Gå direkt till innehåll
HÖGSTA SÄKERHETSBETYG FÖR FORDS NYA C-MAX-MODELLER

Pressmeddelande -

HÖGSTA SÄKERHETSBETYG FÖR FORDS NYA C-MAX-MODELLER

Göteborg, 29 november 2010 – Fords nya modeller av C-MAX och Grand C-MAX har fått högsta betyg – 5 stjärnor – i de senaste säkerhetstesterna som utförs av den oberoende organisationen Euro NCAP.

Whiplash-skyddet i de två MAV-modellerna fick den högsta poängen som utdelats hittills. De uppvisade också mycket goda resultat vad gäller passagerarsäkerheten, både för vuxna och barn.

Ford C-MAX och Grand C-MAX är byggda på Fords nya C-plattform och är de första personbilarna från Ford som testas i de nya krocktestrutiner som Euro NCAP introducerade förra året.

”Krocktestresultat är viktiga faktorer vid design och konstruktion av våra fordon och vi är mycket glada över att få bekräftelse på att de båda nya C-MAX- och
Grand C-MAX-modellerna erbjuder ett utmärkt skydd vid en eventuell kollision”, säger Gunnar Herrmann, global produktchef för Fords C-plattform.

”Detta är de första fordonen som byggs på vår nya globala C-plattform och att de lyckas få så höga poäng bådar väl för kommande produkter, till exempel vår helt nya Focus som börjar säljas nästa år”, tillägger Herrmann.

Extra stark karosstruktur

Såväl C-MAX som Grand C-MAX säljs med Fords intelligenta säkerhetssystem (IPS) som kombineras med en extra hållfast karosstruktur och toppmoderna passiva säkerhetssystem.

Hela 53 procent av karossen i båda modellerna består av höghållfast stål, att jämföra med 45 procent i tidigare modeller.

Ultrastarkt boron-stål används i A-stolpar, B-stolpar, tröskelpaneler och dörrförstärkningsbalkar för att skapa en extremt styv passagerarcell som minskar deformeringen vid en kollision – både vid frontal- och sidokollisioner.

Extra höghållfast stål används i den krockavvärjande strukturen fram, inre tröskelpaneler och tvärgående golvkomponenter för maximal absorption av kollisionsenergin och för att hålla passagerarcellen intakt.

C-MAX och Grand C-MAX är även utrustade med en främre underram, utformad så att den frigörs från fästpunkterna vid en frontalkollision och förhindrar att passagerarutrymmet i fothöjd deformeras.

Fords intelligenta säkerhetssystem

En viktig funktion i Fords intelligenta säkerhetssystem för C-MAX och Grand C-MAX är krockkuddar av enstegstyp och 3D-sidokrockkuddar för skydd av bröstkorg för förare och passageraren fram samt standardkrockskyddsgardiner för andra och tredje raden.

Förarsäkerheten är förbättrad tack vare Fords rattstång med horisontell deformering som minskar belastningen på förarens huvud och bröstkorg genom att deformeras bort från föraren i händelse av en frontalkrock i hög hastighet.

Framsätena har också fått en mer effektiv försträckning av bältesfångarna tillsammans med kraftbegränsare för säkerhetsbältena.

Frampartiets design har omsorgsfullt ändrats för att ge bättre skydd åt fotgängare. Resultatet är eftergivliga vindrutetorkare och det har tillkommit en ”mjuk” torpeddesign i karosstrukturen för att göra vindrutan mindre skadlig vid en påkörning.

Säkerheten för baksätespassagerare i nya C-MAX-serien är en viktig detalj i interiörutformningen. Trepunktsbälten finns för alla baksäten i C-MAX och Grand C-MAX, medan de yttre stolarna på den andra raden är förberedda för ISOFIX.

Sjusitsiga Grand C-MAX har fått en ny bältespåminnare för baksätena som varnar föraren om passagerare i baksätena inte har satt på sig bältet ordentligt. Funktionen är särskilt användbar när man har yngre barn i bilen.

Föraren varnas via instrumentpanelen och med en ljudsignal. Också om bältet knäpps upp under bilresan avges en varning.

Den nya C-MAX-serien börjar nu säljas i Sverige och priserna startar på 179 600 kr.

 # # #

Fords pressreleaser och högupplösta bilder kan laddas ned på Ford Motor Companys webbplats för media (www.fordmedia.eu)

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef