Gå direkt till innehåll
Ford först i världen med helt automatiserad presshärdning för nya Ford Focus

Pressmeddelande -

Ford först i världen med helt automatiserad presshärdning för nya Ford Focus

Idag offentliggör Ford en tillverkningsteknik i sin fabrik i tyska Köln som ska göra Fords bilar säkrare, bl.a. nya Ford Focus. Det rör sig om en helt automatiserad presshärdning där man moderniserat gamla smedstekniker med hjälp av ugnar, robotar och lasrar.

En gång i tiden var det en teknik som hjälpte skydda riddare i rustning från sina rivalers attacker. Nu tillämpar Ford en mer avancerad variant av samma teknik som hjälper till att göra sina bilar säkrare än någonsin.

Den första, helt automatiska presshärdningen formar och skär delar av bilen – vilka är helt avgörande för att skydda förare och passagerare - med hjälp av jätteugnar, robotar och lasrar som når en temperatur på 3000 grader.

"Vi bygger på tekniker som används för att stärka stål i tusentals år, där modernt material och automatisering integreras för att påskynda och förbättra presshärdnings-processen", säger Dale Wishnousky, vice president, Manufacturing, Ford of Europe. "Detta resulterar i det urstarka borstålet som hjälper till att göra den helt nya Ford Focus ett av våra säkraste fordon någonsin."

Produktionslinjen för presshärdning, som är helt integrerad i Fords monteringsanläggning i Tyskland - byggdes som en del av en investering på 600 miljoner Euro i anläggningen. Presshärdning är en integrerad del av produktionen av den helt nya Ford Focus som tilldelades det högsta betyget om fem stjärnor i Euro NCAP.

I nya Focus används borstål till stor del - det starkaste stålet som finns inom bilindustrin. Detta bidrar bl.a till att skapa ett överlevnadsutrymme i bilen vid en olycka. Dessutom gör användningen av borstål (som också finns i skyskrapor) nya Ford Focus betydligt mer motståndskraftig vid exempelvis frontalkollisioner.

Presshärdade stålstycken utsätts för temperaturer upp till 930 grader; lastas av robotar till en hydraulisk press som har en stängningskraft på upp till 1 150 ton; och sedan formas och kyls ner på bara tre sekunder. Nu är borstålet så starkt att en laserstråle varmare än lava måste användas för att precisionsklippa varje stycke till sin slutliga form.

Se filmen här: https://www.youtube.com/watch?v=ngF1EKuipgI&feature=youtu.be

Ämnen


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 201 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 54 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 69 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 24 produktionsanläggningar (16 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 8 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef