Gå direkt till innehåll
Ford har minskat sin energiförbrukning med 22 procent sedan 2006; ny rapport kräver ytterligare 25 procents minskning fram till 2016

Pressmeddelande -

Ford har minskat sin energiförbrukning med 22 procent sedan 2006; ny rapport kräver ytterligare 25 procents minskning fram till 2016

  • Ford Motor Company har publicerat sin trettonde årliga hållbarhetsrapport, ”Blueprint for Sustainability: Accelerating Ahead” – en frivillig och heltäckande årlig redovisning om hållbara resurser inom koncernen, från personal till produkter.
  • För första gången berättar Ford hur mycket man lyckats minska sin energiförbrukning, och bolaget uppger dessutom att man tänker minska energiförbrukningen med ytterligare 25 procent de närmaste fem åren. Uppgifterna kommer samtidigt som den globala energianvändningen förväntas öka med hela 53 procent mellan 2008 och 2035.
  • Ford Europa har för de kommande fem åren satt upp målen 70 procent mindre avfall till deponi och 30 procent mindre vattenförbrukning i produktionen.
  • Bland andra framgångar som rapporteras hör: minskade CO2-emissioner; förbättrad bränsleekonomi, ekonomisk stabilitet och förstärkt säkerhet.

Göteborg, 21 juni 2012 – Enligt företagets hållbarhetsrapport har Ford minskat den energi som förbrukas i produktionen av ett fordon med 22 procent under de senaste sex åren och planerar att minska energiförbrukningen med ytterligare 25 procent fram till år 2016.

Den minskade energiförbrukningen är bara en av delarna i Fords trettonde, årliga hållbarhetsrapport – en omfattande redovisning av företagets arbete med hållbarhetsfrågorna i en snabbt föränderlig värld. Rapporten heter ”Blueprint for Sustainability: Accelerating Ahead” och kan läsas på nätet här.

Bland andra framgångsrika satsningar kan nämnas minskningar vad gäller vattenförbrukning, avfall för deponi och koldioxidutsläpp samt förbättrad bränsleekonomi och säkerhet.

”Hållbarhetsfrågorna är numera en central del av vår strategi för att lyckas på marknaden och hantera de globala förändringarna”, säger Robert Brown, som ansvarar för hållbarhet, miljö och säkerhet på Ford.

Årets rapport är den första som tagits fram under Browns ledning; han utnämndes till Sue Cischkes efterträdare när hon gick i pension tidigare i år. Brown har varit anställd på Ford sedan 1979 och var senast ansvarig för hållbarhet, miljö och säkerhet på Ford Europa.

1999 presenterade Ford för första gången en rapport som redovisade företagets initiativ vad gäller sociala, ekonomiska och miljörelaterade frågor. Precis som Fords arbete med hållbarhetsfrågorna har också själva rapporten utvecklats. Nytt för i år är avsnitt om Fords regionala hållbarhetssatsningar i bl.a. Europa, Sydamerika och Asien, en videokommentar från Fords koncernchef Alan Mulally samt kommentarer från utomstående experter som fredspristagaren Rajendra Pachauri.

”Vår hållbarhetsrapport innehåller mycket mer än tabeller och diagram”, säger John Viera, global chef för hållbarhet och fordonsrelaterade miljöfrågor. ”De som läser rapporten får en god bild av hur Ford stödjer positiva förändringar och minskar sin negativa miljöpåverkan från produkter och anläggningar.”

I början av året presenterade Ford Europa sin femårsplan för hållbar produktion inom områdena vattenförbrukning, avfall och utsläpp. Enligt de höga målen ska tillverkningen av ett genomsnittligt Ford-fordon inom fem år förbruka 30 procent mindre vatten och ge 70 procent mindre avfall för deponi.

Från Fords fabriker i Köln, Genk och Saarlouis kommer inte längre något avfall för deponi. Bilföretagets fem återstående anläggningar i Europa genomför nu program för att redan 2013 kraftigt ha minskat sitt avfall i form av färgspill, kommunalt avfall, slipdamm och filtermaterial (tillsammans 80 procent av avfallet). Målet är att minska avfallet per fordon från i genomsnitt 5 kg till 1,5 kg.

Den nya vattenstrategin förväntas leda till en trettioprocentig minskning av vattenförbrukningen i tillverkningen till 1 100 liter per bil, vilket motsvarar en besparing på cirka 2,3 miljoner euro. De metoder man använder är fortlöpande mätningar och granskningar av förbrukningen. Fords globala mål är att minska vattenförbrukningen per fordon från 9,5 m3 till 3,5 m3 år 2015 (Ford Europas mål är en minskning från 5 m3 till 1,5 m3).

Senare i år kommer Ford Europa att presentera sin strategi för energianvändning och inköp. Bland höjdpunkterna under 2011/12 kan följande nämnas:

  • Ford lanserade det första helt elektriska fordonet i Europa, Transit Connect Electric.
  • Ford lanserade den nya 1.0 EcoBoost-motorn i Focus, som därmed blev Fords mest bränsleeffektiva bil någonsin och dessutom har koldioxidutsläpp på endast 109 g/km.
  • Euro NCAP, Europas ledande bilsäkerhetsorganisation, utnämnde Focus till klassledande i segmentet mindre familjebilar. Nya Ford Ranger blev den första pickupen någonsin som fick toppbetyget 5 stjärnor av Euro NCAP.
  • 800 anställda bidrog med 16 arbetstimmar, betalda av Ford, till en rad olika projekt med sociala, kulturella eller ekologiska syften.

Globalt har Ford som mål att minska energiförbrukningen med 25 procent fram till år 2016. På varje Ford-anläggning används en rad mål för att för att följa upp och förbättra miljöarbetet. Målen utvärderas och uppdateras varje år.

Förutom att minska energiförbrukningen har Ford lyckats med bland annat följande:

  • Minskat koldioxidutsläppen från sina fabriker med åtta procent mellan 2010 och 2011, räknat per fordon.
  • Använt 163 ton färgspill för att ge 55 bostäder energi under ett år i ett av många projekt för att återvinna avfall.
  • Infört avancerade tekniker för att återanvända vatten och minska vattenbehovet samt reducera utsläppen av vatten och användningen av kemikalier för vattenrening.

”Genom att integrera våra hållbarhetsinitiativ i tillverkningssystemet Ford Production System har vi kunnat skynda på miljöarbetet på våra fabriker”, säger Andy Hobbs på Fords avdelning för miljökvalitet. ”Det innebär att alla som arbetar i produktionen kan bidra till att vi når upp till miljömålen.”

Naturligt nog fokuseras en stor del av Fords miljöarbete på själva fordonen. Ett exempel är att sätesklädseln i de flesta av Fords nya modeller till minst 25 procent består av återvunnet material. Sammanlagt 37 olika tyger uppfyller kraven och får därför användas i Fords bilar.

Eftersom Fords verksamheter berör så många människor – anställda, återförsäljare, aktieägare, det omgivande samhället – tar givetvis hållbarhetsrapporten upp hur Ford interagerat med dessa under 2011, förklarar David Berdish som ansvarar för de sociala frågorna.

Så beskrivs till exempel revideringen av riktlinjerna i ”Code of Human Rights, Basic Working Conditions and Corporate Responsibility” (om mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden och socialt ansvar) som inte bara gäller Ford utan hela kedjan av leverantörer. Dessa riktlinjer handlar bland annat om arbetstider och -förhållanden, icke-diskriminering och andra frågor som rör hälsa, säkerhet och miljö. Förra året utbildades nästan 400 leverantörer i program ledda av Ford eller via samarbete i branschen.

”Det är viktigt att vi i hållbarhetsrapporten rapporterar framsteg vad gäller mänskliga rättigheter och berättar om våra projekt – och inte bara för media och kunder”, säger Berdish. ”Våra ägare blir alltmer intresserade av t.ex. arbetsförhållanden, känsliga mineraler och trafficking och även våra leverantörer behöver aktuell information om utvecklingen.”

Om du vill veta mer om dessa och andra frågor kan du läsa hela hållbarhetsrapporten online här.

# # #

För pressmeddelanden, tillhörande material och högupplösta bilder och video, besök

www.fordmedia.eu alt. www.media.ford.com


Följ oss på www.facebook.com/fordsverige,
www.twitter.com/FordEu eller www.youtube.com/fordofeurope

För ytterligare information, kontakta:

Ola Norberg, Ford Motor Company AB, onorberg@ford.com alt. +46 (0)31 707 10 95

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Om Ford Motor Company

Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 166 000 anställda världen över och runt 70 fabriker. Dess fordon marknadsförs under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Credit. För mer information om Fords produkter, vänligen besök www.fordmotorcompany.com alternativt www.ford.se

Ford Europa har ansvar för produktion, försäljning och service av Ford-fordon i 51 länder och sysselsätter cirka 66 000 personer. Förutom Ford Credit, omfattar Ford Europas verksamhet Ford Customer Service Division och 22 tillverkningsanläggningar, inklusive joint ventures. De första Ford-bilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. I Europa inleddes tillverkningen 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef

Relaterat innehåll