Gå direkt till innehåll
Fler svenskar positiva till jämställd bilkörning – men beteendet halkar efter

Pressmeddelande -

Fler svenskar positiva till jämställd bilkörning – men beteendet halkar efter

Frågan om jämställd bilkörning, att män och kvinnor delar mer jämställt på tiden bakom ratten, lyftes när folkbildningskampanjen Dela Ratten lanserades förra hösten. Insatsen har gett resultat. En ny undersökning visar att den positiva attityden till en mer jämställd bilkörning har ökat kraftigt, från 23 procent år 2016 till 38 procent år 2017. Samtidigt visar de nya siffrorna att en beteendeförändring dröjer. Endast 15 procent av svenska par delar helt lika på körningen.

Dela Ratten är ett trafiksäkerhetsinitiativ från Ford tillsammans med NTF, MHF, MRF, If, Folksam, Bil Sweden, Continental och ABS Wheels. I samband med att initiativet lanserades hösten 2016 visade en undersökning från Sifo att endast var fjärde svensk (23 %) tyckte att frågan om jämställdhet i bilen var viktig. Siffrorna visade också att det oftast var män som satt bakom ratten när svenska par och familjer var ute och körde.

Men den nationella trafiksäkerhetskampanjen Dela Ratten har gett resultat. Det visar en ny, uppföljande Sifo-undersökning av svenskarnas körmönster. Årets resultat visar att 38 procent av svenskarna tycker det är viktigt att dela jämställt på bilkörningen.

”Att förändra attityder tar tid, men genom medvetet arbete från många aktörer har vi lyckats få upp frågan på dagordningen och nått en betydande förändring i attityden till betydelsen av jämställd körning. Vår uppföljande undersökning visar att nästan dubbelt så många svenskar tycker att frågan är viktig i år, jämfört med 2016”, säger Erik Lindham, Informationschef på Ford Sverige. 

Undersökningsresultat: Att dela ratten mer jämställt är viktigt

  • 2016: 23 %
  • 2017: 38 %

Att dela mer jämlikt på körningen har flera fördelar. Statistik visar att kvinnor i genomsnitt orsakar färre olyckor i trafiken än män[1]. Manliga förare löper tre gånger så hög risk att vara inblandade i en trafikolycka med dödlig utgång, jämfört med kvinnor[2]. Ett mer jämlikt körmönster skapar också mer utvilade och erfarna förare, och bryter stereotypa könsmönster hos den yngre generationen som växer upp.

Beteendet halkar efter
Undersökningen bekräftar att jämställdhet är en fråga som står högt på dagordningen för svenskarna; hela 91 procent uppger att man anser att jämställdhet är viktigt. Men trots den generella enigheten om betydelsen av jämställdhet och den ökade medvetenhet om fördelarna med jämställdhet i bilen, halkar beteendet fortfarande efter. Endast 15 procent av svenskarna delar lika på körningen. Därför kommer årets folkbildningskampanj att fokusera på att få fler svenskar att ändra sitt beteende bakom ratten.

Fokus på våra vanor
För att nå framgång med att förändra beteendet bakom ratten har organisationerna bakom initiativet Dela Ratten tagit fram statistik kring hur svenskar generellt tänker kring beteendeförändring och kommer under hösten genomföra en rad kampanjer som uppmärksammar det.

”Undersökningsresultatet bjuder på många spännande insikter kring hur svenskar ser på sina vanor och beteendemönster,” säger Erik Lindham. ”Bland annat ser vi att svenskar är mer benägna att byta plats i tv-soffan än sida i sängen. Utifrån detta vill vi få igång en diskussion kring vad som krävs för att vi ska utmana våra invanda platser i bilen och mer jämställt dela tiden bakom ratten.”

Initiativet har också tagit hjälp av den senaste forskningen inom beteendeförändringar. En av de ledande forskarna på området, Sofia Bunke vid Lunds Universitet, säger så här:

”Det vi ser här är det vi kallar för ett gap mellan intention och beteende; det finns en positiv intention men det är svårare att få till en beteendeförändring. Vi är vanemänniskor och känner oss trygga i mönster och rutiner. För att öka sannolikheten för att uppnå ett önskat beteende, måste vi verkligen bestämma oss. Det är centralt att ha en plan för när eller var vi byter plats i bilen. Om vi har förmågan att genomföra förändringen samt förutser möjliga svårigheter och vägar att bemästra dessa blir det lättare att lyckas” säger Sofia Bunke, universitetslektor vid institutionen för psykologi vid Lunds Universitet.

Sammanfattning fakta från Sifo-undersökningen 2017:

  • 38 % anser att det är viktigt att dela lika på körningen
  • 91 % av svenskar tycker att jämställdhet är viktigt
  • Endast 15 % av svenska par delar helt lika på körningen
  • 16 % av män och kvinnor gillar att byta plats och sova på en annan sida i sängen än den normalt brukar sova på
  • Bland de som anser att man mår bra av att bryta vanor säger 57,3 % att de är benägna att dela på körningen.
  • 49 % av alla respondenter tror att trafiksäkerheten skulle öka om män och kvinnor delade mer lika på körningen
  • Yngre är mer benägna att bryta mönster än äldre. 58 % i åldrarna 16–34 uppger att de delar på körningen när de åker bil med sin partner, vilket kan jämföras med 44 % i åldrarna 56–79 år.*

För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Erik Lindham, Informationschef Ford
elindham@ford.com eller 0733-33 43 09

Om Dela Ratten
Dela Ratten är en folkbildningskampanj för ökad trafiksäkerhet. I dag är det oftast mannen som sätter sig bakom ratten när svenskar är ute och kör tillsammans. Samtidigt visar statistik från NTF att kvinnor i genomsnitt orsakar färre olyckor i trafiken än män. Färre än 2 av 10 svenska par delar lika på körandet. När fler svenskar delar ratten får vi ett mer jämställt körmönster och en säkrare trafikmiljö. Kampanjen är ett initiativ från Ford i samarbete med NTF, If, Folksam, MHF, MRF, BilSweden, Continental Däck och ABS Wheels som alla vill bidra till en säkrare trafikmiljö i Sverige. Läs mer på www.delaratten.se

Om Ford
Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Ford tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 180 000 anställda världen över och 65 fabriker.

Om Sifoundersökningarna
Samtliga webbpaneler använda är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

  • -2016: Webbpanel 5–8 september, 1060 intervjuade personer i åldrarna 16–79 år
  • -2017: Webbpanel 27 februari–2 mars, 1060 intervjuade personer i åldrarna 16–79 år
  • -2017: Webbpanel 11–14 september, 1036 intervjuade personer i åldrarna 16–79 år

[1] http://mb.cision.com/Public/1524/9608434/b2818581808300e6.pdf

[2] www.trafa.se/globalassets/statistik/vagtrafik/vagtrafikskadorsjukvard/2016/vagtrafikskador-2016.pdf

Ämnen


Om Ford Motor Company


Ford Motor Company är ett världsledande bilföretag med huvudkontor i Dearborn i Michigan. Företaget tillverkar och distribuerar motorfordon i sex världsdelar. Koncernen har cirka 199 000 anställda världen över och 65 fabriker. Dess fordon marknadsförs bl.a. under varumärkena Ford och Lincoln. Finansiella tjänster erbjuds genom Ford Motor Credit Company. För mer information om Ford och bolagets produkter världen över, vänligen besök http://www.corporate.ford.com/ eller http://www.ford.se/

Ford of Europe ansvarar för produktion, försäljning och service av fordon av märket Ford på 50 separata marknader och har cirka 47 000 anställda vid sina helägda anläggningar och cirka 67 000 anställda medräknat joint ventures och okonsoliderade företag. Vid sidan av Ford Motor Credit Company driver Ford Europa även Ford Customer Service Division och 22 produktionsanläggningar (13 helägda eller konsoliderade joint venture-anläggningar och 9 okonsoliderade joint venture-anläggningar). De första Fordbilarna levererades till Europa 1903, samma år som Ford Motor Company grundades. Tillverkningen i Europa startade 1911.

Kontakter

Christoffer Strömberg

Christoffer Strömberg

Presskontakt Informationschef