Gå direkt till innehåll
Nya Ford Focus: avancerad teknik, detaljomsorg och ännu högre energieffektivitet lyfter världens mest sålda bilmodell

Pressmeddelande -

Nya Ford Focus: avancerad teknik, detaljomsorg och ännu högre energieffektivitet lyfter världens mest sålda bilmodell

  • Nya Focus får elegant ny design och en omarbetad interiör.
  • Det uppgraderade motorutbudet för Europa ger förväntade förbättringar av bränsleekonomin med upp till 19 procent och omfattar de nya 1,5-liters EcoBoost- och 1,5-liters TDCi-motorerna.
  • De klassledande köregenskaperna hos Focus har förbättrats ytterligare med en styvare hjulupphängning fram, omarbetad fjädring och nya stötdämpare, elektrisk servostyrning och ett system för utökad tillfällig stabilitet (Enhanced Transitional Stability).
  • Med nya Focus lanseras kommunikationssystemet SYNC 2 på den europeiska marknaden. Systemet innehåller färgpekskärm och förbättrad röststyrning för enkel tillgång till ljud, navigering, klimatkontroll och mobiltelefon.
  • En annan nyhet är handsfree-tekniken för ”vinkelrät” parkering, som hjälper förare att backa in i på parkeringsplatser sida vid sida med andra bilar.

Göteborg, den 18 september 2014 – Nya Ford Focus är en förbättring av världens mest sålda bilmodell* med en djärvare design, en ny interiör med hög hantverkskvalitet, 18 nya eller förbättrade tekniker som hjälper föraren och väsentligt förbättrad bränsleekonomi.

Med nya Focus, som går att köpa från november, lanseras för första gången i Europa det avancerade kommunikationssystemet SYNC 2. Den säljs med med ett kraftfullare, men bränslesnålt, motorutbud som omfattar nya EcoBoost-bensinmotorer och TDCi-dieselmotorer på 1,5 liter.

”Vi kan inte slå oss till ro med att vara nummer 1. Vi vill göra det bästa ännu bättre och presenterar därför nu en ny fantastisk version av bästsäljaren Focus”, säger Stephen Odell, som är chef för Ford i Europa, Mellanöstern och Afrika. ”Nya Focus kombinerar modern design, avancerad teknik och ledande bränsleeffektivitet med den körglädje som människor med all rätt förknippar med Focus.”

Sofistikerad design

Ford har skapat en mer sofistikerad och avancerad Focus med en design som speglar One Ford-formgivningsspråket.

Nya Focus – som finns i fyra- och femdörrarsmodeller samt som kombi i de nya färgerna Deep Impact Blue och Glace Blue – har gjorts lägre och bredare samt fått en ny motorhuv, framskärmar och grill. Motorhuven har getts en dynamisk form och ett djärvare uttryck från A-stolpen till den övre delen av den upp-och-nedvända trapetsformade grillen.

Det tuffare frampartiet understryks av smalare, utmejslade strålkastare och utdragna dimljus. Subtila kromdetaljer förstärker elegansen. Den bakre delen har fått en ny design av både karosspaneler och baklucka samt tunnare baklyktor.

”Vi ville helt enkelt ge Focus mer känsla genom att integrera vår senaste design,” säger Joel Piaskowski, designansvarig, Ford Europa. ”Nya Focus har blivit lite sportigare och fått ett mer raffinerat formspråk som stämmer väl överens med körupplevelsen.”

När Ford designade om interiören på Focus lyssnade man på kundernas synpunkter och valde att gör den mer intuitiv med en ratt och mittkonsol som har färre reglage. Den nya klädseln i svart satin och kromdetaljerna bidrar till en renare och mer modern look.

Förvaringsutrymmet i den nya mittkonsolen är större. Dessutom har modellen fått ett nytt fällbart och inbyggt armstöd. I mittkonsolen finns förvaring för flaskor och koppar i olika storlekar; man kan samtidigt få plats med en 1-liters vattenflaska och en 0,4-litersmugg. Nya Focus har också den tystaste kupén i klassen tack vare tjockare mattor, kraftigare glas i sidorutorna och förbättrad isolering av motorn.

”Vi har lyssnat på kunderna och skapat en enklare interiör med en tydligare visuell koppling mellan de viktigaste delarna och väsentligt färre knappar”, förklarar Piaskowski.

Bränslesnål och rolig att köra

Nya Focus ger förbättringar av bränsleekonomin med upp till 19 procent jämfört med den nuvarande modellen och väsentligt lägre CO2-nivåer i hela utbudet.

Under första hälften av 2014 såldes en av tre Focus-modeller i Europa med EcoBoost-motorn på 1,0 liter som i år fick utmärkelsen International Engine of the Year för tredje året i rad.**

Nya Focus kommer också att finnas med en EcoBoost-bensinmotor på 1,0 liter och 100 hk (99 g/km CO2). Den föregående versionen blev tidigare i år den första familjebil i Europa som trots att den inte är en hybrid har koldioxidutsläpp under 100 g/km.***

Nya Focus kommer också att erbjudas med Fords nya bränslesnåla EcoBoost-bensinmotor på 1,5 liter, som finns i versioner med 150 hk och 182 hk och en ny sexväxlad automatlåda. När motorn kombineras med den sexväxlade manuella lådan ger den en förbättring av bränsleeffektiviteten med sju procent jämfört med den tidigare EcoBoost-motorn på 1,6 liter. 2015 kommer den även att finnas med en sexväxlad automatlåda.

Fords nya TDCi-dieselmotor på 1,5 liter med 120 hk och en sexväxlad automatisk PowerShift-växellåda förväntas ge en förbättring av bränsleekonomin med 19 procent jämfört med nuvarande TDCi Focus på 2,0 liter och 115 hk med PowerShift. Modellen med 150 hk och en sexväxlad manuell låda kommer att ge en förbättring på 15 procent jämfört med den tidigare modellen på 140 hk.

Tack vare förbättringar av styrning och vägegenskaper har vi gjort nya Focus ännu lite roligare att ratta. Fords tekniker har tagit fram en mer solid, följsam och vägnära känsla genom att öka framvagnens styvhet, optimera hjulupphängningen och göra bussningarna styvare i sidled. De har också finjusterat stötdämparna.

Servostyrningen har trimmats så att vägkänslan förstärkts. Fords system för utökad tillfällig stabilitet (Enhanced Transitional Stability), som är en branschnyhet, övervakar bilens hastighet och förarens styrning för att förutspå en förlust av väggreppet innan den uppstår och för att aktivera den elektroniska stabilitetskontrollen (Electronic Stability Control) snabbare och på så sätt öka säkerheten och bidra till jämnare gång.

Nya Focus kan utrustas med paddelreglage så att föraren kan växla utan att ta händerna från ratten. Paddelreglage finns som tillval för alla automat- och PowerShift-lådor, både diesel och bensin.

Den kritikerrosade körupplevelsen förstärks ytterligare genom mindre buller och vibrationer som bidrar till det klassledande låga kupéljudet i Focus och skapar en mer avkopplande och stressfri miljö.

SYNC 2 med pekskärm

Nya Focus blir det första fordonet i Europa med SYNC 2 – Fords avancerade kommunikationssystem. SYNC 2 har en högupplöst färgpekskärm på åtta tum samt avancerad röststyrning av ljud, navigering, klimatkontroll och mobiltelefoner.

SYNC 2:s navigeringssystem erbjuder för första gången i Europa en delad skärm med detaljerade bilder av korsningar, upplästa gatuadresser, avfarter och landskap i 3D samt reseinformation från MICHELIN.

Föraren kan enkelt ange destinationer och be systemet spela upp en viss artist. Om man använder röststyrningen kan man säga ”Jag är hungrig” och få en upp en lista med närbelägna restauranger i navigeringssystemet.

Avancerade drivlinor

Nya Focus är den första Ford-modellen som erbjuder den nya handsfree-tekniken för "vinkelrät" parkering, som hjälper förare att backa in i på parkeringsplatser sida vid sida med andra bilar.

Med den nuvarande Focus-modellen introducerades aktiv parkeringshjälp för parallellparkering: med en enkel knapptryckning aktiveras ultraljudssensorer som letar upp lediga parkeringsplatser och styr bilen medan föraren tar hand om gas och brons. Tack vare två nya bakre sensorer kan nya Focus hantera "vinkelrät" parkering på samma sätt.

Dessa extra sensorer innebär också att Ford för första gången i Europa kan erbjuda tekniker som hjälper föraren att köra ut från en parkeringsplats:

  • CTA-funktionen (Cross Traffic Alert; varning för korsande trafik) varnar backande förare för trafik bakom bilen. Systemet använder en radar med en räckvidd på upp till 40 meter och avger tre tydliga varningssignaler om ett fordon närmar sig från endera sidan.
  • En annan funktion hjälper föraren att köra ut från en parkeringsplats vid parallellparkering. Sedan föraren valt att köra åt höger eller vänster tar systemet över ratten, medan föraren behåller kontrollen över gas och broms.

Ford har också förbättrat systemet för Active City Stop för att undvika krockar. I detta system används sensorer på bilens front för att söka efter stillastående föremål på vägbanan och bromsarna förbereds om bilen närmar sig ett föremål för snabbt. Om föraren inte reagerar stryper systemet automatiskt motorns vridmoment och bromsar in för att minska effekten av kollisionen. Active City Stop fungerar för nya Focus i hastigheter upp till 50 km/h, vilket är en ökning från 30 km/h.

Vid föremål i rörelse fungerar aktiv inbromsning på samma sätt som Active City Stop, men avkänningsräckvidden ligger mellan 8 km/h och 180 km/h. Det hjälper föraren vid högre hastigheter, till exempel på motorvägar, genom att varna och göra en nödbromsning.

Med den adaptiva farthållaren i den nuvarande modellen kan Focus-förare upprätthålla ett visst avstånd till framförvarande fordon, även om det kör långsammare än den hastighet som farthållaren är inställd på. För de tillfällen då den adaptiva farthållaren inte är aktiv lanserar nu Ford den nya avståndsvarnaren, som föraren använder för att ställa in ett lägsta tillåtet avstånd till framförvarande bilar. Om den egna bilen överskrider den förinställda avståndsgränsen varnas föraren visuellt på instrumentpanelen – med grått, gult och rött ljus.

En annan nyhet på nya Focus är MyKey. Det är en funktion som gör att ägaren kan programmera en av nycklarna – i regel för familjens ungdomar – med högsta tillåtna hastighet och högtalarvolym. Man kan även göra så nyckeln inte kan användas om förare och passagerare inte använda bilbälten. Nyckeln kan slutligen förhindra föraren från att koppla bort säkerhetstekniker.

Lyser upp vägen för dig

Det förbättrade adaptiva systemet justerar nu ljuset från de nya Bi-Xenon HID-strålkastarna till vägen. Systemet analyserar såväl ljuset runt bilen som föremål på vägen och ställer in strålkastarnas vinkel och intensitet på en av sju lägen beroende på fart, styrvinkel och avstånd till framförvarande objekt.

I höga farter, exempelvis på motorvägar, höjs strålkastarna så att man får en längre och rakare ljuskägla som ger bättre sikt på längre avstånd. I stadstrafik blir ljuskäglan i stället bredare och mer nedåtriktad som en anpassning till ljusförhållandena. Vid kurvtagning i lägre hastigheter riktas ljuset åt sidan för att göra det lättare att upptäcka cyklister och fotgängare. Vid kurvtagning i högre hastigheter riktas mer ljus längre fram i kurvan för att förbättra sikten.

Nya Focus erbjuder även tidigare introducerade innovationer som förarna visat sig uppskatta, till exempel dörrkantsskyddet – en branschnyhet – som täcker dörrkanterna med ett skydd när dörrarna öppnas.

”Nya Focus erbjuder en rad avancerade funktioner, samtidigt som den här senaste versionen har förenklats”, säger Jim Baumbick, linjechef för C-bilar på Ford Europa. ”Den sofistikerade designen har gett Focus ett modernare utseende både på utsidan och insidan. Själva hjärtat i Focus är dock körglädjen, och den har vi förstås inte kompromissat med – snarare har vi förstärkt den.”

Ford kommer också att erbjuda nya Focus ST, som visades upp på brittiska Goodwood Festival of Speed. Den kommer att erbjudas med både en bensin- och en dieseldrivlina senare under året i Europa. Den mest avancerade Focus ST-modellen någonsin har utrustats med nya chassikontroller, finjusterade hjulupphängningar och styrning samt specialdäck som tillsammans garanterar en mer följsam, balanserad och tyst körning.

Ford lanserade den första Focus-modellen år 1998. Sedan dess har mer än 12 miljoner exemplar sålts, varav 6,9 miljoner i Europa – där Ford bygger en ny Focus var 90:e sekund. För att kunna möta den växande efterfrågan på Focus, som idag säljs i mer än 140 länder, har Ford ökat tillverkningskapaciteten. Focus produceras på åtta fabriker i fyra olika världsdelar. Fabrikerna i Tyskland, Storbritannien, Ryssland, Kina, Thailand, Vietnam, Taiwan och Argentina har tillsammans kapacitet att tillverka mer än 1,5 miljoner Focus-bilar varje år.

# # #

* Ford Focus är världens mest sålda bilmodell enligt Fords analys av aktuella registreringsdata från Polk för de nio första månaderna under 2013. Sammanlagt ökade antalet registrerade Focus-bilar med 8,1 procent 2013 med 1 097 618 bilar sålda globalt, jämfört med 1 014 965 under 2012. Under 2013 skedde 317 110 registreringar i Europa en andel på 29 procent.

** Fords egna försäljningssiffror. Följande 20 länder avses: Österrike, Belgien, Storbritannien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige och Schweiz.

*** Angivna siffror för bränsleförbrukning och CO2-emission är uppmätta i enlighet med de tekniska kraven och specifikationerna i den senaste utgåvorna av EU-direktiven EG 715/2007 och EG 692/2008. Siffrorna för bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp anges för en fordonsvariant och inte för en enstaka bil. Den standardiserade testmetod som används möjliggör jämförelser mellan fordonstyper och mellan tillverkare. En bils bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp påverkas även av körstil och andra faktorer som inte är tekniska. Koldioxid är den växthusgas som är den främsta orsaken till den globala uppvärmningen. Resultat i miles per gallon (MPG) motsvarar också denna europeiska körcykel och anges i enheten imperial gallon. Testresultaten vad gäller bränsleförbrukning kan skilja sig från siffror som bygger på andra beräkningsgrunder i övriga delar av världen.

För pressmeddelanden, tillhörande material, högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu.

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, instagram.com/fordsverige och www.youtube.com/fordsverige

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll