskad risk

Active City Stop bidrar till att minska risken för kollision i låg hastighet genom att övervaka vägen framför med avseende på stillastående trafik. Om systemet upptäcker ett stillastående fordon i bilens färdriktning och att en kollision är på väg att inträffa görs en automatisk inbromsning.

Vid hastigheter upp till 30km/h avsöker en lidarsensor (Light Detection And Ranging) högst upp i vindrutan området fram till ca 7,6 meter framför bilen för att upptäcka eventuella hinder. Om bilen närmar sig ett framförvarande fordon som bromsar eller rör sig långsammare och systemet märker att en kollision är trolig, förbereds bromsarna. Om föraren inte reagerar (styr undan eller bromsar), bromsas bilen automatiskt och motorns vridmoment reduceras.  

I Lane Keeping Aid övervakas vägen framför bilen av en kamera högst upp i vindrutan. Bilderna från kameran analyseras kontinuerligt för avläsning av filmarkeringarna – vanligen heldragna eller streckade vita linjer som markerar kanterna på en fil eller vägbana.  Information om bilens läge i förhållande till linjerna används sedan för att hjälpa föraren att hålla sig på den avsedda vägbanan.

Detta gör Lane Keeping Aid på två sätt. När bilen drar sig mot filmarkeringen, görs en lätt återstyrning automatiskt för att föra bilen bort från linjen och mot vägbanans mitt. Den styrningen är mycket svag och är i de flesta fall inte tillräcklig för att hålla kvar bilen på vägbanan. Men den räcker för att uppfattas av föraren och fungerar som ett tecken på att en korrigerande åtgärd behöver vidtas. Det andra sättet är att Lane Keeping Aid, när den märker att bilen har korsat linjen, varnar föraren genom att vibrera ratten.

Både Active City Stop och Lane Keeping Aid är helautomatiska men kan kopplas från med en strömbrytare på blinkerspaken.

"Hos Euro NCAP ser vi att biltillverkarna hela tiden kommer med nya och spännande innovationer när det gäller säkerheten, och att det sker så snabbt är en stor fördel för vägtrafikanterna i hela Europa", säger Michiel van Ratingen, generalsekreterare i Euro NCAP.

Kaross i höghållfast stål

Euro NCAPs 5-stjärniga säkerhetsbetyg till nya Focus bekräftar den höga kvaliteten på strukturen i Fords globala C-plattform. Ford C-MAX och Grand C-MAX har samma arkitektur som nya Focus, och båda fick 5 stjärnor av Euro NCAP förra året.

Nya Ford Focus har konstruerats för att uppfylla eller överträffa säkerhetsnormerna världen över och har krocktestats mer än 12 000 gånger under både verkliga och virtuella förhållanden för att säkerställa bästa möjliga skydd för passagerare i olika åldrar och storlekar.

"Ända från början har vi varit inriktade på att i nya Focus designa och bygga en bil som är ledande inom både teknik och säkerhet", säger Gunnar Herrman, chef för mellanstora bilar på Ford Europa. "Den inneboende styrkan i vår nya Focus är den strukturella styvheten i karossen och den omfattande användningen av höghållfast stål."

Femtiofem procent av karossen består av höghållfast stål, varav 31 procent är ultrastarkt borstål – mer än hos någon annan Ford som hittills har byggts.

Det finns borstål i A-stolparna, B-stolparna, trösklarna och dörrförstärkningsbalkarna, vilket ger ett extremt styvt och motståndskraftigt passagerarutrymme. Samtidigt används höghållfasthetsstål i dörröppningarnas integrerade förstärkningsringar och dörrarnas belastningsbanor, vilket ger ett enastående gott skydd mot sidokollisioner.

Nya Focus har också en patenterad främre underram som kopplas loss vid kraftiga frontalkollisioner. På så sätt undviks deformering av passagerarnas fotbrunnar. Även fotgängarskyddet har stärkts genom införande av en "mjuk" torpeddesign i frontkarossens struktur. Dessutom har Ford flyttat det nya vindrutetorkarsystemet för att ytterligare minska risken för skador.

Intelligent säkerhetssystem (Intelligent Protection)

Nya Focus är utrustad med Fords intelligenta säkerhetssystem, som inbegriper nästa generations främre krockkuddar för förare och sidopassagerare plus unika sidokrockkuddar för alla, kompletta med axelöppningar som förblir öppna och minskar trycket på mindre passagerare.

En rattstång med horisontell deformering minskar belastningen på förarens huvud och bröstkorg genom att vikas bort från föraren vid frontalkrock i hög hastighet. Båda framsätena har fått effektivare försträckning av bältesfångarna tillsammans med kraftbegränsare för säkerhetsbältena. Passagerarna i baksätet skyddas med trepunktsbälten, och alla modeller är som standard förberedda för ISOFIX.

Ett annat plus är Fords barnlås, som innebär att föraren kan slå på och av bakdörrarnas barnspärrar via en elektronisk brytare. Låsen öppnas automatiskt om en olycka skulle inträffa.

# # #

 

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök www.media.ford.com eller www.fordmedia.eu


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

 

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll