Gå direkt till innehåll
Kraft, bränsleeffektivitet och avancerade transmissionsalternativ – nya Ford Mustang anpassas lätt efter förarens önskemål

Pressmeddelande -

Kraft, bränsleeffektivitet och avancerade transmissionsalternativ – nya Ford Mustang anpassas lätt efter förarens önskemål

·  Nya 2.3-liters EcoBoost-motorn förser nya Mustang med turboladdning, som ger enastående kraft, vridmoment och bränsleeffektivitet.

·  5,0-liters V8-motorn ger kraft och vridmoment som de förväntas från den ikoniska modellen

·  Manuella alternativ ger mjuk växling, automatlådan har rattmonterade växelreglage.

BARCELONA den 5 december 2013 – Nya Ford Mustang erbjuder kunderna valet mellan olika motorer och mellan manuell och automatisk växellåda. Oavsett vilket val man gör får man prestanda som är värdiga en Mustang.

Den nya 2,3-liters EcoBoost-motorn förser den nya Mustangen med turboladdning. Den här motorn har tagits fram speciellt för Ford Mustang och vänder sig till kunder som vill ha fantastiska prestanda och en bränsleeffektiv motor. Spjällhuset och höljet för turboladdaren har optimerats för att andas bättre samt ge högre effekt.

Med en beräknad effekt på 309 hästkrafter och ett vridmoment på 407 Nm är det här en EcoBoost-motor som onekligen är värdig att sitta i en Mustang.

”Oavsett varvtal har den här motorn den kraft som Mustang-förare förväntar sig, med en plan vridmomentskurva och goda köregenskaper under alla slags förhållanden”, säger Scott Makowksi, teknisk chef för Ford EcoBoost.

Den nya 2,3-liters motorn, den senaste tillökningen i Fords globala EcoBoost-familj, drar fördel av avancerad teknik som direkt bränsleinsprutning, dubbla oberoende variabla kamaxeltidsinställningar och turboladdning för att få samma effekt och vridmoment som från en större motor – men med bättre bränsleeffektivitet.

Det här är den första Ford-motor som använder sig av dubbla (så kallad twin scroll) turboladdare med låg tröghet, som ger snabbare respons samtidigt som man får lägre utsläpp och bättre effektivitet. Cylinderhuvudet har ett inbyggt avgasgrenrör som skiljer de inre och yttre cylinderparen åt i varje insugspassage till turbon.

Genom att separera avgaspulserna från nästa cylinder i förbränningsordningen slipper man blandningsförluster och maximerar turbinens pulsenergi. Resultatet är att man får en snabbare leverans av vridmomentet när föraren behöver det (t.ex. vid omkörning) och egenskaper som påminner om att ha två turboladdare monterade.

De åtskilda avgasportarna gör också att avgasventilerna kan vara öppna längre så att man minskar pumpförlusterna och förbättrar bränsleeffektviteten med cirka 1 procent.

Med en så hög motoreffekt har det varit viktigt att säkerställa hållbarheten. Bland de förstärkningar som gjorts av Mustangs EcoBoost-motor kan bland annat följande nämnas:

  • Vevaxel i smitt stål
  • Kolvkylande strålar
  • Kolvringshållare i stål
  • Lager av högsta kvalitet
  • Uppgraderat material i ventilsätena
  • Vevstakar i smitt stål
  • Cylinderblock i högtrycksgjutet aluminium med stegramlageröverfall
  • Djupsumpsoljetråg i gjuten aluminium,

Hjärtat i en Mustang

Ingen Ford Mustang-familj vore fullständig utan ett motoralternativ med en V8. 5,0-liters V8-motorn hör till en ny generation med en rad förbättringar som låter den andas bättre, särskilt vid högre varv.

Att få luft in i cylindrarna och avgaser ut ur dem är centralt för att motorn ska kunna alstra mer kraft och ge ett större vridmoment. Detta har också varit fokus i utvecklingen av den här V8-motorn som bland annat har fått följande förbättringar:

  • Större insugsventiler
  • Större avgasventiler
  • Justerade insugskamaxlar
  • Justerade utsugskamaxlar
  • Styvare ventilfjädrar – ser till att ventilerna stängs ordentligt också vid höga varvtal
  • Nya cylinderhuvuden – justerade portar som ger ett rakare flöde till ventilerna så att man får mindre hinder för insug och utblås; anpassning av förbränningskammaren till de större ventilerna
  • Sintrade vevstakar – lättare och mer hållbara i höga varv
  • Ny utformning av kolvtopparna – djupare skurna profiler som anpassning till de större ventilerna
  • Ombalanserad, smidd vevaxel – klarar högre varvtal bättre

Dessa uppgraderingar förväntas ge mer än 426 hästkrafter och ett vridmoment på 529 Nm.

Ett nytt spjällhus med laddningsrörelseventiler som stryper portflödet vid lägre motorhastigheter. Det här ger en bättre luftomsättning och därmed en effektivare blandning av bränsle och luft. På så vis får man en bättre bränsleekonomi och tomgång samt lägre utsläppsnivåer.

De variabla kamaxelinställningarna på insugssidan har fler justeringsmöjligheter tack vare fler fasreglerare av typen mid-lock. Detta ger en bättre styrning av ventilernas tidsinställningar i olika motorvarv och belastningar, vilket ger bättre bränsleekonomi och lägre utsläpp.

Växellådor

Med nya Mustang får man både höga prestanda och användbarhet till vardags. Förare som gärna låter bilen ta hand om växlingen till vardags men gärna går över till manuellt när vägen så kräver det kommer att uppskatta de nya rattmonterade växelreglagen med varvtalsanpassad nedväxling som nu är standard på den sexväxlade Select-Shift-automatlådan.

Automatlådan har också fått en ny design av höljet som gjort den både styvare och lättare. Internt har kopplingarna optimerats och temperaturen ökat för att minska friktionen.

Den nya Mustangens manuella Getrag-växling har en växellänksutformning som ger kortare växelrörelser och bättre precision.

Med sitt urval olika drivlinor för olika körstilar och livsstilar har nya Mustang fått modern teknik under huven trots att den bevarat Mustang-känslan.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.media.ford.com alt. www.fordmedia.eu

Följ oss på www.facebook.com/fordsverige, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Fredrik Nilsson, Ford Motor Company AB, fnilsso8@ford.com. +46 (0)31 707 10 95

# # #

Ämnen

Kategorier


Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com%20eller/ http://www.ford.se/..

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll