Gå direkt till innehåll
Helt nya högteknologiska Ford Ranger Wildtrak gör världsdebut i Genève

Pressmeddelande -

Helt nya högteknologiska Ford Ranger Wildtrak gör världsdebut i Genève

Helt nya högteknologiska Ford Ranger Wildtrak gör världsdebut i Genève

  • Helt nya Ford Ranger Wildtrak tar sin rättmätiga plats bland ledande livsstilsbilar med distinkt modern stil och framtoning
  • Nya, kraftfulla Ford Duratorq TDCi dieselmotorer ger stark, förfinad prestanda och oöverträffad bränsleekonomi
  • Wildtraks klassledande dragkapacitet på upp till 3 350 kg och lastkapacitet på 1 112 kg bevisar att Ford Rangers legendariska tuffhet fortfarande håller måttet
  • Nya Ford Ranger väntas bli ledande inom säkerhet med nya sidokrockgardiner som skyddar huvudet och sidokrockkuddar fram som skyddar bröstkorgen som standard oavsett hyttmodell i Europa
  • Ranger Wildtrak bland de tekniskt mest avancerade kompakta pickupmodellerna med smarta funktioner som Bluetooth®-röststyrning och bakåtriktad kamera
  • Med en klassledande förmåga att köra i vattendjup på upp till 800 mm och med en markfrigång på upp till 230 mm är Ranger en perfekt partner för terrängkörning

GENÈVE, 28 Februari 2010 – Den helt nya Ford Ranger Wildtrak gör sin världsdebut på 2011 års bilmässa i Genève, en sportig, kompakt pickup som ger imponerande styrka och säkerhet, utmärkt bränsleeffektivitet och betydande kapacitet. Den utstrålar en kraftfull närvaro kompletterat med den senaste komforten och tekniken.

Nya Ford Ranger har ett stort utbud av klassledande, smarta funktioner som gör det enklare, säkrare och roligare att köra än någonsin. Den ståtar också med en unik bakåtriktad kamera – kamerabilden visas i backspegeln – som förbättrar sikten dramatiskt och förenklar tillkopplingen av släp.

I syfte att erbjuda klassledande säkerhet har nya Ranger en hel rad tekniska funktioner, inklusive elektroniskt stabiliseringsprogram (ESP), för att hålla hjulen stadigt på vägen under alla förhållanden. Trots att Ranger är en enormt kapabel bil är den också utrustad med teknik som satellitnavigering och Bluetooth®-röststyrning, som oftare återfinns på bilar i premium- eller lyxklassen.

Den helt nya modellen bygger på Rangers långvariga legendariska kapacitet och förstärker därmed Fords trovärdighet ytterligare, med valda europeiska versioner som uppnår en klassledande dragkapacitet på 3 350 kg. Ranger-modeller med 2.2-liters Ford Duratorq TDCi dieselmotor har också en enastående lastkapacitet på upp till 1 333 kg.

Nya Ranger är ny från grunden – med allting ändrat utom namnet – och den första transportbilen som kommer att tillverkas under One Ford-strategin som en del av ett globalt produktprogram, där Fords hela expertis sammanförs från hela världen.

Nya Ranger, som har designats och utvecklats i Australien, kommer att erbjudas som en heltäckande serie av kompakta pickuper med tre olika hyttstilar, 4x2- och 4x4-drift, två höjder och upp till fem serier som passar varje plånbok och marknad. Den kommer att produceras i Thailand, Sydafrika och Argentina för mer än 180 marknader världen över.

– Ända sedan Ranger-märket introducerades i Europa 1997 har Ford Ranger spelat en viktig roll i det europeiska pickup-segmentet, säger Jesus Alonso, direktör på Ford Europa med ansvar för försäljning, marknadsföring och service av transportbilar. Den helt nya modellen erbjuder avancerad teknik och imponerande effektivitet och säkerhet. Vi påbörjar ett nytt kapitel i Rangers framgångssaga.

Samtida formspråk

Den helt nya Rangern är sofistikerad, välformad och muskulär och designad för att se kraftfull och självsäker ut. Den passar lika bra på en byggarbetsplats som utanför en lyxrestaurang. Fronten har fått ett kort överhäng med den välkända grillen med tre inlägg, ett globalt designgrepp på transportbilar från Ford. Vindrutan har också lutats bakåt för en sportigare och mer dynamisk siluett, vilket skapar ett modernt och aerodynamiskt utseende.

Sidorna har höjts rejält, så att man fått ett djupare lastutrymme – vilket ger Ranger en betydande närvaro på vägen samtidigt som den ökar sin funktionalitet med det djupare lastutrymmet. Större strålkastare och sidospeglar samt inbyggda hjulhuskanter ger en enhetlig design i alla serier och lyfter fram aggressiviteten och sportigheten.

Wildtrak-versionen tar Rangers sportiga utseende ett steg längre, med en unik färgdelning framtill. Formgivarna maskerade ut linjen på panelen och kontrasterade den genom att framhäva nedre inloppet. Samma accentfärger har använts på sidospeglarna, dörrhandtagen och sidoluftventilerna för att ge bilen ett mörkt, sportigt utseende.

– Wildtraks aggressiva utseende och djärva nya grafiska element är perfekt för den som uppskattar en sportig och mer uttrycksfull framtoning. Den kommer att se fantastiskt ut när man transporterar den senaste terränghjulingen eller vattenskotern för helgutflykterna, säger Craig Metros, chefdesigner för helt nya Ranger.

Högt över 18-tums aluminiumfälgarna har Wildtrak också ett takräcke och en sportbåge vilket förbättrar profilen. Exklusiv Wildtrak-märkning och -grafik gör att den skiljer sig från andra livsstilsbilar.

Personbilsliknande bekvämlighet och funktioner

Den ändamålsenliga interiören i Wildtrak speglar det mörka sportiga utseendet på utsidan. En speciell hydrografisk finish på mittkonsolen runt ljudsystemet påminner om starkt men lätt material som kolfiber.

Sätesklädsel – en kombination av läder och vävd textil inspirerad av sportplagg med ventilerade partier – ger stöd för ryggen och säkerhet även vid svår terräng. Kontrasterande sömmar och en diskret rand upptill på sätet och på stoppningen, allt i distinktiv Wildtrak-orange, förstärker interiörens exklusiva känsla.

Kupén i Ranger har förlängts för att skapa segmentledande rymlighet och bekvämlighet. Man får lätt plats med tre passagerare i den andra raden i Wildtrak till exempel. Man har gott om utrymme för knäna och ett större utrymme för fötterna mellan B-stolpe och säte. Det innebär att det nu är lättare än någonsin för baksätespassagerarna att komma in i och ut ur bilen.

Med 23 förvaringsutrymmen i kupén erbjuder Ranger mer praktisk förvaring än någon annan konkurrent. I ett fack i mittkonsolen kan man få kylning av upp till sex burkdrycker, och handskfacket är tillräckligt stort för en 16-tums bärbar dator. I konsolen finns gott om förvaringsutrymmen för mobiltelefoner och andra mindre föremål.

Ranger Wildtrak ligger i startgroparna för att bli ledande inom innovation och levereras med Bluetooth® -ljudstreaming, USB- och iPod-anslutning. Det finns röststyrning för radio, CD, iPod, USB, luftkonditionering och telefon, och programvaran identifierar engelska, spanska, franska, tyskland, italienska, portugisiska och turkiska. Den erbjuder också en femtums färgskärm med satellitnavigering.

Mer kraft, mer vridmoment, mer ekonomi

Europeiska kunder kan välja mellan två avancerade Ford Duratorq TDCi-dieselmotorer av common rail-typ och nya bränslesnåla sexväxlade växellådor som levererar mer kraft och vridmoment.

Den nya 2.2-liters fyrcylindriga dieselmotorn ger ett maximalt vridmoment på 375 Nm och en effekt på 110 kW (150 hk), medan en mycket följsam och effektiv ny 3.2-liters femcylindrig dieselmotor driver Wildtrak och genererar ett vridmoment på hela 470 Nm och en effekt på 147 kW (200 hk). De båda nya drivlinorna har utvecklats och förfinats för att ge utmärkt bränsleekonomi som är bland de bästa i klassen. Ranger har en bränsletank på 80 liter och beräknas också ha en av de längsta körsträckorna i sitt segment.

Transmissioner och slutväxelförhållanden har finjusterats för att ge exceptionell acceleration, utmärkt bränsleeffektivitet och låg bullernivå.

Den nya sexväxlade automatiska växellådan har specialanpassats för att åstadkomma mjuka, snabba växlingar som nästan är omärkliga för föraren, vilket förstärker förfiningen av nya Ranger. I normalläge fokuserar kalibreringen på bekvämlighet och bränsleekonomi. För sportigare körning kan växellådan ändras till sportläget genom en snabb vidrörning av spaken, vilket ger senare växlingspunkter och föraren möjlighet att välja växel manuellt genom en framåt-(nedväxling) eller bakåt(uppväxling)rörelse.

Nya Ranger har också smart Ford-teknik som adaptivt automatläge som anpassar växlingar efter körstil, och Grade Control Logic som växlar ned automatiskt vid körning utför och nedtrampad bromspedal. Den här funktionen förhindrar att växellådan lägger i en högre växel.

För den som föredrar större engagemang ger den sexväxlade manuella växellådan med kort, personbilsliknande växelspak distinkta och exakta växlingar som matchar de nya dieselmotorernas stora vridmoment perfekt. En uppväxlingsindikator på instrumentpanelen hjälper föraren att uppnå optimal bränsleekonomi.

Mycket arbete har lagts på att göra nya Ford Ranger bränslesnålare än någonsin. Med samma moderna simuleringsteknik som formel 1-teamen använder har Fords tekniker gjort mer än 1 000 aerodynamiska simuleringar för att finjustera bilens form för bränsleekonomi. Genom användningen av smart förnybar laddning är Ranger först med att utrustas med ett batterihanteringssystem, som styr generatorn så att den stängs av vid acceleration och slås på vid inbromsning. Det förbättrar bränsleekonomin eftersom generatorn inte laddar batteriet hela tiden som i en vanlig bil.

Avancerat säkerhetsskydd

Även om Euro NCAP-testningen inte äger rum förrän senare i år bedömer Ford att nya Ranger kommer att bli ledande inom säkerhet i sitt segment.

Som alla dagens Ford-produkter har nya Ranger utvecklats för att erbjuda heltäckande säkerhet och skydd. Den har en skyddande kaross i ultrastarkt stål som skyddar förare och passagerare vid en kollision och en helt ny ram som hanterar det mesta av krockenergin. Avancerad datormodellering har använts för att genomföra mer än 9 000 krocksimuleringar innan man började krocktesta bilen på riktigt.

Som standard på alla hyttmodeller i Europa för första gången utlöses sidokrockgardinerna från taklinjen för att skydda huvudet på passagerarna vid en kollision från sidan. Skyddet omfattar båda stolsraderna eftersom det sträcker sig från A-stolpen till C-stolpen. Nya sidokrockkuddar finns tillgängliga fram som utlöses från sätets sidostoppning och skyddar bröstkorgen från sidokrafter, tillsammans med krockkuddar fram för föraren och framsätespassageraren. Knäkrockkuddar är också standard på alla modeller.

Annan passiv säkerhetsteknik är trepunktsbälten för alla sätespositioner, med bältessträckare och belastningsbegränsare i framsätet och bältespåminnare som påminner framsätespassagerarna om att ta på sig bilbältena.

Ranger använder också aktiv säkerhetsteknik för att hjälpa föraren att undvika olyckor. En viktig komponent är ESP som levereras med en mängd funktioner som gör det ännu säkrare att köra Ranger. Systemet för släpbalansering övervakar pickup och släp och vidtar åtgärder om släpet skulle börja svänga. Den adaptiva lastkontrollen ger ytterligare stabilitet vid körning med tung last. Vid körning utför ser utförskörningsregleringen till att bromsarna ansätts för att kontrollera bilen i en inställd hastighet, och i en brant uppförsbacke hjälper backstartshjälpen föraren att tryggt köra iväg utan krypkörning.

En rad bromstekniker arbetar tillsammans för att garantera kortast möjliga stoppsträcka under alla omständigheter, som låsningsfria bromsar, panikbromsassistans och elektronisk bromskraftsfördelning, vilket maximerar bromskraften som används på bakhjulen med hänsyn till lasten samtidigt som optimal stabilitet upprätthålls. Vid nödbromsning tänds också varningsblinkersen för att varna andra förare.

Utöver säkerhetsteknik har nya Ranger tagits fram med tanke på fotgängarnas säkerhet. De tekniker som framkommit ur ett globalt Ford-projekt om fotgängarvänliga fordon har för första gången använts på en pickup. Här ingår en struktur under motorhuven som minskar risken för huvudskador samt en främre stötfångare i ett energiabsorberande material. Annan ny Ranger-teknik är parkeringshjälp bak och bakåtriktad kamera.

En pålitlig partner för äventyr

Tack vare en ny chassisram, ny upphängning fram och bak och ett nytt styrsystem får Ranger personbilsliknande bekvämlighet, lättare styrning, exaktare hantering och förstärkt stabilitet på vägen. Pickupens snäva vändradie gör den lätt att manövrera även på smala stadsgator, trots den ökade hjulbasen.

För den som behöver en pålitlig bil för terrängkörning passar Wildtrak perfekt med en styvare ram, markfrigång på upp till 230 mm och drivlinekomponenter som fått en mer skyddad placering ovanför frontbalken. Wildtrak kan också gå djupare än någon annan kompakt pickup, med möjlighet att köra i ett vattendjup på upp till 800 mm – en klassledande egenskap.

Både den automatiska och manuella fyrhjulsdriften har en beprövad, elektroniskt styrd fördelningslåda som gör att föraren snabbt kan växla mellan två- och fyrhjuligt när som helst med ett reglage på konsolen. Om extra vridmoment eller bromskraft vid körning i motlut krävs kan Low Range-växling aktiveras. För att passa olika kunders behov kan Ranger beställas med en rad olika slutväxelförhållanden.

Rangers ESP-system innefattar terrängsystem som känner av när pickupen kör på dåliga vägar och modifierar systemet för att garantera bästa balans mellan stabilitet och lämplig tidpunkt för ingrepp. På 4x4-modeller kan ESP-systemet stängas av delvis för att avaktivera över- och understyrningskontrollen och vridmomentminskningen, samtidigt som antispinnsystemet upprätthålls. Den här inställningen lämpar sig bäst vid körning genom djup sand eller extrem lera eftersom bilens rörelse kan upprätthållas samtidigt som aktuellt väggrepp maximeras. ESP kan växlas till en andra inställning för att ytterligare ändra ESP-bromsningen som underlättar ivägkörning vid snö och is.

När terrängen blir riktigt tuff och Ranger körs på låg växel i fyrhjulsdrift får föraren mer kontroll genom gaspedalen, som dämpas och blir mindre känslig. Det förhindrar oavsiktlig acceleration på grund av den fjädrande rörelsen från förarens fot vid körning över ojämn terräng.

– Den helt nya Ranger är en mycket kapabel och välbalanserad bil både på vanliga vägar och i terräng, säger Jesus Alonso. – Den är konstruerad för att kombinera det bästa av alla världar – exceptionell säkerhet, enastående bränsleekonomi, modern stil, bekväm kupé, senaste tekniken och klassledande drag- och lastkapacitet – i ett entons-paket som passar perfekt till en sportig livsstil.

# # #

För fullständigt Genève Motorshow pressmaterial och högupplösta bilder och video, besök http://geneva2011.fordmedia.eu/


Följ oss på
www.facebook.com/fordofeurope, www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta Public Affairs, Ford Motor Company AB:

Ola Norberg, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 164 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll